A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Kormány Alkatrész - kormány, kormányszár, stucni, kormánycsapágy, szarv, és markolat

Ebben a kategóriában a kerékpár kormánya, kormányszára (stucni), kormánycsapágya, kiegészítő szarva és markolatota található.
Rendezés:
Rendezés:
A kormányalkatrész kategóriába tartozik a kormány, a kormányszár, a kormánycsapágy, a kormányszarv/-toldalék és a kormányborítást biztosító markolat vagy bandázs. A kerékpáron az emberi test a pedállal, a nyereggel és a kormánnyal érintkezik, ennélfogva annak helyzete, típusa, pontos beállítása sok szempontból rendkívül fontos. Ráadásul a kormány különleges abban, hogy a kerékpár irányítása is részben ennek segítségével valósul meg. Nemcsak a kényelmet és a teljesítmény befolyásolja, hanem a biztonságra a kihatással van.

 

A kormány főbb típusai az egyenes kormány (minimális hátrafelé hajlítással), a hajlított (emeltebb helyzetet biztosít), az országúti kormány (előre, lefele, majd hátrafele ívelt szakasszal), illetve a triatlon-/ időfutamkormány, amely előre ívelt, és könyöktámasszal rendelkező kiegészítő karokat fogad. Ezek mellett a BMX kormány még nagyobb emelést biztosít jellemzően stabilitást fokozó keresztmerevítővel párosítva, a cruiser vagy városi (hollandtípusú) kormány pedig a kormányszárhoz képest hátrafele hajlított.

A következő „kormányzati” elem a kormányszár, amely kormány középső szakaszára bilinccsel rögzül, ezt köti össze a villanyakkal. A kormánybefogó átmérője régebbi egyenes kormányok esetén 25,4 mm, régebbi országúti és időfutam-kormányoknál pedig 25,6-26,0 mm. A két méret nem kompatibilis a kormányszárat mindenképpen az adott kormánytípushoz kell alkalmazni!) Az utóbbi 10-15 évben egy új szabvány terjedt el minden kormánybefogó esetében, ami 31,8 mm átmérővel rendelkezik. Ennek megfelelően ma már a legtöbb kormányalkatrész befogó szempontból csereszabatos.

A legújabb ipari szabvány a 35mm-es befogóátmérő, ez még csak néhány extrém MTB és országúti kormány sajátja. Ahogy a gyártók növelik az átmérőt, úgy fokozódik a kormányegység stabilitása, de egy bizonyos szint felett ez már nemigen érzékelhető. Egyenes kormányra kiegészítőként a kormány két végén egy-egy kormányszarv (más néven toldalék) is felszerelhető, amely növeli a kormányfogások számát, emelkedőkön a súlypont áthelyezésével a hatékonyságot is kedvezően befolyásolja. A „szarvak” standard 22,2mm-es bilinccsel csatlakoznak a kormánycsőre.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a kormányalkatrészek teljes választéka rendelkezésre áll, bármilyen kerékpárhoz, felhasználáshoz és stílushoz. Minden kerékpáros megtalálja a megfelelő kormányt, az is, aki többlet kényelmet igényel a hétvégi kerékpáros kiruccanásokhoz, de nem marad hoppon a teljesítményorientált sportolós sem, aki az utolsó másodperceket szeretné kiaknázni.

Jöjjön akkor az ergonómia! A megfelelő kormány kiválasztásával befolyásolni tudjuk a testhelyzetet, a súlypontot és a kerékpárirányítás egyéb (szubjektív) tulajdonságait. A fogás szélessége, a forgásponthoz viszonyított helyzete (mennyivel van a forgáspont előtt) határozza meg a kormányzás agilitását, azaz mekkora test- és karmozdulatra van szükség az szükséges irányváltáshoz. A kormányhelyzet által biztosított felsőtest-dőlésszög pedig a kényelem szempontjából meghatározó.

A kormányszár a kormány rögzítéséért felelős, másik végén a villanyakhoz is csatlakozik. Anyaga általában alumínium-ötvözet, acél, esetleg titán. Régebben diós vagy ékes rögzítést kapott, amely a villanyak belsejébe illeszkedett. Manapság sokkal elterjedtebb az ún. A-head típus, mely a villanyakra kívülről, bilincses megoldással kapcsolódik. Ebben az esetben a villanyakon nincs menet. Mind a kormány, mind a kormányszár fokozottan terhelt alkatrész, törése komoly bukáshoz, sérüléshez vezethet. Érdemes rendszeresen ellenőrizni állapotukat, illetve a csavarok megszorítási nyomatékát mindig vegyük figyelembe!

A Bikepro webshopban az összes felsorolt kormány és kormányszár-típus elérhető, többféle hosszban, hajlítással. A gyártók tekintetében a fő márkák ABC-sorrendben: Acor, Altrix, Answer, Bikefun, Csepel, Kalloy, Longus, PRO, Ritchey, Spyral, Specialized, Tioga, XLC és Zoom. Az árak mind kormányok, mind kormányszárak esetében kb. 2500-30000 Ft. A kiegészítő szarv 1500-4000 Ft-os áron kapható. Végezetül az egyenes kormányra markolat, országútira bandázs is kerül, amely az ergonómia és a biztonság ugyancsak fontos kiegészítő. Bővebben erről a „kormányzás – markolat” és a „kormányzás – kormány betekerő” menüpontok alatt szólunk. A kormány elfordulását biztosító vázba préselt kormánycsapágy ugyancsak a „kormányzás” része. A váztípus függvényében többféle szabvány van forgalomban, ezekből webáruázunk széles választékot kínál, amely a „kormányzás – kormánycsapágy” menüpont alatt található. A megfelelő kormánycsapágy típus kiválasztásához a Bikepro kerékpáros webáruház  egyik szakcikke nyújt segítséget.

 

Árukereső.hu Árukereső.hu