A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Láncos Lakat

Ebben a termékkategóriában a kerékpár biztonságos lezárásához alkalmazható láncos lakattípus szerepel.
Rendezés:
Rendezés:

A lánczár népszerű választás a kerékpárok védelméhez. Flexibilitásának köszönhetően a láncos kerékpárlakat nemcsak magas fokú biztonságot kínál, hanem a rögzített tárgy tekintetében is rendkívül praktikus megoldás. Egy erős, nagyméretű fix tárgyhoz (pl. lámpaoszlophoz) rögzített kerékpárt nem lehet olyan egyszerűen elvinni. A lánczár a futárok által preferált megoldás az úton-útfélen való lezáráshoz. Megbízható, erős, és a mi a legfontosabb, a folyamatosan időzavarban lévő futárnak nem kell válogatni az utcai „tereptárgyak” között: ahhoz lakatolja, ami a legközelebb van a célállomáshoz.

De a típusnak van hátránya is. A láncos lakat minimum egy kilót nyom, de nem ritka a 2-3kg-os modell. És habár ránézésre minden lánczár hasonlóan brutális kinézetű, valójában óriási különbség van a láncszemek anyagában, a hő- és felületkezelésében. Tehát nem a láncos lakat tömege adja a biztonságot, hanem a minőség határozza meg, hogy mennyire könnyű vagy nehéz préda egy tolvaj számára.

A lakat és a zárszerkezet (zárbetét) bonyolultsága és védelme is fontos, hiszen minden bringazár annyira erős, mint a leggyengébb pontja. Ez ugyebár lehet akár a lakat, a zár vagy a lánc. És nem feltétlen a láncszem vastagsága a meghatározó: a láncszem-kiképzés és a gyártástechnológia által a 10 mm-es lánc erősebb lehet egy „lágyabb” 12-14 mm-es társánál. Így habár láncos lakat kinézetével elrettentheti az amatőr tolvajjelöltet, a profik ránézésre kiszúrják a „gagyit”. (Gyaníthatóan a márkanevet is nézik!)

Egy néhány ezer forintos lánczárral legfeljebb néhány percig fordíthatunk hátat a bringánknak: szerintünk ezért nem érdemes cipelni a több kilós tömeget. Ha a maximális biztonság számunkra nem fontos, jobb, ha egy valóban praktikus használatra kihegyezett kerékpáros lakatot választunk. Ilyen a sodronyzár, a colstok és a kisebb méretű U-lakat. A biztonsági besorolást minden gyártó a saját rendszere szerint végzi, a számok/szintek tehát márkák között nem összehasonlíthatók. A zárszisztéma szempontjából a lakat lehet kulcsos rendszerű vagy számkombinációs. Láncos lakatok esetében viszonylag ritka az utóbbi, akkor jön jól, ha szeretünk vagy tudunk a kulcsra vigyázni.

Ahogy már említettük, a kulcsosnál lényeges, hogy rendelkezzen speciális zárbetéttel, legyen piszkálhatatlan, fúrhatatlan és saválló. Mindent egybevetve a láncos lakat jó választás a „tereptárgy” kiválasztása szempontjából, a prémium kategóriába tartozó modellek kiváló biztonságot nyújtanak, de csak akkor érdemes választani, ha a cipelés nehézsége nem elsődleges szempont. Esetleg ha minden nap ugyanott zárjuk a kerékpárt, akkor a lánczárat akár ott is hagyhatjuk – zárat szerencsére még nem lopnak! Ja és kerüljük az olcsót, mert azt hiába cipeljük, biztonságot nem nyújt!

A Bikepro webáruház számos korszerű láncos lakatot kínál a szakma leismertebb márkáitól. Emeljük ki az amerikai Kryptonite és Master Lock, a brit Onguard és a német Trelock céget. Szerintünk a legtöbb tolvaj eme márkanevek láttán menten odébbáll – lesz bőven gagyi lakattal zárt bringa a sarkon túl! Mindazonáltal számos kerékpáros kiegészítőkre szakosodott cég is kínál lánczárat, rendszerint jobb értékarányt biztosítva. Itt elsősorban a Bikefun, az M-Wave és a Tonyon márkákra gondolunk.

Az árspektrum alsó végén szűk 3000 forintért is kapható Kryptonite lakat, ami könnyű és hat színben elérhető. Ez jó alternatívája egy sodrony- vagy spirálzárnak. Hasonló áron masszívabb darabot is kapunk honi márkától. A spektrum másik végén ott a Kryptonite New York Chain 1210 láncos zár Evolution 4 Disc Lock lakattal, ehhez már 3500 eurós biztosítás is jár. Bizonyos városrészeken badarság lenne nem ezt a monstrumot választani! A két véglet közt is van bőven alternatíva, lévén jelenleg 88 láncos lakatot kínálunk! Ide tartozik több számkombinációs modell a Kryptonite-tól, illetve 8/10-es besorolású darabok a Master Lock specialistától. A mindennapi kerékpáros közlekedéshez használt lakatokkal kapcsolatban kerékpáros webáruházunkban informatív szakcikk áll rendelkezésre, emellett a kerékpárzárakkal kapcsolatban újabb Bikepro szakcikk is született.

Árukereső.hu Árukereső.hu