A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

27,5 colos kerékpár felni, melyet 650B abroncs néven is megtalász, ennek 584 mm a belső perem átmérője.

27,5 colos felni, melyet 650B abroncs néven is megtalász, ennek 584 mm a belső perem átmérője.
Rendezés:
Rendezés:

A 27,5” manapság rendkívül elterjedt MTB kerékméret, a 26” és 29” közötti űrt tölti be. Emellett 650b méretként is ismert, utalva az egykori francia gumiméretre, amit egy évtizeddel ezelőtt MTB használatra átvettek. A 27,5” rengeteg új MTB kerékpáron megtalálható, a kisebb vázméretek rendszerint MTB XC/maraton/trail felhasználási területen 27,5” kerékmérettel készülnek. Ezen felül bizonyos szakágakban minden vázméret esetében elterjedt: ilyen az MTB enduro és a trail. De például DH és fatbike kerékpárokon is egyre terjed. és már városi és túrakerékpárokon is fel-felbukkan, ahol elsősorban a kis vázmérettel rendelkező, jellemzően hölgyek számára kínált modelleken találjuk. Országúti kerékpárokon hasonlóképp a kisebb vázméretek esetében alkalmazzák előszeretettel. Itt érdemes megjegyezni, hogy triatlonkerékpárokon régebben a 650c méret volt elterjedt, ami nem kompatibilis a mai 650b mérettel.

Mielőtt még elmerülnénk a részletekben, nézzük mi a felni szerepe! A felni egy abroncs 16-36 db belső íven elhelyezett furattal. Döntően alumíniumötvözet alapanyagból extrudálással készül, a prémium kategóriában viszont ma már számos karbonkompozit abroncs található. A kerékméret valójában a felni peremátmérője: a gumiköpeny fogadásához az abroncs mindkét oldalán peremmel rendelkezik, ezen belül egy vájat található, amelybe a gumi fém vagy Aramid sodronya illeszkedik.

Szerencsére 27,5” gumiméretből kizárólag egy van forgalomban, ami megkönnyíti a kiválasztást. Mindenesetre a felni kiválasztásánál a kerékpáron lévő gumi ETRTO számát célszerű legyezni. Az ETRTO szám két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője. Például a gumioldalfalon szereplő 27,5x2.1 mellett 54-584 jelölést látunk, a felni tehát 584-es típus, azaz a peremátmérő 584mm. A peremátmérő mellett a felni másik fő paramétere a két perem közti belső, vagy ritkábban a két fékezőfelület közti külső távolság. A belső milliméterben megadott méret szabja meg az alkalmazható gumiköpeny-szélességet. (Pl. 27,5 colos 584x30/35mm, amelyből a 30 a belső, a 35 pedig a külső méret.) Ez az érték nem kíván egzakt egyezést, mint a peremátmérő esetében: az abroncsperemek közt mért belső szélesség a gumiszélesség 50-80%-a, azaz  fenti példában szereplő 54mm gumiszélesség 27-42mm belső felniszélességet igényel, amihez az említett 30mm-es még pont megfelel.

A felni kiválasztásánál a harmadik fontos paraméter a furatszám. Ennek meg kell egyezni a kerékagy furatszámával, pontosabban az agyat a felnivel összekapcsoló küllők számával. A felni profilmagassága és furatkialakítása határozza meg, hogy milyen hosszú küllőre van szükség. Amennyiben felnit cserélsz, a profilt is vedd figyelembe, máskülönben a meglévő küllőket is le kell cseréni.

Webáruházunkban az abroncsok ára 4000 és 35000 Ft között van a felhasznált alapanyag és a gyártástechnológia függvényében. A felső kategóriában erősebb ötvözetekből hegesztéssel precízen illesztett típusokat találunk, míg az olcsóbb „felnik” lágyabb, hajlékonyabb anyagból készülnek stiftes illesztéssel és gyengébb mérettoleranciával. Fontos tudni, hogy az abroncs készülhet abroncsfékes használatra vagy tárcsafékhez. Az előbbinél a perem külső oldalfala fékezés céljára lett kialakítva, általában köszörült, míg az utóbbi erősebb kialakítást kap fékező felület nélkül. A tárcsafékes felni így abroncsfékes használatra nem alkalmas. Továbbá a felnifékes használat jobban amortizálja az abroncsot – főleg nedves időjárásban -, így gyakrabban szorul cserére. Tárcsafékes használat mellett a felütések és a küllő általi feszítőerő teheti tönkre a kerékabroncsot.

Árukereső.hu Árukereső.hu