A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár aláöltözet

Ebben a kategóriában a kerékpáros ruházat egy igen hasznos eleme, az aláöltözet kap helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpáros aláöltözet (más néven alsó öltözet, alsó réteg) célját sokan nem értik, hideg időjárásban viselt melegítő rétegnek gondolják: ezzel szemben fő funkciója nem ez, hanem az izzadságelvezetés fokozása. Tehát az aláöltözetnél nem az időjárás kellemetlen hatásait próbálják a gyártók kiiktatni, hanem a testfelülettel érintkezve a nedvesség elvezetését teszi hatékonyabbá. A kényelem fokozásában is jelentős szerepet kap, mindazonáltal a nedvesség elpárologtatásának további hozadéka a jobb hőszigetelés – vagy nyári időjáráshoz tervezett modellek esetén a hatékonyabb hűtés.

Miért elengedhetetlen a nedvesség bőrfelületről történő elvezetése? Kerékpározás közben jelentős mennyiségű hőt termelünk, tehát óhatatlanul testpára keletkezik. Télen a vastagabb, jobban szigetelő öltözeten keresztül az izzadság nehezebben párolog el, mint a vékony nyári mezben és nadrágban, ellenben nyáron minden apró előrelépés a hűtés terén aranyat ér.

Aki nem próbálta ki a korszerű, hi-tech alapanyagokból készült aláöltözetet, el sem tudja képzelni, mennyivel járul hozzá a kellemes közérzethez menet közben, vagy éppen bicajozás végeztével, kiizzadva. De mi kell egy jó aláöltözethez? Attól is függ, hogy meleg időjárásra vagy téli használatra tervezett, de az aláöltözet általában könnyű, kellemes érintésű, antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Fejlett technikai textilt alkalmaz, amelyen belül többféle alapanyag jöhet szóba. A legjobb specialista gyártók ezeket a testfelület függvényében válogatják, kihasználva mindegyik előnyös tulajdonságát. Az anyagok egymással is kombinálhatók. A szövetkialakítás lehet hálós vagy sűrű szövésű, az alapanyag a szélállóság érdekében kaphat poliuretán bevonatot, az antisztatikus tulajdonság eléréséhez karbonszálakat, illetve a kellemes érzet biztosításához gyapjúszálakat. Az alsó réteg illeszkedése ugyancsak fokozott figyelmet érdemel: a dörzsölés megakadályozása érdekében a varrások lehetőség szerint rejtettek, a szabás testhez álló, így biztosítva a legnagyobb felületen történő érintkezést, amely hatékonyan fokozza a testpára elvezetését.

A téli aláöltözet abban különbözik a meleg időjárásra tervezettől, hogy valamivel vastagabb anyagból készül, de ami még fontosabb, hogy nyaka emelt, ujja pedig hosszabb. Kiegészíthet egy vékonyabb felsőrészt, a réteges megoldás hűvösebb időjárásban kellemesebb hőháztartást biztosít, néhány fokkal kitolva a hasznos hőmérséklet-tartományt. A nyári típus a nedvesség elvezetését szolgáló mez alatti ruharéteget, így nagyobb felületen találunk hálós technikai anyagokat. Lehet hosszú ujjas átmeneti időjáráshoz, de a nyárinál gyakoribb a rövid vagy akár ujj nélküli típusú.

Az aláöltözet rendkívül praktikus kiegészítő, a réteges öltözködés a kerékpározás során egyértelműen jobb közérzetet biztosít. Az egyetlen ellenvetés, hogy az alkalmazott fejlett alapanyag nem olcsó, és a stílusos, tetszetős mezekkel szemben nem kimondottan látványos. Tegyük félre ezt a rossz beidegződést, és próbáljuk ki! A profi kerékpárosokat nem véletlenül látni télen-nyáron aláöltözetben. Aki sok időt tölt kerékpáron, tudja, hogy mi a fontos. A Bikepro webshopban a leírásban szereplő típusok kapnak helyet a nemzetközi piacon is jól csengő márkáktól, mint például a Shimano. Mint említettük az ilyen ruházat nem filléres, de mindenképpen megéri a befektetést. A hideg időjárásban történő kerékpározással kapcsolatban Bikepro szakcikk is napvilágot látott, amely itt olvasható. Az átmeneti évszakhoz való öltözködésről pedig ebben a szakcikkben írtunk.

Árukereső.hu Árukereső.hu