A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Hátrahajló Nyeregcső

Ebben a termékkategóriában a hátra nyúlást kínáló nyeregcsővek (nyeregszárak) szerepelnek, többféle átmérővel, hosszal és rendszerint alumínium alapanyagból. Itt a nyeregrögzítésének valamekkora eltolása (offset-je) van a csőhöz képest. Kisebb vázak esetén ezzel lehet a kormány és nyereg közti távolságot növelni.

Rendezés:
Rendezés:

A nyeregcső (nyeregszár) összekötő szerepet tölt be a váz és a nyereg között, biztosítja a nyereg magasságának, a -dőlésszögének, illetve vízszintes elhelyezkedésének pontos beállítását. A nyeregszár az állítási lehetőségek mellett „beépített” hátra hajlással rendelkezik. A fej bilincskialakítása rendszerint olyan, hogy oldalról nézve a bilincs középvonala a nyeregcső középvonalától bizonyos mértékig hátra – a hátsó kerék tengelye felé – pozícionált. Ennek értéke rendszerint 0-35mm ¬- a leggyakoribb a 20mm „setback” - lehetővé téve a kerékpáros ideális 55/45% súlyeloszlását a két keréktengely közt. A jelen termékkategóriában a legalább 20mm hátra nyúlást kínáló nyeregcsövek találhatók, ezek a súlypontot a hátsó tengely felé orientálják, illetve hosszabb „pilótafülkét” biztosítanak.

A nyeregcső az említett hátra nyúlás, avagy „setback” mellett egyéb fizikai paraméterekkel is rendelkezik. Az egyik a bilincsig mért csőhossz, ami rendszerint 300/350/400mm, régebbi országúti kerékpárok esetében 230/250/280mm, összecsukható (folding) kerékpárokon 400mm-nél hosszabb is lehet. A szár körkeresztmetszetű, ez illeszkedik a nyeregvázcsőbe és kerül rögzítésre. A nyeregcső átmérőjét a nyeregvázcső belső átmérője határozza meg, ami 25-32,4 mm-ig bármekkora lehet: a legelterjedtebb méret a 27,2, a 30,9 és a 31,6 mm. A nyeregcső alapanyaga olcsó kerékpárokon acél, de a legelterjedtebb az alumíniumötvözet. A prémium kategóriában a karbonkompozit is gyakran előfordul.

Nézzük a nyeregállítás-lehetőséget, amelyek a nyeregcsövön végezhetők! A nyeregpálcák nyeregszár-bilincsben történő előre elmozdításával a kormány és a nyereg távolsága kismértékben módosítható. A nyereg hosszanti állíthatósága nem sok, jellemzően 1-2cm. A másik paraméter a nyereg vízszintbe történő állítása. A vízszintes nyeregfelület biztosítja a könnyed testtartást, különben a kerékpáros a kormányon kénytelen támaszkodni, vagy ellent kell tartania a nyeregből való lecsúszás megelőzéséhez. Végezetül lássuk a beállítás módszerét!

A nyereg horizontális elmozdítása, illetve szögállítása a nyeregszár-fejen található imbusz csavarral vagy csavarokkal végezhető. Egycsavaros rögzítés esetében a csavar meglazításával a horizontális és a szögállítás egyszerre történik. Egyes nyeregcsöveken két egymás mellett két csavar található: ez lényegében az egycsavaros megerősített változata, működési elve azzal azonos. A másik fő rögzítés-szisztéma a két egymás mögött elhelyezett csavar.

Ilyenkor a beállítás menete eltér a fenti megoldástól: a nyeregpozíció beállításához mindkét csavart meg kell lazítani, a nyeregtávolság beállításához a nyerget vízszintesen kell elcsúsztatni. a szögállításhoz az egyik csavart ki-, a másik be kell hajtani. Magasabb szintű kerékpárokon elterjedt az oldalirányból átmenő csavarrögzítés: a működési elv korábban ismertetett egycsavaroshoz hasonló. A kívánt nyereghelyzet megtalálása után ellenőrizzük a nyeregszár-rögzítő bilincs egyenletes illeszkedését a nyeregpálcán, majd a csavarokat a nyeregcsőgyártó által megadott nyomatékkal kell megszorítani. Figyeljünk arra, hogy a nyeregpálca csak a megjelölt szakaszon rögzíthető: ellenkező esetben a nyeregpálca eltörhet.

A Bikepro kerékpáros webáruház a hátra hajlással rendelkező nyeregcsövek széles választékát biztosítja, az leírásban említett legtöbb bilincskialakítás szerepel. A vezető márkák az Acor, a Charge, a Csepel, a Funn, a M-Wave, a PRO, a Ritchey, a Spyral, a Trinity, az XLC, a Zoogie és a Zoom. A „setback” típusú nyeregcsövek ára 2500-től 32000 Ft-ig terjed. És ha már a nyergek környékén járunk, ezekről átfogó szakcikk is született, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu