A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Lámpa

Ebben a termékkategóriában a kerékpár világításrendszere szerepel, első-hátsó lámpa, dinamós vagy akkumulátoros energiaellátással.
Rendezés:
Rendezés:

A világítás (köznapi néven lámpa) a kerékpár legfontosabb tartozéka. Személyes biztonságunk érdekében - illetve felelős törvénytisztelő polgárként - kerékpározás során biztosítsuk láthatóságunkat. És ez nem csak a szürkület után érvényes: bármikor jöhet egy vihar vagy köd, amely csökkenti a láthatóságot, továbbá egy váratlan útszéli szerelés vagy eltévedés miatt ránk is esteledhet. Minden kerékpár – még az MTB sport vagy országúti is - legyen felszerelve kisméretű, de erős fényű LED-villogóval! Egy ilyen manapság egyszerűen és olcsón beszerezhető, praktikus akkus töltést alkalmaz, vagyis nincs apelláta!

Nemcsak az ingázóknak van szükségük bringás lámpára, hanem hivatalosan minden kerékpárosnak, hiszen a KRESZ kötelezően előírja! A kerékpáros közlekedés kivilágítás szempontból is különbözhet: van, aki végig közvilágítással ellátott környezetben kerékpározik, mások – vidéken, vagy a városi agglomerációból - olyan utakon is tekernek, ahol nincs közvilágítás.

Az első csoportba tartozók könnyebb helyzetben vannak, párezer forintból megfelelő LED villogó szettet vehetnek. A fejlettebb villogómodellek akár stroboszkópszerű működést is tudnak, így fokozva a láthatóság mértékét. Lényeges szempont a gyors eltávolítás-felszerelés, hiszen parkoláskor magunkkal kell vinni a lámpákat.

Ellenben közvilágítás nélküli területen a helyzet sajnos bonyolultabb: itt már nemcsak látszani, de látni is kell, ennek megfelelően a túrázóknak szánt lámpamodellek közül célszerű választani. Elengedhetetlen a legalább 20 lux (kb. 200 lumen) teljesítmény, ami már elegendő a 25 km/h körüli tempóhoz. Az akkuüzemidőt meghosszabbítja a villogó üzemmód, ahol van közvilágítás, azt érdemes használni. Városon belül egyébként is feltűnőbb, mint a folyamatos fény.

Megfontolandó alternatíva a dinamóval működtetett lámpaszett, ezzel felszerelkezve nem kell az akku töltöttségével foglalkozni. Az agydinamós világításnál hasznos az állófény funkció, ez az egy töltéstárolót takar, amely a lámpákat akár 1 percig is el tudja látni árammal. Így megállás után sem maradunk „sötétek”! A minőségi trekking és városi kerékpárok többsége ma már gyárilag agydinamóval, és ehhez illeszkedő vezetékes lámpákkal vannak ellátva, de egy ilyen rendszer utólag is felszerelhető.

Jó tudni, hogy a pár ezer forintos 5-10 lux teljesítményű alapmodellek inkább városon belüli közlekedésre alkalmasak. És nemcsak a fényforrásból, hanem agydinamóból is célszerű jobbfajtát beszerezni. Például a Shimano DH-3N és Alfine, a Biologic, a Joytech, a Sturmey Archer vagy a SON agydinamók tökéletesen alkalmasak, részben stabilabb feszültséget tudnak előállítani, másrészt gördülési ellenállásuk lényegesen alacsonyabb.

Az akkumulátoros lámpák is beválhatnak mind általános közlekedéshez, mind túrázáshoz. Figyelni kell arra, hogy az üzemidő véges, a töltés pedig hosszadalmas. A hobbicélú felhasználást is érdemes megemlíteni. Sokan munka után mennek edzeni, kikapcsolódni, közutakon, ösvényeken egyaránt. A terep rendszerint vaksötét, oda a legnagyobb fényerő, és ezt csak az akkus rendszerek képesek biztosítani. 40 lux (kb. 400 lumen) fényerő a belépő szint ilyenkor, de lejtőzéshez az 50 lux feletti típúsokat javasoljuk. Közutakra a bevezetőben szereplő elvek érvényesek – ha van közvilágítás, egy kisebb teljesítményű villogó is elegendő lehet.

A Bikepro webshop világításkínálata hét kategóriát tartalmaz: Dinamós lámpa és világítás; Első lámpa; Fejlámpa; Hátsó lámpa; Lámpa szett; Lámpatartozék; Prizmák és láthatóság. Bővebb információ a típusokról az adott kategórián belül található. Tengernyi termék áll rendelkezésre, a gyártók közül említsük meg a 3M, Acor, Axa, Bikefun, Blackburn, Cateye, Csepel, Herrmans, Jing Yi, Knog, Lezyne, M-Wave, Neuzer, NiteRider, Portwest, Shimano, Sigma, Torch, Trelock, Trinity, Velotech és XLC márkákat. Nálunk minden kerékpáros garantáltan megtalálhatja a számára tökéletes bicajos világítást! A kerékpárvilágításról Bikepro szakcikk is napvilágot látott, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu