A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Négyszögtengelyes Hajtómű

Ebben a termékkategóriában a négyszögtengelyes hajtóművek kapnak helyet, többféle kerékpártípusokhoz, felhasználáshoz, egy, kettő vagy három lánckerékkel.
Rendezés:
Rendezés:

A négyszögtengelyes hajtómű a mai napig a legelterjedtebb típus. A 1950-es években elterjedt hajtókarrögzítés tengelycsatlakozása egy 2 fokos lapszögű, önzáró négyszögformával valósul meg, amelyre a hajtókart csavarral lehet rögzíteni. Az eltávolítás csakis speciális szerszámmal lehetséges. Az 1990-es években megjelentek a bordástengelyes rögzítésrendszerek (Octalink, ISIS), amelyek nagyobb átmérőjű, merevebb, könnyebb tengelyt alkalmaztak, majd az integrált hajtóművek forradalmasították a kerékpárhajtást. Ennek ellenére a négyszögtengelyes hajtómű még él és virul, számos új kerékpárt is ilyennek szerelnek!

Az ilyen típusú hajtómű mindenféle stílushoz és felhasználásra készül. Elsősorban régebbi kerékpárokon fordul elő, de új gyártású belépő szintű kerékpárok esetében is népszerű. A rendszer megbízhatósága és költséghatékonysága elvitathatatlan, ellenben számos hiányossága miatt érdemes modernizálni. Menetes középcsapágyház esetén kiváló alternatíva az integrált tengelyes hajtómű, amely kiváló merevség mellett biztosít hosszú csapágyélettartamot. A Bikepro kínálatában ez a típus itt, itt és itt található.

A négyszögtengelyes hajtókarok alapanyaga majdnem mindig alumínium, a magasabb árkategóriában előfordul a karbonkompozit kar, a legolcsóbb hajtóművek pedig acélból készülnek. Aluötvözet alapanyag esetében számos gyártó a karszerkezetet üregesre alakítja, így növelve a merevséget, ezzel párhuzamban mérsékelve a tömeget. A lánckerekek lehetnek a hajtóművel integráltak, igényesebb típusok esetében viszont többnyire cserélhetők. A négyszögtengelyes hajtókar 100mm hossztól 180mm-ig áll rendelkezésre. Az előbbi gyermekkerékpárhoz megfelelő méret, az utóbbi a hosszú végtagokkal rendelkező felnőttek számára jó választás. A leggyakoribb a 170, 172,5 és 175mm-es karhossz. A hajtóműre típustól függően 1, 2 vagy 3 lánckerékrögzíthető. Az utóbbi szélesebb áttételskálát tesz lehetővé, a manapság népszerű 1 lánckerekes hajtóművek azonban egyszerű, megbízható működést biztosítanak.

Emellett az egyelten első lánctányér ideális single speed, fixi, pálya és egyes e-kerékpárok hajtásához. A lánctányér kiválasztásánál figyelni kell a furatkör szabványára, amiből számos eltérő van a piacon. Az MTB kerékpárokon gyakori a 4-karos 96BCD vagy 104BCD típus, a régebbi gyártású országúti kerékpárokon 5-karos 130BCD, Campagnolo típus esetében 135BCD, későbbi „kompakt” hajtóművek 5-karos 110BCD rendszerűek.

A négyszögtengelyes hajtókarokhoz való középcsapágy régebben állítható golyócsapágyakat alkalmazott, ma már monoblokk-rendszerű, ahol az összes alkatrész egybe sajtolják, cseréje pedig csak egy darabban lehetséges. Magából a csapágyból rengeteg féle típus van forgalomban: angol és olasz menetes (amelyek nem kompatibilisek egymással), JIS vagy ISO méretezésű tengelykúp (részleges kompatibilitás), 68/70/73/80mm csapágyház-szélesség, 102-től 148 mm terjedő tengelyszélesség akár milliméteres lépésekben, valamint ezek összes kombinációja és permutációja. Ezen paramétereket vásárláskor mindenképpen figyelembe kell venni, az eredeti monoblokkot célszerű lemérni!

A Bikepro kerékpáros webáruházban a négyszögtengelyes hajtóművek széles kínálata áll rendelkezésre, többféle kerékpározási stílushoz, felhasználáshoz, karhosszal és lánckerékfelfogatással. A lánckerékkel felszerelt hajtómű ára 2000-től 18000 forintig terjed, felhasználás, kialakítás, lánctányérszám és minőség függvényében. Emellett webshopunkban kaphatók egyéb hajtómű- és középcsapágy-alkatrészek, mint például lánckerekek, lánckerékcsavarok, külön csapágyak, hajtómű rögzítőcsavarok, távtartók, hézagolók és adapterek. Négyszögtengelyes hajtóművet rendszerint a nagyobb alkatrészgyártók kínálnak, mint például a Shimano, a Sunrace, az Acor, a Truvativ, a Neco, a Suntour, a Sturmey Archer és az FSA, ezen felül a hazai Altrix, Csepel, Spyral, Neuzer, Bikefun, Trinity, Velotech és Zoogie alkatrészmárka választékban is megtalálható. Bővebb információ a négyszögtengelyes hajtóműrendszerről egy korábban megjelent szakcikkben található.

Ezen felül a webolunkon található alábbi kerékpáros szakcikkek segítenek a tájékozódásban és vásárlásban:

- Ilyenek a korszerű hajtóművek

- Középcsapágyak kompatibilitása

- Minden információ a lánckerekekről

- Váltórendszerek kompatibilitása

- 1, 2 vagy 3 első lánckerék

Árukereső.hu Árukereső.hu