A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

20 colos kerékpár felni, vagy 406 mm belső perem átmérújű abroncs, melyeket többnyire BMX-ekhez, kemping kerékprokhoz, és összecsukható gépekhez használnak.

20 colos felni, abroncs, melyeket többnyire BMX-ekhez, kemping kerékprokhoz, és összecsukható gépekhez használnak. Belső perem átmérője 406 mm.
Rendezés:
Rendezés:

A 20”-os kerék - és az ehhez tartozó felni - jellemzően gyermek, BMX és összecsukható kerékpárokon fordul elő, emellett rekumbenseken vagy éppen cargo (áruszállító) típusokon alkalmazzák előszeretettel. Gyerekbicajok esetében ez a kerékméret 6-9 éves kor és 110-125 cm-es magasság és 55-63 cm lábhossz között ideális.

A kerékpárkerék felnije egy abroncs, azaz fémkarika 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a köpeny fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

A felniméret választásnál arra figyelni kell, hogy több úgynevezett 20”-os a kerékméret van forgalomban, a leggyakoribb az ún. 406-os abroncsméret. Ez utóbbi az ún. ETRTO szám, ami a külső gumi oldalfalán is szerepel. Az ETRTO szám két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Amennyiben a gumioldalfalon a szokványos colban megadott 20x1.95” mellett 50-406 jelölést látunk, a felni 406-os típus, azaz a peremátmérő 406mm. Viszont egy másik 20”-es bicajon a 20x1 3/8 mellett 37-451 jelölés van, ebben az esetben a „nagyobbik” 20” kerékmérettel van dolgunk, amit néha 22”-esnek is szoktak nevezni. Az ETRTO 406-as gumi csakis 406-as felnire szerelhető fel, az 451-es pedig az annak megfelelőre. Vásárlás előtt mindenképpen ellenőrizd, melyikre van szükség!

A peremátmérő mellett a felni másik fő paramétere a két perem közti belső, vagy ritkábban a két fékezőfelület közti külső távolság. A belső milliméterben megadott méret szabja meg az alkalmazható gumiköpeny-szélességet. (pl. 20 colos 406x32 mm.) Ez nem kíván egzakt egyezést, mint a peremátmérő esetében: az abroncsperemek közt mért belső szélesség a gumiszélesség 50-80%-a, azaz  fenti példában szereplő 50mm gumiszélesség 25-40mm belső felniszélességet igényel, amihez egy 406x32 mm felni tökéletes párosítás.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A tárcsafékes felni így abroncsfékes használatra nem alkalmas. Továbbá a felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot.

Árukereső.hu Árukereső.hu