A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros szakcikkek

Di2 Synchro Shift konfigurálás, személyre szabás
Di2 Synchro Shift konfigurálás, személyre szabás
2024. 01. 18. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás
A Bikepro Di2-cikksorozat a Shimano elektronikus váltórendszer megannyi aspektusával foglalkozik. A jelen írás egy specifikus funkcióra, a Synchro Shift váltástámogatásra fókuszál. A Synchro Shift lehetővé teszi a két váltó összehangolt és automatikus működését, így az áttételi fokozatok kapcsolása a lánckerekek közt lineáris sorrendben is történhet.
Di2 szatellit kapcsolók felszerelése
Di2 szatellit kapcsolók felszerelése
2024. 01. 10. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás
A Shimano Di2 rendszer egyik ütőkártyája a modularitás. A rendszer a kerékpáros igényeinek szerint bővíthető, például vezeték nélküli D-Fly kapcsolattal vagy a jelen írásban szereplő kiegészítő váltókapcsolókkal. Mikor lehet szükség a félváltókaron túl egyéb kapcsolókra? Elsődlegesen triatlon és időfutam (TT) kerékpárokon, ezen felül a kormány tetszőleges szakaszára rögzített váltókapcsolók a fékkarfogástól távoleső kezelést teszik kényelmesebbé.
Egy alkatrész, amely a látszatnál fontosabb – stucni avagy kormányszár
Egy alkatrész, amely a látszatnál fontosabb – stucni avagy kormányszár
2023. 12. 18. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

Hivatalos néven kormányszár, de a legtöbben stucninak nevezik, az alkatrész, ami a kerékpárvázat (-villát) a kormánnyal összeköti. Feladata kettős: stabilan tartani a kormányt, illetve megfelelő helyzetbe hozni a kormányfogást. A testalkatot figyelembe véve a stucni a megfelelő hosszúsággal és dőlésszöggel rendelkezik, így a stucni a fentiek mellett szerepet kap a kényelem biztosításában és a kerékpár irányításában. Végezetül a megbízhatóság is elsőrendű, hiszen egy esetleges törés egész biztosan csúnya bukáshoz vezet! 

10 vitatott technikai újítás a kerékpározásban
10 vitatott technikai újítás a kerékpározásban
2023. 12. 13. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

Az utóbbi 3 évtizedben a kerékpárok színvonalában dinamikus fejlődés tapasztalható. Az 1800 évek végi “ötletparádét” a 20. század első felében mindössze néhány fontos előrelépés követte, viszont az 1980-as évek végétől számos meghatározó fejlesztést kaptak a kerékpárok. Ezek nélkül ma már el sem tudjuk képzelni a bicajozást. Más újítások csúnyán megbuktak, néhányról viszont a mai napig nem dőlt el, hogy a fenti felosztásból melyikbe sorolható. Cikkünk tíz olyan technológát, illetve trendet mutat be, amelynek jövője jelenleg vitatott.

10 újítás, ami forradalmasította a kerékpározást
10 újítás, ami forradalmasította a kerékpározást
2023. 11. 24. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

Számos olyan technikai fejlesztés született a kerékpáriparban, amely nélkül ma már el sem tudjuk képzelni a bicajozást. A legmeghatározóbbak futótűzként terjedtek, és pillanatok leváltották a korábbi megoldást. Cikkünk tíz technológát, illetve terméket mutat be, ami a fenti definíciót 100%-ban kimeríti.

10 megbukott kerékpártechnikai innováció
10 megbukott kerékpártechnikai innováció
2023. 11. 15. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

A bicajokon bemutatott új technológia elsődleges célja a magasabb teljesítmény, a kényelem, az ergonómia, egyszóval a kerékpározás jobbá tétele. Persze a gyakorlat ezt nem feltétlen igazolja. Számos forradalminak beharangozott újítás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket: cikkünk tíz fiaskót mutat be.

