A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros kamásli

Ebben a kategóriában a kerékpáros ruházat hasznos eleme, a télen viselhető, cipő fölé húzható vízálló és/vagy hőszigetelő kamásli kap helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A zord időjárásra tervezett kerékpáros lábbelik között szerepelnek bélelt, víz ellen szigetelt speciális cipők, illetve a jelen kategóriában szereplő kamáslik. Nincs annál rosszabb érzés, mint amikor a láb kihűl, és zsibbad! Ezt tetézi, hogy helyzete miatt a lábak bőségesen kapnak a „fröcsögésből”, és a víz, a nedvesség a hőszigetelés fő ellensége. Még relatíve enyhe külső hőmérséklet mellett sem kellemes egy elázás, de hideg időben kész katasztrófa.

A kamásliból többféle típus van forgalomban, mindegyiket kerékpáros cipőre húzzuk. A bicajos kamásli lehet hőszigetelő és/vagy vízzáró. Elsősorban a hideg időjárásra tervezett változat népszerű. A nyári hártyavékony típus az aerodinamikát szolgálja, a közepesen vékony típus rendszerint csak víz ellen szigetelt, így a nedves őszi és tavaszi hónapokban hasznos viselet. A kamásli fő előnye az adott évszakhoz tervezett cipőhöz képest a réteges viselet. Például a napközbeni felmelegedés esetén egyszeren levehető, így nem izzad a láb. Emellett egy hőszigetelt kamásli jóval olcsóbb, mint egy bélelt téli kerékpáros cipő.

A kamásli hátránya, hogy nem annyira tartós, mint a téli cipő, mivel általában megerősített neoprén anyagból készül. Emellett nem képes teljes vízzárást biztosítani, bár a téli cipő közül sem sok magaslik ki e téren. Miközben a gyártók törekednek a minél jobb vízzárásra, csodák nincsenek: a fejlett technikai alapanyagok, a profi cipzár- és a felső nyílásszigetelés ellenére a kamáslik is idővel utat nyitnak a víznek.

A vastag felépítésű kamásli típus egyértelműen a hőszigetelést célozza meg, viszont ez a típus átmeneti időjárásban túl meleg lesz, a napközbeni felmelegedéssel a láb garantáltan izzadni fog. Enyhe időjárásban tehát praktikusabb egy vékony, elasztikus, vízálló kamásli, amely bár nem kifejezetten meleg, egyszerűen kezelhető, pillantok alatt levehető, kifordítva akár a mezzsebbe is „besuvasztható”. Kamásliból jó, ha több van a szekrényben…

A vastag kamáslik egy része saját talppal rendelkezik, míg más modellek talpán csak pántot találunk. A vékonyabban kizárólag talp nélküli kialakításúak. Emellett a kamásli lehet országúti vagy MTB cipőhöz optimalizált, esetleg univerzális. A számozás rendszerint dupla, így a rugalmas anyagból készült kamásli két egész cipőméretet lefed. Amit még érdemes kiemelni, hogy egyre több kamásli kapható láthatósági színekben, illetve fényvisszaverő nyomatokkal. Mivel a láb folyamatos mozgásban továbbá, a lábbeli a legjobb „macskaszem”.

Ha felkészültünk egy nagyobb anyagi érvágásra, jó tudni, hogy piacon kapható számos hi-tech alapanyagokból készült darab, mint például a vízzáró, de egyben “lélegző” Gore-tex szövet. Ilyen még a technikai poliuretán és neoprén. Ezen felül sokszor Kevlar- és karbonmegerősítést találunk a kritikus területeken, így növelve a tartósságot. Végezetül érdekes alternatíva az orrkamásli (félkamásli), amely a cipőorra húzható fel, így védve a lábujjakat a kihűléstől. Könnyen kezelhető, átmeneti időjárásban mindig a zsebben vagy a táskában lapulhat.

Ha kevesebb anyagi forrást tudunk felszabadítani láb melegen és szárazon tartására, akkor egy relatíve magas technikai színvonalú kamásli az ésszerű alternatíva. Habár olcsóbb, mint a cipő, beszerzése sajnos nem „úszható meg” 1-2 ezer forintból. A Bikepro webshop kerékpáros kamásli kínálata a fent említett típusok nagy részét tartalmazza. A márkák közül érdemes kiemelni az Altrix, az FLR, a Rock Machine, a Shimano és az XLC cégeket. Az árak 2000 forinttól 15000-ig terjednek, a típus és felhasználás függvényében.

A hideg időjárásban történő kerékpározással kapcsolatban Bikepro szakcikk is napvilágot látott, amely itt olvasható. Az átmeneti évszakhoz való öltözködésről pedig ebben a szakcikkben írtunk.

Árukereső.hu Árukereső.hu