A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Octalink Középcsapágy

A jelen termékkategóriában az Octalink bordástengelyes középcsapágy típus szerepel, elsősorban Shimano régebbi hajtóművekhez.
Rendezés:
Rendezés:

Az Octalink középcsapágy üreges, túlméretes bordástengelyes hajtókarból és monoblokk rendszerű csapágyból áll. A japán Shimano cégóriás saját típusa, más márka nem kínálja. Az Octalink menetes csapágyházzal rendelkező országúti, MTB, trekking, cross, fitnesz és egyéb típusú vázakba szerelhető be. A menet a vázban 34-35 mm átmérőjű és 68-73 mm széles. A menet általában „angol” rendszerű, régebbi országúti kerékpárokon az „olasz” típus is előfordul. A vázszisztémát monoblokk vásárlás ellenőrizni kell!

Az Octalink monoblokk kétféle tengelykialakítással és többféle tengelyhosszal kapható. A felsőbb kategóriás országúti alkatrészcsoportokkal szerelt (Dura Ace, Ultegra, 105) kerékpárokhoz való Octalink monoblokk eltérő tengelykialakítást kap, az alsóbb országúti kategóriák (Tiagra, Sora), valamint az MTB, trekking, cross, fitnesz típusokhoz való szetteknél (XT, LX, Deore, Alivio, Acera) alkalmazottól. Ezt vásárláskor mindenképpen figyelembe kell venni!

Az említett tengelyhossz-variáció lehetővé teszi az adott kerékpár láncvonalához és a felhasználás típusához való alkalmazkodást. Ez rendszerint 113mm vagy 118mm, ennek a paraméternek meg kell egyezni az eredeti monoblokkal, vagy a hajtómű és kerékpártípus által igényelt típussal. A váz esetében alkalmazott különböző középcsapágyház-szélesség (68 vagy 73mm) ugyancsak eltérő típusú Octalink monoblokkot igényel. Ezt vásárláskor mindenképpen ugyancsak figyelembe kell venni!

Az Octalink monoblokk kizárólag régebbi, jellemzően 10-20 évvel ezelőtt gyártott kerékpárokon fordul elő. Ebből kifolyólag ezen alkatrészek ellátottsága korlátozott. Szerencsére a Shimano kínálatában megjelent fejlettebb alternatíva, nevezetesen az integrált tengelyes hajtómű, amely fokozott merevség mellett biztosít hosszú csapágyélettartamot. Az Octalink integrált hajtóműrendszerre minden további nélkül lecserélhető.

A Bikepro kerékpáros webáruházban az elhasználódott Octalink monoblokk középcsapágy cseréje típustól és minőségtől függően 5000-12000 Ft-ot igényel. Elmelett webshopunkban kaphatók egyéb középcsapágy-alkatrészek, mint például csapágyak, rögzítőcsavarok, tengelyek, távtartók, hézagolók és adapterek. Az Octalink rendszerű csapágyakat kizárólag a Shimano kínálja. Bővebb információ az ISIS, az Octalink bordástengelyes, valamint a négyszögtengelyes hajtóműrendszerről egy már korábban megjelent szakcikkben található. Emellett egy komplett kompatibilitás-összefoglaló cikk is megjelent a témában.

Árukereső.hu Árukereső.hu