A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

29-es MTB felni és Trekking felni, és abroncs 622 mm-es belső perem átmérővel.

29-es MTB és Trekking felni, és abroncs 622 mm-es belső perem átmérővel.
Rendezés:
Rendezés:

A 29” manapság rendkívül elterjedt MTB kerékméret, a legnagyobb átmérőt és a legkisebb gördülési ellenállást kínálja. Ideális XC (cross country) és maraton kerékpárok számára – mindenekelőtt nagyobb vázméretek esetén. A trekking abroncsok valamivel keskenyebbek, és abroncsfékes változatban is kaphatók. (A különbségekről részletek lejjebb!)

A kerékpárkerék felnije egy abroncs, azaz fémkarika 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a gumi fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

A 29 colos MTB, a 28-as trekking és a 700c országúti kerék ugyanazt az ETRTO szabvány szerinti 622mm abroncsperemátmérőt alkalmazza, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az említett kerekek – és ezen belül a felnik - csereszabatosak. A 29”-os – néha 29er-nek - nevezett MTB felhasználásra készült külső gumik rendszerint 51-60mm szélesek, a felhasználás függvényében alacsony és apró vagy magas és ritkás mintázatot kínálnak. Ezzel szemben a trekking kerékpárok gumija 28-47mm széles, az országúti külsők pedig mindössze 20-28mm. Ez jól mutatja, hogy az azonos peremátmérő ellenére országúti, trekking vagy éppen gravel felnire a 29er gumi nem lesz megfelelő választás, és viszont.

A felni kiválasztásánál a kerékpáron lévő gumi ETRTO számát célszerű legyezni. Az ETRTO szám két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Például a gumioldalfalon szereplő 29x2.25 mellett 57-622 jelölést látunk, a felni tehát 622-es típus, azaz a peremátmérő 622mm. A peremátmérő mellett a felni másik fő paramétere a két perem közti belső, vagy ritkábban a két fékezőfelület közti külső távolság. A belső milliméterben megadott méret szabja meg az alkalmazható gumiköpeny-szélességet. (Pl. 622x30/35mm, amelyből a 30 a belső, a 35 pedig a külső méret.) Ez az érték nem kíván egzakt egyezést, mint a peremátmérő esetében: az abroncsperemek közt mért belső szélesség a gumiszélesség 50-80%-a, azaz  fenti példában szereplő 57mm gumiszélesség 28-45mm belső felniszélességet igényel, amihez az említett 30mm-es még pont megfelel.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A tárcsafékes felni így abroncsfékes használatra nem alkalmas. Továbbá a felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot.

Árukereső.hu Árukereső.hu