A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Nyeregcső átalakító, nyeregcső adapter

Ebben a termékkategóriában a nyeregcső-átalakítók és adapterek kapnak helyet, többféle méretben.
Rendezés:
Rendezés:

A nyeregcsőadapter a nyeregcső (más néven nyeregszár) és a kerékpár-nyeregvázcső eltérő átmérőjét (méretét) hidalja át. A nyeregvázcső a kerékpárváz közepén elhelyezkedő közel függőleges állású csőszakasz, összekapcsolja az alsó- és felsőcsövet, illetve a lánc- és támvillákat. Ebbe a csőbe illeszkedik a nyerget tartó nyeregszár, rögzítéséért pedig a nyeregcsőbilincs felel. A jó illeszkedés a nyeregcső és a kerékpár-nyeregvázcső között rendkívül fontos. Súlyunk döntő része a nyeregre nehezedik, így a nem megfelelő illeszkedés és/vagy rögzítés esetén a nyeregszár lejjebb csusszanhat a vázban, oldalirányú ütés esetén el is fordulhat.

Szerkezetét nézve a nyeregcső alsó része egy körkeresztmetszetű cső, átmérőjét alapvetően a nyeregvázcső belső átmérője határozza meg. Ez 25-32,4 mm-ig bármekkora lehet, de a legelterjedtebb a 27,2, a 30,9 és a 31,6 mm. Ennek a méretnek a két alkatrész esetében az érintkező felület teljes hosszában tizedmilliméter pontossággal meg kell egyezni. Ha a kettő eltér, és nem rendelkezünk a megfelelő méretű nyeregcsővel, lehetőség van adapter használatára. A feltétel, hogy a nyeregcső külső átmérője kisebb legyen, mint a váz fogadómérete, a minimális különbség a legtöbb adapter esetében 1,5mm.

Az adapter rendszerint precízen esztergált ötvözött alumínium, amelynek megbízható megmunkálása hozzávetőleg 0,7mm falvastagságot igényel. Az adapter hossza minimum 80mm, mivel ekkora kontaktfelület mindenképpen szükséges a csúszás megelőzéséhez, illetve a vázra ható terhelés elfogadható szinten tartásához. A nyeregcsőadapter peremkialakítást kap, amely a nyeregvázcső-csonk peremére illeszkedik, megakadályozva az adapter becsúszását.

A nyeregszár magassága a vázban így továbbra is állítható marad. A galvanikus korrózió kialakulása ellen az adaptert a legtöbb gyártó anodizált vagy festett bevonattal látja el. A piaci kínálatban számos adapter-átmérő szerepel. Mindazonáltal a lehetséges kombinációk számát a gyártók úgy csökkentik, hogy a belső méret szempontjából a legnépszerűbb 27,2mm nyeregcsőátmérőt veszi alapul. Így ha vázunk 28,6mm vagy kisebb átmérővel rendelkezik, akkor 25,4mm átmérőjű nyeregcsőre vagyunk korlátozva. Megtalálható még a 30,9mm-ről nagyobb átmérőre átalakító adapter, de nem túl gyakori. A váz szemszögéből nézve mindössze néhány köztes méret fordul elő a standard 27,2/30,9/31,6 mm között, így tényleg nincs szükség többszázféle adapterre.

Érdemes tudni, hogy bár a nyeregcsőbilincs kellő megszorítása elengedhetetlen a biztos nyeregrögzítés érdekében, túlzásba sem kell esni a rögzítőcsavar megszorításkor: a gyártó által megadott nyomatékot soha ne lépjük túl! Ezzel részben elkerülhető a bilincs esetleges sérülése, másrészt kímélhetjük a vázat és a nyeregcsövet a túlzott terheléstől, ami karbon-kompozit vázak és csövek esetén különösen fontos. Az adapter a megszorítási értéket szerencsére nem befolyásolja.

A Bikepro kerékpáros webshopban a legnépszerűbb nyeregcsőadapter méretek mind kaphatók, illetve - amennyiben szükséges - számos kompatibilis standard 27,2mm nyeregcsövet is kínálunk acél, alumíniumötvözet és karbonkompozit alapanyagból. A forgalmazott márkák az Acor, az Altrix, a Specialized és az XLC. Egy ilyen hasznos adapter költsége kialakítástól és minőségtől függően 1000-től 3000 Ft-ig terjed. Egy „kakukktojás” váz esetében nincs más lehetőség, mint az adapterezés.

Árukereső.hu Árukereső.hu