A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Kormány

Ebben a termékkategóriában a kerékpárokon használatos összes kormánytípus megtalálható: egyenes, különböző hajlítású, országúti és komfortkormány.
Rendezés:
Rendezés:

A kormány több okból az egyik legfontosabb kerékpár alkatrész. Először is a kerékpáros menet közben kizárólag a nyereggel, a pedálokkal, illetve a kormányra szerelt markolattal - országúti kormány esetében bandázzsal - érintkezik. Ennélfogva a kormány kiválasztása, pontos beállítása – a felhasználás és a személyes preferencia alapján – rendkívül fontos. A kormány emellett elsődleges szerepet kap a kerékpár irányításában, nemcsak a kényelmet befolyásolja, hanem a biztos fogást, következésképpen a biztonságot és a magabiztos kerékpárirányítást ugyancsak elősegíti.

A kormány főbb típusai az egyenes kormány (minimális hátrafelé hajlítással), a hajlított típus (emeltebb fogást biztosít), az országúti kormány (előre, lefele, majd hátrafele ívelt szakasszal), illetve a triatlon-/ időfutamkormány, amely előre ívelt, és könyöktámasszal rendelkező kiegészítő karokat is fogad. Továbbá a BMX kormány még nagyobb emelést biztosít jellemzően stabilitást fokozó keresztmerevítővel párosítva, a cruiser vagy városi (holland) kormány pedig a kormányszárhoz képest hátrafele hajlított.

A kormány anyaga rendszerint alumínium vagy karbonkompozit, az olcsó (áruházi) kerékpárokon acél, különleges egyedi bicajokon akár titán is lehet. A kormánybefogó átmérője régebbi egyenes kormányok esetén 25,4 mm, korábban kapható országúti és időfutam-kormányoknál pedig 26,0 mm. A két méret nem kompatibilis, szerencsére a 26-os már kihalt. Manapság a legtöbb kormányt imbuszcsavarral lehet a kormányszárhoz rögzíteni.

Az utóbbi 15 évben egy új szabvány terjedt el minden kormánybefogó esetében, ami 31,8 mm átmérővel rendelkezik, ennek megfelelően ma már a legtöbb kormányalkatrész befogó szempontból csereszabatos. A legújabb ipari szabvány a 35mm-es befogóátmérő, de ezt még csak néhány extrém MTB és országúti kormány „tudja”. Ahogy a gyártók növelik az átmérőt, úgy fokozódik a kormányegység stabilitása, de egy bizonyos szint felett ez már nemigen érzékelhető. A kényelem szempontjából a karbon és titán kormányok nagy része jobban csillapítja a rezgéseket, mint az alu vagy acél típus.

A legeslegújabb trend az integrált, kormányszárat is magába foglaló kormánytípus megjelenése. Döntően országúti típusra jellemző, mindazonáltal integrált MTB és időfutam kormányt is találunk a piacon. Ezekben a bowden elvezetése is belül történik a letisztult megjelenés és a teljes integráció jegyében. Lássuk akkor a kormány kiegészítői! Egyenes kormányra kiegészítőként a kormány két végén egy-egy kormányszarv (előre mutató toldalék) is felszerelhető, amely növeli a kormányfogás-lehetőségek számát, emelkedőkön a súlypont áthelyezésével a hatékonyságot is kedvezően befolyásolja. Ergonómiai szempontból fontos még a megfelelő markolat vagy bandázs kiválasztása.

A kormány a közhiedelemmel ellentétben kerékpárpár-specifikus: a legtöbb kerékpárváz-típust egy bizonyos kormánytípushoz tervezik. Az országúti vázak abban az esetben biztosítanak kényelmes testhelyzetet, ha országúti, esetleg időfutam-kormánnyal használjuk, az MTB kerékpárok pedig egyenes vagy enyhén hajlított („emelő”, „rizer”) kormánnyal adják a megfelelő testhelyzetet. Az időfutam-vázak értelemszerűen a könyöklős felállással használandók. Kivételt ez alól a túra-, trekking-, fitneszvázak jelentik, ahol mindkét kormánytípus alkalmazható, legfeljebb az kerékpár-irányítás karakterisztikája változik valamelyest.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a legtöbb felsorolt kormánytípus többféle hosszban és hajlítással elérhető. A gyártók tekintetében a fő márkák ABC-sorrendben: Acor, Altrix, Answer, Bikefun, Charge, Csepel, Funn, Kalloy, Longus, PRO, Ritchey, Spyral, Specialized, Tioga, Truvativ, XLC, Zoogie és Zoom. Az árak 800-28000 Ft között alakulnak, a technikai színvonal, az alapanyag és a felhasználás függvényében.

Ha már kormányokról van szó,azokra kell egy jó markolat vagy bandázs, ezekről szakcikk is rendelkezésre áll:

Bandázsoládról

Markolatokról

Ergonomíkus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu