A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Fatbike felni - Plus Size abroncs

Rendezés:
Rendezés:

Fatbike kategória alatt minimum 3,0”-es gumi befogadására alkalmas kerékpárt értünk, amely hóban, homokban, sárban, úttalan utakon teszi lehetővé a bicajozást. A hangsúly a fatbike esetében nem a felfüggesztés-technikán van: ennek szerepét az extraballonos gumi veszi át. De ami még fontosabb: a széles gumi elképesztő tapadást nyújt, főleg kanyarokban köves, gyökerekkel szabdalt emelkedőkön, továbbá extrém terepen (pl. mély homok) és időjárásban (pl. dagonya, friss hóval borított táj).

A kerékpárkerék felnije egy abroncs, azaz fémkarika 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a gumi fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

A fatbike felnik döntő része 26”-os kerékmérethez készül, néha-néha előfordul 27,5” vagy 29”. A fatbike felni jellemzője még az extraszéles abroncskialakítás, a belső ív gyakran furatokkal vagy kivágásokkal könnyített. Ez lehetővé teszi az akár 4,8”, azaz 120mm széles külső gumi felszerelését.

Méretválasztásnál a gumin szereplő ETRTO számot kell legyezni. Ez két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Például a gumi oldalfalon szereplő 26x4,0 mellett rendszerint megtalálható az ETRTO szerinti méret (100-559), ez utóbbi a fenti két paraméterre utal milliméterben számolva. Az alkalmazható gumiköpeny-szélességet az abroncsperemek közt mért belső szélessége határozza meg. Az ajánlott érték 50-80% közötti, tehát egy 26”-os fatbike 100mm-es gumiszélessége minimum 50mm felniszélességet igényel. Amennyiben a fatbike felni 559 x 80/74 mm paraméterekkel rendelkezik, ebből a 74 a belső, a 80 pedig a külső méret. A fenti példában szereplő 100mm gumiszélességhez ez a felni megfelel, de még az elterjedt 4,8”-os, azaz 120mm széles gumihoz is tökéletes párosítás.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Fatbike-ok esetében csakis az utóbbi jöhet szóba, itt a perem kap fékező felület nélküli.

Árukereső.hu Árukereső.hu