A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Fix lencsés szemüveg

Ebben a termékkategóriában a fix lencsés kerékpáros szemüvegtípusok szerepelnek, ahol a lencse "házilag" nem cserélhető.
Rendezés:
Rendezés:

Bár első „látásra” nem tűnik túlzottan bonyolult szerkezetnek, a szemüvegkeret és a lencsetípus kiválasztása összetett feladat. A kerékpáros szemüveg áll a szemüvegkeretből és - a jelen termékkategóriában szereplő fixlencsés változat esetében - egy bizonyos lencsetípusból. A lencse itt nem cserélhető, annak kiválasztása tehát fokozott figyelmet igényel. Azonban a fix megoldás erősebb szerkezetet biztosít, továbbá lehetőséget ad a keret nélküli kialakításra, amely nemcsak stílusos, hanem maximális periférialátást tesz lehetővé.

Kezdjük a szemüvegkerettel! A kényelem és a stabilitás érdekében elengedhetetlen a megfelelő illeszkedés, itt döntő szerepet játszik a keretkialakítás. Menet közben nem szeretnénk, ha menet közben elmozdulna, amire reális van esély az izzadás és a terep okozta rázkódás miatt. A kontaktuspontokon elhelyezett gumírozások hivatottak megakadályozni a csúszkálást, és az ebből fakadó igazgatást. Ezek jobb esetben állíthatók, így alkalmazkodhatnak a fejformához és a személyes preferenciához.

Másik fontos szempont a légáramlat biztosítása, különben a szemüreg befülledhet, hidegben, nedves időjárásban pedig a lencse bepárásodhat. A jobb „szemcsiknél” a keret és a lencse közé tervezett szellőzőnyílások valóságos huzatot teremtenek a lencsén belül, megelőzve az említett befülledést és párásodást.

A cserelehetőség tekintetében a tapasztalat azt mutatja, hogy edzések vagy túrázás során kevesen fognak lencse ki-beszereléssel bajlódni, még akkor sem, ha a fényviszonyok gyakran jelentős változást mutatnak. Montisok sem állnak le minden tisztáson a sötétebb lencsét behelyezni, majd az árnyas ösvényen a sárgát visszatenni. Így ha a keretben van egy kerékpározási szokásainkhoz, terephez és szemünk fényérzékenységéhez igazított általános használatú lencse, valószínűleg elégedettek leszünk a szemcsivel.

Milyen az ideális lencse? A szükséges fényszűrést befolyásolja az időjárás, a kerékpározás típusa, a szem alkalmazkodó képessége, illetve a személyes preferencia. A gyártók egységesen öt csoportra osztják a lencsék szűrésfaktort, a kerékpározás 0-tól 3-ig terjedő skálát igényel. Általános lencsének egy jó kontrasztot biztosító, meleg árnyalatú 1, esetleg kettes besorolásút érdemes választani.

Még tökéletesebb megoldás a fényre sötétedő ún. fotokromatikus lencsetípus, amely kínálatunkban ugyancsak kapható. A fotokromatikus lencsék változó fényviszonyok között tesznek igazán jó szolgálatot. A legfejlettebb – és sajnos legdrágább – ilyen technológiával rendelkező szemüveglencsék akár másodpercen belüli szűrésváltást tesznek lehetővé, de a legtöbb jelenleg elérhető fotokromatikus sportszemüveg jellemzően a lassan változó fényviszonyhoz ajánlott (pl. befelhősödik, kibújik a nap).

Minden összevetve a lencsék optikai tulajdonsága fontosabb, mint az alkalmazott technológia, a legélvezetesebb a nagy kontrasztot, részletgazdagságot, „ragyogást” biztosító lencse. Habár a Bikepro webshop kínálatában a legtöbb kerékpáros szemüveg cserélhető lencsés, ellenben a fixlencsések rendszerint az adott árszinten magasabb szintű lencsét kínálnak. A márkák közül érdemes kiemelni az Acor, a Bikefun, a Rock Machine, az ESWE és a XLC cégeket. Az árak minőség és felhasználás függvényében 3000-től 34000 forintig alakulnak. A kerékpáros szemüvegekkel kapcsolatban átfogó szakcikk is rendelkezésre áll.

Árukereső.hu Árukereső.hu