A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Egyenes kormány (31,8 mm befogó)

Egyenes vagy enyhén hajlított kormány MTB, trekking, városi, stb. kerékpárokhoz 31,8mm befogóátmérővel
Rendezés:
Rendezés:

A mai modern MTB, trekking, cross, városi és fitneszkerékpárokon egyenes vagy enyhe hajlítással rendelkező kormányt találunk. Mindkét változatnak vannak előnyei és hátrányai, de leginkább más-más kerékpározási stílushoz és kerékpártípushoz készülnek. Valójában az „egyenesebb egyenes” is kissé hajlított a kerékpáros felé, ami elsősorban a természetes kéztartást hivatott biztosítani. A „hajlított” kormányok felfele is ívetek, magasabb fogáspontot tesznek lehetővé. A jelen termékkategóriában szereplő egyenes „jellegű” kormányt a Bikepro webshop 10mm maximális emelésben határozza meg, így a modern, széles „mini rise” típusok még ide soroltak.

Az egyenes kormány befogója - amelyhez a kormányszár csatlakozik - háromféle méretű lehet: a régebben alkalmazott 25,4mm méretet mára többé-kevésbé leváltotta az itt szereplő 31,8mmOversize” szabvány. Emellett extrém MTB kerékpározáshoz kapható 35mm-es „Super Oversize”, azaz „túlméretes” befogórendszer is kapható. A jelen termékkategóriában szereplő 31,8mm a legelterjedtebb típus, minden mai és az előző 10 évben gyártott MTB, trekking, cross, városi és fitneszkerékpáron, azon belül majd’ minden árszegmensben előfordul. Viszont egy régebbi gyártmányú kerékpárra az ilyen kormány csakis kormányszár-cserével szerelhető fel. Jó tudni, hogy a nagyobb átmérővel rendelkező befogó stabilabb szerkezetet eredményez, ami nagyobb igénybevételnél, szélesebb kormánykialakításnál és termetes kerékpárosnál jelentős előny.

Az egyenes és enyhén hajlított kormányok jellegzetessége, hogy mindössze két fogáspontot tesznek lehetővé. A teljesen egyenes változat viszont opcionálisan kormányszarvval is kiegészíthető, amely további fogáslehetőséget biztosít. Az emeléssel nem rendelkező kormányok azok számára ideális, akik az alacsony kormánymagasságot igénylik, a villahossz vagy a kormányszár a kormányfogást kellő magasságba emeli. Amennyiben a pozíció túlságosan lent van, megfontolandó egy nagyobb emeléssel rendelkező korány beszerelése. Általános szabályként lefektethető, hogy a megfelelő kormánymagasság mellett a felsőtest hozzávetőleg 45 fokban dől előre, a felsőtest és a kar által bezárt szög pedig többé-kevésbé 90 fok.

A kormányok általában hőkezelt alumíniumötvözetből készülnek, mindamellett a felsőbb árszegmensben terjed a karbonkompozit használata. Az ötvözetek eltérő szakítószilárdsági mutatókkal rendelkeznek: a 7000-es sorozat a legerősebb, ezt követi a „kettes” számmal kezdődő, majd a 6000-es, amely az alacsonyabb árkategóriára jellemző. Az ötvözettípus jelentős különbséget eredményez a kormány tömegében - 7075 „duralu” ötvözetből készülnek a legkönnyebb kormányok -, valamint az általuk biztosított stabilitásban és kényelemben. Szerencsére a tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel megoldotta. Mindemellett az alumíniumkormány intenzív használat során idővel „kifárad”, a befogó mellett hajszálrepedés keletkezhet. A törés elkerülése érekében a kormány állapotát rendszeresen ellenőrizni kell!

Érdemes megjegyezni, hogy a kormány kerékpárpártípus-specifikus: helyesebben a legtöbb kerékpárváz-típust egy bizonyos kormánytípushoz tervezik. Az országúti vázak abban az esetben biztosítanak kényelmes testhelyzetet, ha országúti kormánnyal használjuk, az MTB kerékpárok pedig egyenes vagy enyhén hajlított kormánnyal adják a megfelelő testhelyzetet és kerékpárirányítás-tulajdonságokat.

A Bikepro kerékpáros webáruházban az „egyenes” kormánytípus többféle hosszban és befogóátmérővel kapható. A 31,8mm-es befogóváltozatot rengeteg cég kínálja, említsük meg az Acor, az Answer, a Funn, a PRO, a Ritchey valamint a Zoom márkákat. Ezen kormányok ára minőségtől és alapanyagtól függően 3500-30.000 Ft között alakul. A felső árszegmensben nagyrész pillekönnyű karbonkompozit kormányok kapnak helyet.

Ha már kormányokról van szó, azokra kell egy jó markolat vagy bandázs, ezekről szakcikk is rendelkezésre áll:

Markolatokról

Ergonomikus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu