A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Küllő

A jelen termékkategóriában különböző hosszúságú és profilú küllők szerepelnek.
Rendezés:
Rendezés:

A küllő szerepe a kerékpár kerekében rendkívül fontos, erős, feszített szerkezetet tesz lehetővé, így a kerék alacsony tömeg mellett nagy terhelést képes elviselni. A küllő minden egyes kerékfordulat során kissé megfeszül és lazul, teszi ezt több milliószor, ezer meg ezer kilométeren keresztül. Ráadásul a küllő alacsonyan, a talajhoz közel helyezkedik el, ezzel kitéve van téve kosznak és nedvességnek. Éppen ezért rendkívül fontos rozsdamentes, speciális acél- vagy alumínium-ötvözet alapanyagból készült küllővel fűzni a kereket, amit a világon mindössze néhány üzemben képesek megfelelő minőségben előállítani. Itt Európában a legnagyobb küllőgyártók a svájci DT Swiss, a belga Sapim és a német Union.

A fentiből következik, hogy a küllő a megtett kilométerek során törvényszerűen kifárad, majd elszakad. Ilyenkor a küllőt ki kell cseréltetni, legyen a kerék „gyári” építésű, vagy egyedileg fűzött. Ehhez tudni kell a küllőhosszt és a fejformát, amelyből kétféle van forgalomban: az egyenes és a hajlított, elsősorban a kerékagy kialakítása határozza meg, melyik alkalmazható.

A küllőt többféle hosszban gyártják, így alkalmazkodva a kerékmérethez és azon belül a felni profilmagasságához. A szabvány kerékpár-küllőméret 110mm-tól 316mm-ig terjed, rendszerint 2mm emelkedésben. Azonos kerékátmérő és felnikialakítás esetén váltós kerékpároknál a hajtásoldali (hátsó) küllők 1-2mm-rel rövidebbek. A küllő lehet hajlított végű vagy egyenes. A méretet az előző típusnál a hajlított vég középvonaláig, az egyenesnél a „fej” alsó pereméig adják meg.

A küllő rendszerint 2mm átmérővel rendelkezik, speciális alumínium vagy karbonküllők esetén az átmérő akár 3mm fölött is lehet. A küllő menete külső, azaz nem bemetszett, hanem kidomborodó, lehetővé téve a küllőanya meneten túli elhelyezkedését. Sem a küllőn, sem a küllőanyán nincs méretjelölés, így az átmérő kizárólag méréssel azonosítható.

Népszerű opció az aerodinamikát szolgáló lapítás. A kardküllő - főleg magas peremes felnibe fűzve – lényegesen alacsonyabb légellenállást tesz lehetővé. Például a DT Swiss Aerolite 2,3x0,9 mm profillal rendelkezik, az utóbbi a lapított szakasz vastagsága. További küllőkialakítás-opció a középső szakaszon történő elvékonyítás, amely súlycsökkentést tesz lehetővé. Ilyen a DT Swiss Competition 2,0-1,8-2,0mm átmérővel. Egyes küllők a hajlatban megerősítettek, amire példa a DT Swiss Alpine III 2,34-1,8-2,0mm átmérővel. A megjelenést tekintve a küllők többnyire ezüst vagy fekete színben kaphatók, egyes gyártók egyéb színeket is kínálnak, de ezek sajnos kopásra hajlamosak.

A Bikepro webshop kizárólag minőségi, rozsdamentes küllőkkel foglalkozik, amit a legtöbb igényelt hosszban, színben és kialakításban kínál. Az márkák az ipar krémjéből kerülnek ki, ilyen a DT Swiss, a Sapim vagy az Union. Egy küllő ára 60-1200 Ft-ig terjed, az említett speciális kialakítások és színek alkotják az árspektrum felső hányadát. Rendelés előtt célszerű a törött küllőt a hajlítás középvonalától a menet végéig, egyenes fej estén a fej alsó pereméig lemérni. Új kerék fűzéséhez pedig a legtöbb küllőgyártó weboldalán küllőhossz-számító on-line applikációt találunk, amelybe a felni és az agy típusát és/vagy paramétereit kell betáplálni.

Árukereső.hu Árukereső.hu