A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Monocikli, Egykerekű - UniCycle

Egykerekű UniCycle kerékpár azoknak, akik számára az egyensúlyozás "életelem".

Az egykerekű (más néven unicycle vagy monocikli) nem kerékpár, ezt utótagként tévedés használni (lásd „monocikli kerékpár”). Miután ezt a fogalmi kérdést rendbe tettük, lássuk, mi a monocikli története! Az egykerekűt először a cirkuszi artisták használták közönséget elbűvölő előadásokban, ráadásul a kerékpárok elterjedésével egy időben! Ezek még egyedi készítésű darabok voltak, különféle korabeli kerékpárokon megtalálható alkatrészekből kialakítva.

A monocikli napjainkban is kelléke a cirkuszi életnek, az artistaképzőben például ebből a „tantárgyból” számból teljes értékű vizsgát lehet tenni. Az egykerekűzés tehát egyidős a kerékpározással, ellenben mint sportágként mindössze az 1990-es évek elejétől jegyzik. Sokáig a mintázat nélküli külső gumi volt a norma, de a 90-es évek végén egy-egy monociklire felkerült a „montis” terepgumi, ami már alkalmas volt a hegyi tekerésre. Ezt egészíti ki az ülés első felén elhelyezett kapaszkodó, amivel a stabilabb lehet egyensúlyozni. Így már nehéz terepen is használható lett a monocikli, már ha valakinek az utcai változat után tovább akar fejlődni az egykerekűzésben.

Itt merült fel a kerék, illetve a hajtókar mérete, ami ugyebár meghatározza az monocikli sebességét. Terepen 24 vagy 26 col a legkedveltebb kerékméretet, ezekkel már megfelelő sebességet lehet elérni, mindazonáltal a kerék strapabíró, és a súlypont is kezelhető marad. Egyes modelleket fékkonzollal szerelnek fel, ami lehetővé teszi a tárcsa vagy felni-, ezen belül akár hidraulikus fék használatát. A fékkart az ülés alatt egy konzol segítségével lehet rögzíteni.

Az idők során nemcsak az MTB bicajozáshoz hasonló egykerekűzés alakult ki, hanem megjelent a BMX flatland stílusra hajazó freestyle, street és egyéb ügyességi diszciplína is. A világ minden szegletében találkozunk „egykerekes” közlekedőkkel, a legnagyobb kultusza Japánban alakult ki, ahol a mai napig a diákok csak azzal a feltétellel kezdhetik meg az elemi iskola első osztályát, ha alapszinten elsajátítják a „unicycle” használatát. További érdekesség, hogy az extrém MTB videókhoz hasonlóan a monocikliben is találkozunk látványos helyszíneken játszódó vakmerő egykerekűzéssel: a közismert New World Disorder c. DVD-n Kris Holm biciklistákkal együtt mutatta be lélegzetelállító „tudományát”, majd One Tired Guy néven önálló unicycle videót is kiadott. Különleges képessége nagy hatással volt az egykerekű elterjedésére.

A monocikli versenysportban évente világversenyeket rendeznek, ahol földünk minden szegletéből érkező „mágusok” mérik össze a tudásukat, képességüket. A versenyszámok között megtalálható a triál, a freestyle és egyéb látványos szakágak.

Ha a kerékpározáshoz kapcsolható bármely eszköz kiválasztásával kapcsolatban kérdés merülne fel, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a Bikepro webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.

Árukereső.hu Árukereső.hu