A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Shimano Di2 apróalkatrészek

Ebben a kategóriában a Shimano Di2 rendszerekhez szükséges apró alkatrészek találhatók (akkumulátor, kijelző, vezetékek és alkatrészei, számítógépes csatlakozó eszközök, csatlakozók, kiegészítő váltókarok). A főbb alkatrészek - első és hátsó váltók, elsődleges váltókarok és fék-váltókarok - az ennek megfelelő kategóriában szerepelnek.
Rendezés:
Rendezés:

Ma már hétköznapi az elektromos váltás, az új prémiumkategóriás országúti kerékpárok jelentős részét a Shimano Di2, a SRAM eTap vagy a Campagnolo EPS elektronikus váltószettjeivel szerelik. A Shimano már bő egy évtizede kínál fejlett „villanyváltót”, a Campagnolo is már a 4. generációnál tart, a SRAM nemrég lépett a porondra, ellenben rögtön vezeték nélküli megoldást kínál. A Di2 egyértelműen a legkiforrottabb, legmegbízhatóbb ma a piacon, a Bikepro webshop is többnyire ezt a típust ajánlja. Ismerjük meg akkor a Di2 rendszer működését!

Bizonyára sokan a fotók alapján nehezen tudják elképzelni, hogy hogyan áll össze egy ilyen hi-tech szisztéma. A Di2 fékváltókarba csatlakoztatott vezetékek a kormány alatt elhelyezkedő kijelző egységbe (Shimano zsargonban: Junction A) fut bele, amelyen LED-ek és kapcsoló található. A felső az elem töltöttségi állapotát jelzi, míg az alsó a beállításnál ad segítséget. Innen egy vezeték távozik a középcsapágyház felé: ez lehet külső vagy vázon belüli vezeték, de manapság az utóbbi megoldás többé-kevésbé egyeduralkodó. A középcsapágyház alján egy elosztó egység (Junction B) található. Ide fut be az akkumulátortól érkező tápkábel, a fékváltókaroktól érkező adatkábel és a váltók csatlakozó vezetékei. Az első és hátsó váltót léptető elektromotorok működtetik.

Az áramforrás a nyeregcső belsejébe vagy a vázcsőbe (-re) szerelt speciális akkumulátor egység. A kormány alatt található kijelző segítségével ellenőrizhetjük az akkumulátor töltöttségi szintjét. Az akku egy töltéssel minimum 1000km-t képes megtenni. Ha elfogy a „dzsúsz”, először az első váltó áll le, abban a pozitúrában, ahol éppen tartózkodott. Második lépésként a hátsó váltó merevedik meg, szintén az éppen aktuális fokozatban. Az akku feltöltése 1,5 órát vesz igénybe. Lényegében ennyi az egész, nem kell félni tőle, több tízezer kerékpáros használja a Di2 rendszert nap mint nap, esőben, hóban sárban. (Gondoljunk a ciklokrossz versenyzőkre!)

Az alkatrészcsalád tekintetében a Di2 országúti kínálat jelenleg Dura Ace és Ultegra szintre korlátozódik. A Di2-nek ma már kétféle MTB változata van forgalomban, XTR és XT technikai szinten. Az elektronikus vezérlésnek a fő előnye a könnyed működtetés, a D-Fly Data Management preferencia alapján történő programozhatóság, amelyre egyik példa a Synchornized Shift félautomata váltásmód. Ezzel többek közt elkerülhető a lánc keresztbe váltása. Mint ahogy utaltunk rá, az elektromos váltórendszerben a vezérlést a vezetékek vagy rádiójelek továbbítják, a „váltókar” mindössze jeladófunkciót tölt be. A pozícionálást a váltók végzik. A piacon kapható összes rendszer kizárólag önmagával kompatibilis, azon belül modellverziónak (sorozatnak) is egyezni kell, mert a különböző alkatrészgenerációk eltérő kommunikációs protokollt alkalmaznak.

A Bikepro webshopban számos elektromos váltórendszer-egység és alkatrész kapható. A márkák a már említett Shimano és a SRAM. Az elektromos váltórendszer hozzávetőleg másfélszer drágább az azonos technikai színvonalat képviselő mechanikus váltószettnél.

Árukereső.hu Árukereső.hu