A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

1 sebességes pálya, fixi kerékpár

A Single Speed kerékpár az egyetlen áttételt alkalmazó típust jelöli, bármilyen kerékméretben előfordul, használata elsősorban domborzatmentes városi környezetben ideális. A kerékpárvásárlásról, valamint a használt piacról történő beszerzés problémáiról Bikepro szakcikk is született, amely itt olvasható.
Rendezés:
Rendezés:

A „fixi” (más néven pálya- vagy futár-) kerékpár elsősorban a nagyvárosokban divatos, egyetlen áttételi fokozattal rendelkező kerékpár, azaz „egysebességes”. Eredetileg küldeményszállítást vállaló kerékpáros futárok használtak ilyen gépeket, de manapság a trendi megjelenést előtérbe helyező fiatalok is ilyenen hajtanak. Lehető legegyszerűbb felépítés, csekély karbantartásigény jellemzi ezt a kategóriát. Egyetlen áttétele miatt főleg olyan környezetben válhat be, ahol nincsenek meredek, hosszú emelkedők. A „fixi” abban is különleges, hogy örökhajtó áttételt alkalmaz, azaz nem lehet menet közben a pedálozással leállni. Ez speciális hajtás- és irányítástechnikát feltételez, főleg ha csak egyetlen fékkel használják az örökhajtóst.

Érdemes megemlíteni, hogy a „fixi” őse a hagyományos pályakerékpár, amely épített ovális kerékpárpályán (velodromban) használatos. Speciális vázgeometriát alkalmaz, emelt középcsapágyházzal, és abszolút fék nélküli örökhajtós típus. Az emelt középcsapágyház magasságra azért van szükség, hogy a hirtelen irányváltások és „leborítások” alkalmával a döntött ívű kanyarban nehogy a pedál leérjen. Ezek a gépek merevek, erősek, és mivel a hajtáshatékonyság elsőrangú, minden esetben rendkívül nagy nyomásra felpumpálható szingó gumikülsővel szerelt.

Pályakerékpárt közúti közlekedésben a KRESZ szabályok szerint nem szabad használni, lévén féken nem fogad, továbbá a vázgeometria sem feltétlen a tökéletlen útfelületre való. Szingó gumival pedig végképp nem érdemes a koszos városi utakat róni. Ellenben a „fixinek” van egy közlekedésbarát változata, a hagyományos „egysebességes” (más néven single speed), az egyetlen áttételi fokozattal rendelkező kerékpár. Lehet eleve ilyen hajtásrendszerre (gyárilag) tervezett, vagy váltós kerékpárból átalakított, mindenesetre előnyös, ha a hátsó vázsaru vízszintes állású (pl. agyváltós, régebbi országút kerékpárok), így a láncfeszesség egyszerűen állítható. Ha függőleges a saru, akkor sincs minden veszve: láncfeszítő megoldások is rendelkezésre állnak. (Figyelem, fixi kerékpárra nem lehet láncfeszítőt szerelni!)

A single speed a fixihez hasonlóan egy életstílus, azok számára ideális, akik az egyszerűséget és a megbízhatóságot helyezik előtérbe a kényelem és az abszolút gyorsasággal szemben. Aki az egyetlen áttételre, mint kihívásra tekint, díjazza a sallangoktól mentes letisztult kinézetet és a megbízhatóságot, annak érdemes kipróbálni a „műfajt”. Az egysebességes gépek jellemző áttételi aránya terepen 2:1, míg aszfalton inkább 2,5:1 áttételarány az elterjedtebb. Az igazi – gyárilag is erre a célra tervezett - single speed gépeken nem találni láncfeszítőt, a lánc feszességének beállítását itt vízszintes papuccsal, vagy állítható középcsapágyházzal oldják meg.

Az „egysebességes” a megfelelő kiegészítők felszerelésével általános kerékpározáshoz megfelel, feltéve, ha nincsenek meredek, hosszú emelkedők az útvonalon. A fixi leginkább tapasztalt bicajosoknak való, részben az örökhajtás miatt, másrészt a biztonságos fékezés is nehezebben valósítható meg. Azt ajánljuk, hogy a fixit először első-hátsó fékkel lássuk el, és legfeljebb a hátsót szereljük le, ha már profin megy a hátsó kerék blokkolása.

A Bikepro webshop egysebességes és fixi kerékpárokat is kínál, elsősorban a hazai kerékpáriparban jól ismert Gepida, Neuzer és Csepel márkáktól. A Bikepro „gagyival” nem foglalkozik, így egy belépőszintű modell is „vállalható”, megfelelő használat mellett éveken át jó szolgálatot tesz. Ahogy már említettük, a vízszintes hátsó vázsaruval nem rendelkező kerékpár esetében a láncfeszesség kérdését kiegészítő alkatrésszel lehet megoldani. Webáruházunkban a láncfeszítő kellékek széles választéka áll rendelkezésre, ami a „Hajtás - Láncvezető, láncfeszítő” menüpont alatt található. A gyártók tekintetében jelenleg Shimano, a Sturmey Archer, a Trinity és az XLC ilyen célú termékeit kínáljuk, áruk 5500-tól 10000-ig terjed.

Ha a bicajválasztás terén vagy az itt taglat egysebességes hajtás esetében maradtak fehér foltok, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a Bikepro webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.