A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Alu Nyeregcső

Ebben a termékkategóriában a hátra nyúlás nélküli nyeregcsővek (nyeregszárak) szerepelnek, többféle átmérővel, hosszal és rendszerint alumínium alapanyagból. Tehát a nyeregrögzítésének nincs eltolása (offset-je) van a csőhöz képest. Nagyobb vázak esetén ezzel lehet a kormány és nyereg közti távolságot csökkenteni.
Rendezés:
Rendezés:

Kerékpározás közben a nyereg és az azt rögzítő nyeregcső biztosítja az egyetlen fix pontot. Súlyunk döntő része a nyeregre nehezedik, ezen támaszkodik. A nyeregcső (más néven nyeregszár) emellett biztosítja a nyeregpozíció finomállítását is. A nyeregcsövön kétféle nyeregbeállítást végezhetünk: befolyásolhatjuk a nyereg kormányhoz viszonyított távolságát, illetve a dőlésszögét, a konstrukciótól függően különböző módon. A legalapvetőbb állítási lehetőség a magasság, ami a nyeregcsőbilincs oldásával és megszorításával történik.

A nyeregcsőnek számos fizikai adottsága van. Az egyik a bilincsig mért csőhossz, ami rendszerint 300/350/400mm, régebbi országúti kerékpárok esetében 230/250/280mm, összecsukható kerékpárokon 400mm-nél hosszabb is lehet. A szár (cső) rendszerint körkeresztmetszetű, ez illeszkedik a nyeregvázcsőbe és kerül rögzítésre. A nyeregcső átmérőjét a nyeregvázcső belső átmérője határozza meg, ami 25 és 32,4mm közt bármekkora lehet, a legelterjedtebb méret a 27,2, a 30,9 és a 31,6 mm.

A nyeregcső bilincsrögzítése sok esetben nyújt hátra pozícionálást, amelynek nemzetközi elnevezése „setback”. Tehát oldalról nézve a bilincs középvonala a nyeregcső középvonalától bizonyos mértékig a hátsó kerék tengelye felé orientált. Ennek értéke 0-35mm, lehetővé téve a kerékpáros 55/45% súlyeloszlását a két keréktengely közt. (Egyes kerékpártípusok és kerékpározási stílusok eltérő súlyeloszlást igényelnek.) A jelen termékkategóriában a „setback” nélküli, azaz 0-5mm hátra nyúlást kínáló nyeregcsövek kapnak helyet. Az ilyen nyeregcső a kerékpáros súlypontját előrébb helyezi.

Nézzük akkor az említett nyeregállítás-lehetőséget! A kormánymarkolat és a nyereg közötti távolság határozza meg a hát görbületét, meghatározva a kerékpározás kényelmét és dinamikáját. A nyeregpálcák nyeregszár-bilincsben történő előre-hátra történő elmozdításával a kormány és a nyereg távolsága kismértékben módosítható. A nyereg hosszanti állíthatósága nem sok, jellemzően 1-2cm. A másik paraméter a nyeregfelület dőlésszöge. A vízszintes nyeregfelület biztosítja a könnyed testtartást, különben a kerékpáros a kormányon kénytelen támaszkodni, vagy ellent kell tartania a nyeregből való lecsúszás megelőzéséhez. Akkor lássuk a beállítás módszerét!

A nyereg horizontális elmozdítása, illetve szögállítása a nyeregszár-fejen található imbusz csavarral vagy csavarokkal végezhető. Egycsavaros rögzítés esetében a csavar meglazításával a horizontális és a szögállítás egyszerre történhet. Egyes nyeregcsöveken két egymás mellett két csavar található: ez lényegében az egycsavaros rendszer megerősített változata, működési elve azzal azonos. A másik fő rögzítés-szisztéma a két egymás mögött elhelyezett csavar. Ebben az esetben a beállítás menete eltér a fenti megoldástól: a nyeregpozícióbeállításához mindkét csavart meg kell lazítani, majd, a nyeregtávolság beállításához a nyerget vízszintesen kell elcsúsztatni, a szögállításhoz az egyik csavart ki-, a másik be kell hajtani. Magasabb szintű kerékpárokon elterjedt az oldalirányból átmenő csavarrögzítés: a működési elv korábban ismertetett egycsavaroshoz hasonló.

A kívánt nyereghelyzet megtalálása után ellenőrizzük a nyeregszár-rögzítő bilincs egyenletes illeszkedését a nyeregpálcán, majd a csavarokat a nyeregcsőgyártó által megadott nyomatékkal kell megszorítani. Figyeljünk arra, hogy a nyeregpálca csak a megjelölt szakaszon rögzíthető: ellenkező esetben a nyeregpálca eltörhet. A Bikepro kerékpáros webáruház a hátra hajlás, azaz „setback” nélküli nyeregcsövek széles választékát biztosítja, így a leírásban említett összes bilincskialakítás szerepel. A vezető márkák a Bikefun, a Funn, a Gepida, a Merida, a Neuzer, a PRO, a Ritchey, a Spyral, a Specialized, a Thomson, az XLC, a Zoogie és a Zoom. Az ilyen típusú nyeregcsövek ára 1500-től 30000 Ft-ig terjed. És ha már a nyergek környékén járunk, ezekről átfogó szakcikk is született, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu