A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Felni, Abroncs

Ebben a termékkategóriában különböző típusú és átmérőjű felni (abroncs) szerepel, tárcsafékes, felnifékes, bármilyen kerékpártípushoz és felhasználáshoz.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpár abroncs (más néven felni) a kerék külső peremén körbefutó fémprofil, amely küllők és menetes küllőanyák által csatlakozik a középpontban lévő kerékagyhoz. Lényegében az abroncs egy „hulahopp” karika 12-48 db belső íven elhelyezett furattal. Ma már döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található mind országúti/gravel, mind MTB kerékpárokhoz.

A gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a köpeny fém vagy Aramid sodronya illeszkedik. A horony nem engedi, hogy a légnyomás hatására a köpeny leugorjon az abroncsról. Érdemes megjegyezni, hogy a legkorszerűbb abroncsok viszont épp ellenkezőleg ú.n. Hookless peremet kapnak, amelyben nincs az említett „csatorna”. Itt a gumiköpeny speciális oldalfala a peremre gyakorolt oldalfeszítő nyomással tartja helyén a külsőt.

A Bikepro webshopban az ilyen technikával épített kerekek, továbbá a hagyományos kialakítású abroncsok egyaránt elérhetők. Ha csak a külön megvásárolható abroncsokat nézzük, azok a felhasználás függvényében többféle kerékméret, azaz -átmérő szabványt követnek, az összehajtós és gyermekkerékpárok 16/20” méretétől a MTB-k háromféle 26”/27,5”/29” keresztül az országúti, túra és gravel bicajokon megtalálható 700C méretig. A piacon számos speciálisan kerékabroncs gyártásra szakosodott márka létezik, a legismertebbek a Mavic, a DT Swiss, a Rigida, az Exal és a SunRinglé.

Az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával.

Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot. Abroncsvásárlás esetén, akár új kereket épít(et)ünk, akár pótoljuk a tönkrement darabot a kerékben, mindenképpen jegyezzük le a kerékpár kerékméretét. Figyeljünk arra is, hogy az abroncs belső peremtávolsága a gumiköpenynek megfelelő legyen.

A külső gumin és/vagy a felnin található ETRTO szám két paramétert jelöl: a gumiköpeny szélességét, illetve az abroncs peremátmérőjét. Például az ETRTO 57-584 egy 57mm széles 27,5” colos kerékmérethez való gumiköpenyt jelöl. A felszerelhető gumiköpeny-szélességet az abroncs peremek közt mért belső szélessége határozza meg. MTB kerékpárok esetében az arány kb. 50% (50mm széles gumi kb. 25mm belső peremtávolságot igényel), míg az országúti, túra trekking, gravel kerékpárok esetében az ajánlott érték 50-80% közötti. Emellett az abroncson adott számú furat található a küllők számára, aminek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával.

Végezetül figyeljünk az abroncs profilmagasságára, hisz ez határozza meg a küllőhosszt, ha eltérő a profil, a küllőket is cserélni kell. A Bikepro webshop honlapján a fenti információk minden termékleírásban megtalálhatók. Emellett az alábbi cikkek segíthetnek a tájékozódásban és vásárlásban:

Így válassz a rengeteg gumiméretből

Belső gumiválasztás kisokos

Árukereső.hu Árukereső.hu