A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Ergonomikus markolat

Ebben a termékkategóriában az egyenes vagy enyhén hajlított kormánytípusra való, ergonómiás szempontokat előtérbe helyező markolatok kapnak helyet, bármilyen alapnyagból és kialakítással.
Rendezés:
Rendezés:

A markolat kerékpáros és a kerékpár három érintkezési pontjának egyike, szerepet kap a kerékpár irányításában, és a közhiedelemmel ellentétben nemcsak a kényelmet befolyásolja, hanem a biztos fogást és pontos irányítást. Egy felmérés szerint tíz kerékpárosból kilenc a menet során vagy hazaérkezéskor rendszeres fájdalmat tapasztal. Az ergonomikus markolatok ezeket a problémákat hivatottak kiküszöbölni.

Ha megnézzük, tenyerünk közepén egy mélyedés van, így amikor egy szabályos hengert markolunk, a kézfej két szélén - főleg a külső felén – a nyomás fokozódik. A formatervezett ergonómiás markolatok hatékonyabb támaszt nyújtanak a tenyér számára, egyben a csuklónak is megfelelő tartást biztosítanak. Ezzel leveszik a terhelést az érzékenyebb pontokról, illetve eloszlatják az idegekre ható nyomásokat.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy az ilyen típusú markolatok középső és külső része nagyobb felületet biztosít, ezzel jobban kitöltve a tenyérüreget. Ezt egészíti ki a puhább és keményebb anyagok használata, ezzel tovább optimalizálva a terhelés elosztását, illetve a szükséges tapadás biztosítását. Ráadásul a lágyabb összetétellel rendelkező relatíve vékony nyúlvány rugózik is, ezzel csillapítva a tenyeret érő fárasztó rezgéseket!

Webáruházunk markolatkínálatát szemügyre véve megfigyelhetjük, hogy a tudományosan tervezett ergonomikus markolatok esetén meglepően nagy a formaválaszték. Miért van szükség az eltérő méretű és formájú a kinyúlásokra? A kényelem és funkcionalitás nemcsak a kézanatómiától függ? Hát, nem egészen. Például az általános kerékpáros közlekedés vagy túrázás során egészen más igények merülnek fel, mint például egy MTB enduro bringás esetében, egyben mások az irányításhoz szükséges mozdulatok. Az előbbinél a nagyobb, szinte az egész tenyeret alátámasztó kinyúlás lesz a kényelmes, míg ez az utóbbinál ez határozottan zavaró. Egy hosszabb agresszív lejtőzés során a kisebb méret a „befutó”, ez nem zavarja az irányítást a technikás ösvényeken.

Érdemes még megemlíteni a markolat méretét: a prémium ergonomikus markolatok rendszerint két méretben készülnek, ezáltal alkalmazkodva az eltérő kétmérethez. Látható, hogy nem kevés tudatos fejlesztés ment az ergonomikus markolatokba, amely némi magyarázatot ad a szokásosnál magasabb árszintre.

Ezen felül a túrázók körében közkedvelt a szarvval egybeépített ergonómiás kialakítású markolat. Megjelenése kétségtelenül szofisztikált, szakszerű, felszerelése pedig egyszerűbb mintha külön szerelnél fel kormányvéget. Hátránya viszont, hogy nem minden típus esetében állítható a szögállás. Ez pedig nagyon fontos, hiszen a markolatot is szögbe kell állítanod, akárcsak a szarvakat! A hosszabb távokat teljesítő bicajosok, túrázók számára az ergonómiás markolat és a szarvként titulált gumírozott műanyag toldat rendszerint maga a megváltás. Ha a tenyér kis- és gyűrűsujj alatti részen gyakran tapasztalunk szúró fájdalmat vagy zsibbadást, akkor mindenképpen érdemes egy jól megtervezett minőségi ergonomikus markolatot kipróbálni – akár MTB használat esetén is. Megfontolandó továbbá a köztes utat járó „fél-ergonomikus” markolattal való kísérletezés, ebben az esetben viszont a toldalékról valószínűleg le kell mondani.

A Bikepro kerékpáros webshopban a markolatok teljes választéka kapható, több mint félszáz különböző modell, megannyi kialakítással, különböző alapanyagból. Ezen belül számtalan ergonómiás markolat kap helyet, elsősorban az Acor, a Bikefun, a Brooks, az Ergon, a PRO, a Rock Machine, a Spyral, a Specialized, a SRAM, a Velo, a Velotech valamint az XLC márkáktól. Az árak 600-tól 32.000Ft-ig terjednek párban, ez utóbbi valódi bőrből készült német Ergon luxustermék, de ennek akár harmadáért tudományos alapokon nyugvó, minőségi markolattípus áll rendelkezésre. Markolattémában több átfogó Bikepro szakcikk született::

Markolatokról

Ergonomíkus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu