A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár bowden és kábel

Ebben a termékkategóriában a szerepel minden, ami a bowdenezéssel kapcsolatos, mechanikus váltó- és fékrendszerekhez.
Rendezés:
Rendezés:

A mechanikus fék- és váltórendszerek bowden összeköttetést alkalmaznak – immár közel 100 éve! A kerékpár jelentős technikai fejlődésen ment keresztül ez idő alatt, a működés elve alig változott: fékrendszerek esetén a kézzel működtetett fékkart bowden köti össze a kereket lassító féktesttel, a váltórendszereknél pedig a váltókar bowden segítségével mozgatja mind az első, mind a hátsó váltót. Mindkét esetben egyirányú húzásról van szó, a visszaút ellenrugóval történik. A rendszer sikere az egyszerűségben és megbízhatóságban rejlik, nem utolsósorba a mai szemmel primitív technológia egyben költséghatékony is. Pont ezért a kerékpár nem az egyetlen műszaki terület, ahol fennmaradt.

Technikailag a szisztéma magyar neve tokos huzal, amit az ír E.M. Bowden szabadalmaztatott. A bowdenrendszer felel a két végpont közti erőátvitelért, melynek elemei a bowdenszál (más néven bowdenhuzal), a bowdenház, a ház végére kerülő kupak, az előfeszítést szabályzó csavar, a bowdenvég kupak és a számos vázra vagy villára szerelt vezető-, illetve csatlakozóelem. Kezdjük az ismertetést a huzalokkal! Meg kell különböztetni a váltórendszerhez alkalmazott bowdenszálat a fékrendszerhez valótól: ez utóbbi vastagabb sodronyt alkalmaz, a bowdenház pedig nemcsak nagyobb átmérővel rendelkezik, hanem eltérő szerkezeti kialakítást kap.

A bowden rendkívül finom acélszálból sodort, általában síklást megkönnyítő bevonattal rendelkező huzal. A végén egy fej található, amely lehetővé teszi a pozícionálást és a pontos húzást. A két bowdentípus mind az átmérő, mind a fejkialakítás tekintetében eltér, nem csereszabatosak. A fékbowden 1,6 mm vastag, gyárilag néha mindkét végén fejjel van ellátva, alkalmazástól függően a redundáns vég eltávolítandó. Egyes bowdenek súrlódáscsökkentő teflonbevonattal készülnek, rendszerint fekete vagy szürke színűek. Ha jelenleg nem finommegmunkált bowden található a kerékpáron, a teljesítmény, a könnyed működés és a megbízhatóság miatt célszerű ilyenre lecserélni.

A fékrendszerhez alkalmazott bowdenház rendszerint egyetlen szálból húzott spirál kialakítást kap teflon béléssel, kívül műanyag borítással. A bowdenrendszer megsérülhet, óhatatlanul szennyeződik, kopik, ezért rendszeres cseréje ajánlott, ami házilag vagy szakszervizben viszonylag egyszerűen megoldható.

A Bikepro kerékpáros webáruház mesésen széles kínálatot biztosít bowdenrendszerekből. Minden eleme megtalálható, speciális bowdenalkatrészek, többféle minőségi szint és akár színválaszték áll rendelkezésre. A fenti sorrendet követve, rozsdamentes köszörült fékbowdenszálak 500-5400 Ft-os áron kaphatók, mind egyenes, mind országúti fékkarhoz. 2500 Ft-ért pedig már speciális telfonbevonatos típus is elérhető. Az iparban a legismertebb márkákkal dolgozunk, mint a Shimano, a Jagwire, a SRAM vagy az XLC. Bowdenházak tekintetében hagyományos spirál teflon béléssel, tárcsafékhez készült hosszanti szálas, műanyag vagy fonott fém borítású egyaránt kapható a szivárvány legtöbb árnyalatában.

Az ár méterenként 170-730 Ft, a fenti márkákhoz jön még a Bikefun, a Saccon, az Acor és a Spyral. A bowdenház végére kerülő kupak és egyéb csatlakozó- vagy tömítő elem mind megtalálható webáruházunk kínálatában, többféle színben és dizájnban. Jó tudni, hogy a bowdenszál, bowdenház és a kiegészítő alkatrészek szettben is megvásárolhatók 1600-10500 Ft-os áron. A bowdenházat természetesen meg kell különböztetni a hidraulikus fékekhez alkalmazott hidraulikus csövektől, ellenben a bowdenházakhoz hasonló módon méterre kaphatók, és a „Kerékpár bowden és kábel” menüpont alatt külön kategóriában is elérhetők.

Érdemes továbá a menükategóriák „fiókjaiban” szétnézni! Jó tudni, hogy a bowdenszál, bowdenház és a kiegészítő alkatrészek szettben is megvásárolhatók 1600-10500 Ft-os áron. Ha nem minden világos, a Bikepro kerékpáros webshop oldalán található alábbi szakcikkek segíthetnek a tájékozódásban és a vásárlásban.

Mire ügyelj a bowdenház kiválasztásakor?

Így válassz bowdenszálat!

Miben segít neked a minőségi, színes bowdenház kupakokról szóló szakcikkünk?

 

Árukereső.hu Árukereső.hu