Garmin Venu SQ GPS sport-fitness óra teszt
Garmin Venu SQ GPS sport-fitness óra teszt
2023. 09. 29. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

A Garmin GPS sportóra-kínálatról, a szerteágazó funkciókról egy korábbi írásunk foglalkozott. A Garmin Edge GPS eszközök tálcán kínálják magukat a kerékpáron történő használatra, mindenesetre kipróbáltuk néhány sportórát is, azt vizsgálva, hogy a szokványos aktivitás- és egészségkövetésen túl mennyire alkalmasak bicajozáshoz. A jelen teszt az amerikai márka talán legnépszerűbb GPS órájára fókuszál, az általános sport- és fitnesz célokra kínált Venu SQ Music modellre.

Garmin Instinct 2 GPS sportóra teszt
Garmin Instinct 2 GPS sportóra teszt
2023. 09. 20. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás, Vajda Bence

Egy korábbi cikkünkben összefoglaltuk az érveket a kerékpáros computerek és a sportórák mellett és ellen. A kormányra szerelt GPS komputer bicajozás során százszázalékos, azonban a nap egyéb óráiban sok hasznát nem vesszük. A sportóra viszont egész nap követi az aktivitást, az alvást vagy a sportolást: esetünkben a kerékpározást. Ellenben a csuklón van, kormányra szerelve pedig elvész az egyik vonzerő, az egyszerű optikai pulzusmérés. Vagyis marad a GPS, ami mellkaspánttal egészíthető ki.

Garmin GPS órák: akár kerékpározáshoz, akár a mindennapokban
Garmin GPS órák: akár kerékpározáshoz, akár a mindennapokban
2023. 08. 17. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás, Kovács Imre Krisztián

A GPS okos-, fitnesz- és sportórák piaca óriási, az átlag vásárló számára már-már áttekinthetetlen. Cikkünk segít eligazodni a kínálatban, elsősorban a webáruházunk által forgalmazott Garmin eszközökre, technológiákra és az ezek által alkotott koherens „ökoszisztémára” koncentrálunk. Abból indulunk ki, hogy döntően bicajosok ülnek a monitor előtt, akik a kerékpározás mellett egyéb sporttevékenységhez is szívesen használnának GPS órát…

Ne rugózz már annyit rajta! - teleszkópok és hátsó rugóstagok felépítése és funkciói
Ne rugózz már annyit rajta! - teleszkópok és hátsó rugóstagok felépítése és funkciói
2023. 08. 10. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás
A bicikli kerékfelfüggesztését bonyolult teleszkópos rugózás végzi, amely számos elsőre nehezen érthető beállítást kínál. Ráadásul az állítások a különböző gyártóknál kacifántosabbnál kacifántosabb - marketing- neveket kapnak. Cikkünkben elmagyarázzuk a teleszkópok működéséhez szükséges beállításokat: melyik hogyan befolyásolja a rugózás karakterét, milyen “tekerentyűt” keressünk a prémium modelleken, és mit a belépő szintűeken.
Hogyan készül a kerékpárgumi, és mire kell figyelni vásárláskor?
Hogyan készül a kerékpárgumi, és mire kell figyelni vásárláskor?
2023. 08. 02. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás
Egy kerékpár értékének töredéke, mégis a biztonság, az útfekvés, a sebesség és a kényelem szempontjából az egyik legfontosabb alkatrész. Igen, a gumikülső egyszerű tárgynak tűnik - fekete gumikarika vájatokkal, bütykökkel - valójában egy komplex kialakítású, magas szinten fejlesztett, precízen gyártott esszenciális komponens. Gondolj bele: a gumi által lefedett néhány négyzetcenti felel azért, hogy arra haladj, amerre szeretnél, sokszor nyaktörő sebességgel!
Milyen első váltó kell a bringámba?
Milyen első váltó kell a bringámba?
2023. 07. 27. 00:00:00 Németh Balázs, Ardó Tamás

Napjainkban az első lánckerekeken történő váltást a kihalás fenyegeti. Kell-e egyáltalán első váltókról beszélni, amikor az MTB kerékpárok, a népszerű cyclocross és gravel bike-ok kínálata, továbbá az e-bike-ok valamint a közlekedésre városi kerékpárok döntő hányada már mellőzi az első lánckerek közti váltást? Válaszunk igen: hiszen a magyar utakon manapság szolgálatot teljesítő "drótszamarak" nagyobb hányada még mindig alkalmazza az "átdobónak" is hívott első váltót.

Árukereső.hu Árukereső.hu