A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Maraton Kerékpár

Szakszavak ebben a kategóriában: Maraton kerékpár

Rendezés:

A maraton MTB (hivatalosan XCM) kerékpár a mountain bike-ok  hosszú távokra optimalizált „versenykerékpárja”, könnyű, fürge, hatékonyan hajtható, viszont nehéz terepviszonyok közt nem nyújtja a hosszabb rugóúttal járó többlet kényelmet és „tereptudományt”. A hi-tech anyagokat és technológiát alkalmazó XCM masinák egyben nagyon drágák is. Ebben a kategóriában ma már ritka a merevfarú vázkonstrukció, a rugóút jellemzően 120mm körüli. A súlytakarékosság jegyében a teló minden esetben levegőrugózású.

Az MTB maratonkerékpár az XC típus hosszútávú versenyekre kifejlesztett változata, 26-os, 27,5-es és 29-es kerékmérettel egyaránt előfordul, mindamellett az utóbbi időben a két nagyobb dominál. Általában elöl-hátul felfüggesztett, és 110-130 mm rugóutat kínál. Váza valamivel erősebb, mint az XC kerékpároké, a köpenyek ballonosabbak, és mintázatuk is agresszívebb, ezzel nehezebb terepen is megállják helyüket. Az ideális felhasználási kör a teljesítmény-centrikus szabadidős tereptúrázás, illetve az amatőr MTB maratonversenyzés. A hosszútávú, akár többnapos megmérettetéseken a megnövelt rugóút és a kevésbé radikális testtartás kényelmesebbé teszi a kerékpározást, kevésbé fárasztja el a résztvevőt.

Az XCM gépek kormánya egyenes vagy enyhén emelt, a többi MTB típushoz képest keskenyebb és alacsonyan helyezkedik el. Ennek dacára manapság egyre szélesebb kormánnyal látnak el minden MTB kerékpártípust, így az XC bringák szélessé is növöget. A vázalapanyag jellemzően alumínium vagy karbon, de prémium ötvözetből készült acél és titán is néha előfordul. A vázgeometria viszonylag előre dőlt testhelyzetet eredményez, ami elősegíti az erőleadást, emellett csökkenti a légellenállást.

Az MTB maraton kerékpár irányítása relatíve gyors, ezzel könnyítve a mászást és az akadályok közt „lavírozást”. A kerékméret a három kurrens közül bármelyik lehet, habár a 29”-os típus a legjellemzőbb. A gumiköpeny nem túl agresszíven bütykös, egyéb MTB szakágakhoz kínált típusokhoz viszonyítva kevésbé ballonos.  Emellett a maratongépek könnyűek: akár 10 kiló alatt is elérhetők, így nem sok többlet terhet kell a hegyre felcipelni. A felfüggesztés általában blokkolható (gyakran távirányítással), így nem emészt fel többletenergiát a kaptatókon.

Jellemzően ez a típus sem rendelkezik sárvédő, csomagtartó felszerelésére alkalmas rögzítő szemekkel, a felfüggesztés-rendszer rendszeres karbantartást igényel, így általános használatra nem ajánlott. Térjünk ki néhány szó erejéig a versenyzésre is! A két szakág közül az XC olimpiai szám, hivatalos neve „XCO”. Jellemzően körpályán kijelölt 35-45 kilométeres technikás terepen kell megküzdeni az elit kategóriában induló versenyzőknek, a futamok pedig közel két órán keresztül folynak. Ezzel szemben az MTB maratonokon (hivatalosan „XCM”) egyetlen körpályán 60–120 km-t kell megtenni. Viszont ebben a szakágban amatőrök is rajthoz állhatnak, a résztvevők rendszerint kétharmada, igazi „hétvégi” bringás.

Mindkét kerékpártípus nagy népszerűségnek örvend, ezt támasztja alá, hogy a Bikepro webshop MTB kínálatának is nagyobb részét az XC és a maraton felhasználásra szánt kerékpárok alkotják. Népszerűek a nemzetközileg is elismert Superior és Rock Machine kerékpármárkák. Az árak jelentős szórást mutatnak, a legolcsóbb XC modell 200000 Ft-ért kapható, a legdrágább már jóval egy millió felett, viszont azzal már profi XCO versenyeken is nyugodtan rajthoz állhatunk!

Netalán továbbra is bizonytalanok lennénk a megfelelő XC vagy maraton MTB kerékpár kiválasztásában, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.