A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

29 Colos MTB kerékpár

Ebben a kategóriában különböző felépítésű 29" kerékméretű (más néven 29er) kerékpárok szerepelnek 100-150mm rugóúttal, többféle MTB stílushoz és felhasználáshoz.
Rendezés:
Rendezés:

Az utóbbi 10 évben nagy változásoknak lehettünk szemtanúi a mountain bike kerékprok kerékméretével kapcsolatban. A "hőskorban" megalkotott 26"-os kerékméret mellé előbb megjelent a 29", majd a 27,5”. A gyártók az új kerékméretek bevezetését a jobb gördülési tulajdonságokkal indokolták, a vázgeometriák finomítása után pedig a publikum is szívébe zárta a „kihívókat”. Mindazonáltal a 26”-os kerékméret nem halott, amit ékesen bizonyít, hogy neves gyártók továbbra sem hagynak fel a hagyományos MTB típussal, ebben az irányba tovább folyik a fejlesztés. Kistermetű kerékpárosok számára valóban nincs is más alternatíva, a játékos, strapabíró és könnyű kerékpárokat kedvelők pedig ugyancsak ebben a kerékméretben és vázgeometriában találják meg számításukat.

A 29” (avagy 29er, „niner”) kerékméret manapság már gyűjtőkategória, hiszen a 29-es kerékméretű MTB kerékpárok lehetnek full merevek, elöl telósak vagy össztelósak, de ugyanezt az 622mm-es felniátmérőt használják az országúti, a trekking, a krossz, a ciklokrossz és fitnesz gépek. A ballonosabb külső gumi miatt tűnnek a 29” MTB kerekek nagyobbak, de a felniszabvány ettől még azonos. Technológiai szempontból a nagyobb kerékméret kisebb gördülési ellenállással bír, a kerekek kevésbé mélyednek el a terep egyenetlenségeiben, így ritkábban akasztják meg az akadályok. Ettől érezhetően gyorsabbak, leginkább lefelé menet. Ezzel szemben gyorsításkor nagyobb keréktömeget kell mozgásba lendíteni, fékezéskor pedig megállítani. Az irányításuk is kissé lomhább a tömeg által okozott tehetetlenség miatt. További hátrány, hogy a nagyobb kerékméretből kifolyólag nem lehet szűkre szabni a gép hátulját, és 120-140 mm feletti rugóút esetében szabályosan útban van a kerék.

A nagyobb testmagasságú, illetve tömegű bicajosok számára mindenképpen előnyös a 29-esek világa. De nem mindenki számára ideális. Éppen ezért a kerékpáripar feltalált egy köztes megoldást, amely a legtöbb bicajosnak „eladható”. Ez a legújabb MTB kerékszabvány, a 27,5”, más néven 650b, amely sok esetben tényleg a hiányzó láncszem. A 27,5” abroncsátmérője 4,5%-kal nagyobb, mint egy hagyományos 26”-os, de 6,5%-kal kisebb, mint a 29”-es, nem tagadott a célja egyesíteni a két kerékméret előnyeit. A 29er-től a stabilitást és az alacsony gördüési ellenállást, a 26”-tól a gyorsíthatóságot és könnyed irányítást „örököli” meg.

Érdemes megjegyezni, hogy minden MTB kerékméret végtére kompromisszum, egyik sem tökéletes. No, de akkor most melyik kerékméretet válassza a vásárló? Az MTB-pionír Gary Fishert senki nem vádolhatja azzal, hogy elfogult a 26”-os kerékméret iránt, hisz ő vezette be a piacra a „nagy kihívót”, a 29-er típust, majd Tom Ritchey-vel együtt készítették el az első 650B méretű montit. Mindemellett extravagáns ruházatban a montizás nagyköveti szerepét aktívan gyakorló kaliforniai ex-hippi megerősíti: akkorát mégsem tévedtünk anno, amikor elhatároztuk, hogy a 26” legyen az MTB-k egységes kerékmérete.

A legtöbb kerékpáros nagyon is jól jár a legtöbb tulajdonságban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtó, erős, olcsón gyártható 26-ossal. Csodálatos időket élünk! A mai montisok már akár a gép kerékméretét is szabadon megválaszthatják, és a kerék átmérője nagyban befolyásolja az irányítás-karakterisztikát. Mára már igazolódott, hogy mindegyik kerékmérethez lehet ideális vázgeometriát készíteni, de ettől még a különböző átmérő és ballonosság más és más terepviszonyok közt fog jeleskedni. Az utóbbi években megannyi lehetőség nyílt meg a montisok előtt: a helyi terepviszonyok, a kerékpározási stílus, ízlés, illetve a testmagasság és anatómia függvényében lehet kerékméretet választani, majd felfüggesztésrendszert, ideális köpenymintázatot és így tovább. Ki gondolta volna egy évtizeddel ezelőtt, hogy a kerékpáripar ilyen csodálatos kényeztetésben fogja részesíteni a montisokat!

A Bikepro webshop kínálatában mindhárom MTB kerékméret elérhető, a kerékpárok, a vázak és a kerekek és abroncsok tekintetében egyaránt. Ha kereket keresünk, nem lövünk bakot sem a Shimano, sem a DT Swiss világmárkákkal, emellett kiváló kerékalkatrészeket gyárt az Alex, a Notubes, a SunRinglé, a Ryde, az Exal vagy a WTB. Az árak néhány ezer forintnál indulnak, a prémium kínálatba tartozókkal akár versenyeken is indulhatunk. Weboldalunkon szakcikket is közlünk a kerékméret tudnivalókról.

Netalán továbbra is bizonytalanok lennénk a megfelelő MTB kerékméret kiválasztásában, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.