A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

-10 és -17 fokos országúti kormányszár, ékes és Ahead

Kifejezetten országúti kerékpárokhoz és kormánytípushoz (koskormányhoz) tervezett -10 és -17 fokos ékes és országúti Ahead kormányszárak.
Rendezés:
Rendezés:

Mitől országúti egy kormányszár? Elsősorban a hossz és a dőlésszög, azaz a villanyakkal bezárt szög határozza meg a felhasználást. A nagyobb dőlésszög alacsonyabb kormánypozíciót tesz lehetővé, amit a hosszabb „kinyúlás” még tovább fokoz. Emellett az országúti és fitnesz kerékpárokhoz kínált stucnik rendszerint kecsesebb felépítést kapnak, és könnyebbek.

A megfelelő országúti kormányszár kiválasztásához ismerni kell a villanyak-szisztémát – menetes kormánycsapágy és ékes rögzítéshez vagy menet nélküli Ahead rendszerhez – illetve a kormány befogóátmérőjét. A villanyak átmérője régebben 1” volt, ma már az 1 1/8” a legelterjedtebb, emellett egyes gyártók (pl. Giant, Canyon) kínálnak 1 1/4”-os, valamint a Cannondale használja az 1,5” méretet is. A kormánybefogó háromféle méret lehet: a régebben alkalmazott 25,8mm méretet - vigyázat, nem 25,4mm, mint az MTB/trekking stucnik esetében! - manapság többé-kevésbé leváltotta a 31,8mm Oversize standard, ezen felül 35mm-es Super Oversize, azaz „túlméretes” befogó is kapható extrém terhelésre. Az itt szereplő országúti kormányszárak bármely fenti szisztémához tartozhatnak, de a legtöbb 1 1/8” Ahead nyakhoz és 31,8mm befogóval készül. Az ékes rögzítésűek pedig kizárólag 25,8mm befogóval rendelkező országútikormányt fogadnak.

A kormányszár további két fontos paramértere a hossz és a dőlésszög. Az országúti stucniválaszték jellemzően 90-140mm-ig terjed, a szögállás pedig -6-tól -25-ig terjed (igen, itt nemjellemző a felfele mutató kormáynszár!) A kormányszár mindkét végen a rögzítés csavarral történik. A kormánynál jellemzően 4 darab, a villanyaknál 2 imbusz csavar kap helyet. Ezek megszorítása pontos, a gyártó által meghatározott nyomatékot igényel.

A kormányszárak általában hőkezelt alumíniumötvözetből készülnek. Az ötvözetek eltérő szakítószilárdsági mutatókkal rendelkeznek: a 7000-es sorozat a legerősebb, ezt követi a „kettes” számmal kezdődő, majd a 6000-es, amely az alacsonyabb árkategóriára jellemző. Az ötvözettípus jelentős különbséget eredményez a tömegadatban: 7075 „duralu” ötvözetből készülnek a legkönnyebb kormányszárak. Szerencsére a tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel megoldotta, mindemellett intenzív használat során a kormányszár idővel „kifáradhat”, bármely részén hajszálrepedés keletkezhet. A törés elkerülése érekében a kormányszár állapotát rendszeresen ellenőrizni kell!

A Bikepro kerékpáros webáruházban számos országúti kormányszár típus kapható, mind modern Ahead, mind ékes rögzítéshez, valamint a legtöbb „koskormányhoz” passzoló méretben. Az amerikai Ritchey termékei legendásak ebben a szegmensben, gyönyörűek, funkcionálisak, nehéz „bakot lőni” velük. Áruk neméppen filléres: 20.000Ft körül alakul. Az ékes kormányszár ennél lényegesen olcsóbb, akár 3500Ft-ért kapható. 

Árukereső.hu Árukereső.hu