A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Agydinamó

Ebben a termékkategóriában a különböző rendszerű és felépítésű agydinamók szerepelnek, ezek az első kerékbe építhetők be, világításhoz és egyéb feladatokhoz tudnak áramot szolgáltatni.
Rendezés:
Rendezés:

A dinamóval üzemeltetett kerékpárvilágítás jellemzően az első kerékagyba integrált agydinamóból nyeri a szükséges energiát. Ez a konstrukció kisebb mechanikai ellenállást, kiegyensúlyozottabb feszültséget és nagyobb teljesítményt biztosít, mint a korábban népszerű külsőgumi által hajtott bicajos dinamó.

Az agydinamós kerékpárvilágítás ingázóknak vagy a közlekedést többnyire kerékpáron megoldóknak nyújtja a legnagyobb előnyöket. A közlekedők, ingázók mellett a kerékpáron túrázók számára is kecsegtető lehet a dinamós világításrendszer: összhangban van az önellátásra való berendezkedés szemléletével, és az agydinamó egyéb eszközök töltésére is felhasználható (pl. telefon, GPS, fényképezőgép). A minőségi trekking és városi kerékpárok egy része ma már gyárilag agydinamóval rendelkezik, mindazonáltal egy ilyen rendszer a kerékpárra utólag is felszerelhető.

Az agydinamó hagyományos abroncsba kerül befűzésre. Az agy rögzítése az első villában általában nyitott sarus rendszerű, mindazonáltal létezik modern tárcsafékes kerékpár átütőtengelyes típust kíván. A nyitott sarus kerékrögzítés módja lehet gyorsrögzítős (más néven patentszáras) vagy menetes csavaranyás. A dinamós első agyak rendszerint menetes tengelyt és hagyományos kónuszos csapágyazást kínálnak. A sarutáv az első villában jellemzően 100mm, ellenben összecsukható kerékpároknál 80 vagy 90mm sarutáv is előfordul. A tárcsafék-rendszerhez speciális agydinamó szükséges, hasonlóképpen a városi kerékpárokon népszerű görgős agyfék és eltérő agydinamó típust igényel. A kiválasztásnál ezekre a változatokra mindenképpen figyeljünk!

Figyelni kell továbbá az agydinamó teljesítményére, amely lehet 2,4W vagy 3,0W: ez utóbbi a legtöbb világításrendszerhez elég „szuflával” rendelkezik. A feszültség szabványt szerint 6V. Végezetül az agy furatszámát is egyeztetni kell az abronccsal: a kerékagy-testen adott számú furat található a küllők számára, aminek meg kell egyezni az abroncs furatszámával!

A Bikepro webshopban a legtöbb fent említett agydinamótípus megtalálható, ezen belül a Shimano DH-3N és Alfine, a Sturmey Archer vagy a SON agydinamók minden igényt kielégítenek. Stabil feszültséget tudnak előállítani, továbbá gördülési ellenállásuk lényegesen alacsony. Áruk 10.000 és 42.000 Ft között alakul. A kerékpárvilágításról szakcikk is megjelent, amely itt olvasható.

Árukereső.hu Árukereső.hu