A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Csavaros Tengelyű Hátsó Agy

​Ebben a kategóriában többféle csavaros rögzítésű hátsó kerékagy található, tárcsa- és felnifékes egyaránt. Amennyiben konkrét típusra van szükség, a sok termékre tekintettel ajánljuk a bal oldalt lévő termékkör- és termékcsalád-szűrőket.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpárkerék rögzítése a vázban és az első villában történhet hagyományos nyitott saruval vagy átütőtengellyel. A nyitott sarunál a rögzítés módja lehet gyorsrögzítős (lásd karos patentszár) vagy menetes csavaranyás. Az utóbbi kategóriában szereplő hátsó kerékagyak menetes tengelyt és hagyományos kónuszos csapágyazást kínálnak. Ez a kerékpár őskorából származó kerékrögzítés manapság egysebességes, kontrafékes és agyváltós kerékpárokon fordul elő, de régebbi – és jellemzően olcsóbb - láncváltós kerékpárokon is felbukkan. Emellett majd’ minden gyermek, BMX, fixi és pályakerékpár is ezt a kerékrögzítést alkalmazza. Előnye az egyszerűség és megbízhatóság, hátránya a lassabb, körülményesebb kioldás és rögzítés.

A sarutáv a vázban többféle lehet, amely megnehezíti a megfelelő agytípus kiválasztását. Egysebességes, gyermek, BMX és pályakerékpárok esetén 110-120mm között van, váltós modelleknél felhasználás és kor függvényében 126, 130 vagy 135mm. A vázsaruk belső távolságát vásárlás előtt mindenképpen lekell mérni! Emellett a hátsó kerékagyra kerülhet menetes (egy- vagy többfokozatú) szabadonfutó, kontrafékes agy vagy agyváltó esetében egy speciális lánckerék, illetve az általánosan elterjedt Shimano kazettatípus, amelyre lánckeréksor kerül. Ez utóbbi általában 6 hátsó sebességfokozat felett fordul elő. Figyelni kell arra is, hogy a BMX kerékagyak tengelyei a fokozott terhelés miatt nagyobb átmérővel rendelkeznek, így nem kompatibilisek a többi kerékpártípussal. Végezetül az agy furatszámát is egyeztetni kell az abronccsal: a kerékagy-testen adott számú furat található a küllők számára, aminek meg kell egyezni az abroncs furatszámával!

A Bikepro webshopban hátsó csavaros rögzítést alkalmazó agy a legtöbb fent említett kerékpártípushoz nagy választékban kapható. Áruk jellemzően 2000-től 118.000 Ft-ig terjed, természetesen ez utóbbi speciális felhasználásra magas színvonalú, csúcsminőséget nyújtó kuriózum, az átlagár 5000-10.000 Ft között van. Csavaros rögzítést alkalmazó kerékagyhoz külön rögzítőcsavart is kínálunk, ezen felül a legtöbb agytípushoz külön tengelyek is beszerezhetők. A márkák közt megtalálhatók az iparban legismertebbek, mint például a Shimano, a Joytech, a Sturmey Archer és a Novatec, illetve az itthon jól csengő Csepel és Trinity.

A kerékagyválasztás megkönnyítésében az alábbi BikePro szakcikkek nyújtanak segítséget:

Kazettatestekről

Váltórendszerekről

Láncokról

Árukereső.hu Árukereső.hu