A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Bilincses markolat, mely garantáltan soha nem fordul el.

Ebben a termékkategóriában az egyenes vagy enyhén hajlított kormánytípusra való bilincses markolatok kapnak helyet, bármilyen alapnyagból és kialakítással. Ezek garantáltan nem fordulnak el menet közben!
Rendezés:
Rendezés:

Mit kell tudni a markolatnak? Biztosítson csúszásmentes és kényelmes fogásfelületet, illetve tegye lehetővé a váltó és a fékek zavartalan kezelését. Ehhez az kell, hogy markolat maga se mozogjon, amit bilincses rögzítés nélkül nehéz megvalósítani. Enne érdekében az utóbbi időben a gyártók műanyag bilincset alkalmaznak, amit rendszerint csavaros alubilincs szorít a kormányra. Bilincsből lehet egy vagy két darab markolatonként. Egybilincses kialakításnál gyakoribb a külső oldali elhelyezés, így kevésbé van útban, és a kormányvéget is jobban védi. És ami a legfontosabb: a csavarral rögzített markolat nem mozdul el, ami nem mondható el még a profi módon alkohollal vagy hajlakkal rögzített „kormányra húzós” markolatokról. Ezek legfeljebb az első esőig elmozdulás-mentesek…

Persze nem minden típusú kerékpározáshoz kell sziklaszilárd markolatrögzítés. Általános kerékpáros közlekedés vagy túrázás során nem ugratunk le sziklákról, a kényelem és a praktikus használat meghatározóbb tulajdonság. Tehát MTB enduróra és bicajos kirándulásokhoz eltérő markolatra van szükség, de aki a leheletpontosabb irányítást igényel gyors reakcióidő mellett, annak a bilincses markolatrögzítés többé-kevésbé megkerülhetetlen.

Továbbá a bicajosoknak eltérő igényei vannak a kormányfogás terén. Van, aki a lágy zselés markolatokat szereti, és van, aki a kemény felületet preferálja, van, aki a szivacsra esküszik, viszont a másik számára a gumi alapanyag az etalon. És itt jön a képbe a markolatalapanyag, ami lehet szintetikus gumi vagy szilikonalapú műanyag, nyílt- vagy zártcellás hab, de akár természetes parafa és bőr is szóba jöhet. Ezek az anyagok számos tekintetben eltérő tulajdonságokkal – így különféle szubjektív érzettel – rendelkeznek, emellett van, amelyik hatékonyabban vezeti el a nedvességet, másik rugalmasabb. Jó hír, hogy majdnem minden felsorolt alapanyagból létezik bilincses rögzítéssel rendelkező típus.

Azért említsük meg a bilincses rögzítésű markolatok két hátulütőjét: az egyik a tömeg. A legkönnyebbek a vékony szivacsmarkolatok, a másik véglet a szarvval ellátott ergonómiás típus. De egy masszívabb duplabilincs ugyanúgy megdobja a súlyadatot, mint mondjuk a sűrű, keményebb alapanyag. Grammok ide vagy oda, szerintünk a kerékpározás élményét oly jelentősen meghatározó alkatrész esetében lehetünk kicsit elnézők!

A másik probléma a kissé kompromittált kényelem. A komfortot a fogás alatti szivacsréteg határozza meg. Mivel a bilincses kialakítás miatt műanyag elem kerül a tenyér és a kormány közé, az a rezgéscsillapító anyagot (pl. hab, lágyabb gumi) vékonyítja. Valami valamiért: a bicajos kirándulónak ugyebár másmilyen markolatra van szüksége, mint a keményvonalas montisnak!

A Bikepro kerékpáros webshopban a markolatok teljes választéka kapható, több mint félszáz különböző modell, megannyi kialakítással, különböző alapanyagból és márkáktól. Lényegében mindegyik típus kapható bilincses rögzítéssel. Ilyen markolatot számtalan márka kínál, emeljük az Acor, a Bikefun, a Brooks, az Ergon, a PRO, a Rock Machine, a Spyral, a Specialized, a SRAM, a Velo, a Velotech valamint az XLC gyártmányokat. Az ár párban 400-tól 32.000Ft-ig terjed, ez utóbbi valódi bőrből készült német Ergon luxustermék, de ennek harmadáért kapható olyan markolat, amire profi MTB enduro versenyzők az életüket bízzák! Markolattémában több átfogó Bikepro szakcikk született::

Markolatokról

Ergonomíkus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu