A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hajlított kormány (31,8 mm befogó)

Hajlított, 20-50mm magasságemeléssel rendelkező kormány MTB, trekking, városi, stb. kerékpárokhoz 31,8mm befogóátmérővel.
Rendezés:
Rendezés:

A hajlított kialakítású, magasságemelést kínáló kormány elsősorban MTB, trekking és városi kerékpárokon terjedt el. A fogáspont emelése kevésbé döntött, azaz előre hajoló testhelyzetet kínál, így elősegítve a magabiztos kerékpárkezelést és a pontosabb irányítást. Nehéz terepviszonyok közt ez ugyanúgy kedvező, mint a városi forgalomban, ahol a magasabb fejpozíció jobb körültekintést tesz lehetővé.

Amennyiben kerékpárunk egyenes kormánnyal szerelt, a fogás magassága a kormányszár állítása mellett a kormány lecserélésével valósítható meg. Az erre alkalmas „hajlított” típusból többféle kapható, az emelés mértéke 20-tól 50mm-ig terjed, ennél többet elsősorban a BMX és egyes komfortkormányok kínálnak. A „hajlított” kormánykategória alsó határát a Bikepro webshop 10mm feletti emelésben határozza meg, azaz minden modern „riser” típus ide sorolt.

A hajlított kormányok szélessége 600 és 800mm közt van, ez utóbbiak a modern vázgeometriákhoz és a nagyobb kihívást jelentő pályákhoz optimálisak.
A hajlított, emelést kínáló kormányok befogója - amelyhez a kormányszár csatlakozik - háromféle méret lehet. A régebben alkalmazott 25,4mm méretet mára többé-kevésbé leváltotta az itt szereplő 31,8mm „Oversize” standard, emellett az extrém MTB kerékpározáshoz 35mm-es „Super Oversize” befogó is kapható.

Az itt szereplő 31,8mm-es szabvány a legelterjedtebb, minden MTB, trekking, városi kerékpáron, azon belül a beépő szintet leszámítva minden árszegmensben előfordul. Viszont egy régebbi gyártmányú kerékpárra csakis kormányszár-cserével szerelhető fel. A nagyobb átmérővel rendelkező befogó stabilabb szerkezetet eredményez, ami nagy igénybevételnél, szélesebb kormánykialakításnál és termetes kerékpárosnál mindenképpen előnyt jelent.

A kormány anyaga általában hőkezelt alumíniumötvözet, mindamellett a felsőbb árszegmensben a karbonkompozit használata is elterjedt. Az alumínium-ötvözetek eltérő szakítószilárdsági mutatókkal rendelkeznek. A 7000-es sorozat a legerősebb, ezt követi a „kettes” számmal kezdődő, majd a 6000-es zárja a sort. Ez utóbbi az alacsonyabb árkategóriára jellemző. A felhasznált ötvözet jelentős különbséget eredményez a kormány tömegében, valamint az általuk biztosított stabilitásban és kényelemben. Szerencsére a tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel már megoldotta. Mindemellett az alumíniumkormány intenzív használat során idővel „kifárad”, a befogó mellett hajszálrepedés keletkezhet. Az esetleges törés esélyét csökkentve a kormány állapotát rendszeresen ellenőrizni kell.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormány kerékpárpártípus-specifikus: helyesebben a legtöbb kerékpárváz-típust egy bizonyos kormánytípushoz tervezik. Az országúti vázak abban az esetben biztosítanak kényelmes testhelyzetet, ha országúti kormánnyal használjuk, az MTB kerékpárok pedig egyenes vagy enyhén hajlított kormánnyal nyújtanak a megfelelő testhelyzetet és természetes irányítást. Ezen belül az emelés mértéke már az ergonómia és a személyes preferencia körébe tartozik. Végezetül említsük meg, hogy a modern hajlított (riser) kormányok rendszerint szélesebbek, mint az „egyenesek”, így igazodva a vázgeometria fejlődéséhez, valamint a nagyobb kihívást jelentő pályákhoz.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a hajlított kormánytípus többféle hosszban és befogóátmérővel kapható. A 31,8mm-es szabványt számos cég gyártja, említsük meg az Answer, a Funn, a PRO, a Ritchey, a Truvativ, az XLC valamint a Zoom márkákat. Az ilyen kormányok ára minőségtől és alapanyagtól függően 3500-53.000 Ft között alakul. A felső árszegmensben nagyrész könnyű karbonkompozit kormányok kapnak helyet.

Ha már kormányokról van szó, azokra kell egy jó markolat vagy bandázs, ezekről szakcikk is rendelkezésre áll:

Markolatokról

Ergonomikus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu