A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár külső gumi, kerékpár köpeny

A gumi, amely a kapcsolat a kerékpáros és a talaj között.
Rendezés:
Rendezés:

A gumiköpeny (más néven gumiabroncs, gumikülső vagy csak gumi) a kerékpár talajjal érintkező felülete, biztosítja az erőátvitelt a jármű és az út között. Rendszerint légnyomás van benne. A gumiabroncs gumiból, textil jellegű erősítővázból és acélból vagy Kevlar/Aramid sodronyból áll. Lehet benne belső gumi (más néven tömlő), de fokozatosan terjed a tömlő nélküli tubeless rendszer, amelynél a tömítést a gumiabroncs és a tömítő folyadék végzi. Tubeless rendszerű köpeny használható tömlővel, ellenben a tömlőst – főleg ha a kerék sem támogatja a tubeless használatot – nem ajánlatos tömlő nélkülire átalakítani. Ha „TR”, „UST” vagy Tubeless Ready jelölést látunk a köpenyen vagy a keréken, ez a belső nélküli használat lehetőségére utal. A defekt megelőzését szolgálja a köpeny szerkezetébe integrált defektvédő réteg és a defektgátlóval feltöltött tömlő. Mindkét típus megtalálható a Bikepro webshopban. Emellett a Tubeless rendszerek esetében a gumiköpenybe töltött tömítő folyadék is segít az esetleges sérülések tömítésében.Sajnos a felsorolt technológiák növelik a köpeny/tömlő tömegét és a gördülési ellenállást.

A gumiköpeny mintázata MTB kerékpárok esetében nagymértékben meghatározza a menettulajdonságot, a tapadást, a fékezhetőséget és a kanyarvételt. Szilárd burkolatra szánt gumiköpenyek esetében a mintázat nem annyira fontos, a tapadást nem növeli, még nedves időjárásban sem. Ez egy gyakori tévhit a kezdő kerékpárosok körében. A vásárlás során mindenképpen figyeljünk a kerékméretre. Ezek meghatározott átmérő szabványt követnek, az összehajtós és gyermekkerékpárok 16/20” méretétől a MTB-k háromféle 26”/27,5”/29” keresztül az országúti, túra és gravel bicajokon megtalálható 700C méretig. Jó tudni, hogy a „colos” és „C” méretek hozzávetőlegesek, a pontos érték az ú.n. ETRTO szám, amely két paramétert jelöl: a gumiköpeny szélességét, illetve az abroncs peremátmérőjét. Például az ETRTO 57-584 egy 57mm széles 27,5” colos kerékmérethez való gumiköpenyt jelöl.

Vásárlás előtt tisztázni kell az ETRTO méretet. A felszerelhető gumiköpeny-szélességet pedig az abroncs peremek közt mért belső szélessége határozza meg. MTB kerékpárok esetében az arány kb. 50% (50mm széles gumi kb. 25mm belső peremtávolságot igényel), míg az országúti, túra trekking, gravel kerékpárok esetében az ajánlott érték 50-80% közötti. A Bikepro webshop honlapján ezen információk minden termékleírásban megtalálhatók. Emellett kerékpár webshopunk számos szakkcikke segíthet a tájékozódásban és vásárlásban.

Gumiméretek, és jelentőségük a kerékpározási élmény szempontjából

Hogyan előzzük meg a defektet?

Külsőgumi választási segédlet

Mire ügyelj a belső gumi kiválasztásánál

Így válassz pumpát!