A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár Pedál

Ebben a kategóriában a különböző kerékpártípusokon használatos pedálok szerepelnek, automata pedálkötéses, "taposó", stabilitást fokozó platform vagy azok "egyvelege".
Rendezés:
Rendezés:

A pedál a kerékpáros lábát megtámasztó, csapágyat tartalmazó szerkezet, amely a hajtókarokba menettel csatlakozik. Teljesítény-centrikus kerékpározáshoz a támasztás helyett már pozícionálásról beszélünk, a lábfej pozíciója pedig nagyban meghatározza a biomechanikát és a hajtáshatékonyságot. Éppen ezért egy patentpedál (automata pedálkötés) felszerelése sokak számára új dimenzióba emeli a kerékpározás élményét. Ez talán az utólag beszerezhető kerékpár alkatrészeket az egyik legfontosabb.

De nemcsak e miatt célszerű új pedált beszerezni! A hajtás során a kerékpáros meglepően nagy nyomatékot képes kifejteni, így a pedál fokozottan terhelt alkatrész, emellett alacsony, útközeli elhelyezkedése folytán ki van téve a szennyeződésnek is. Ennek megfelelően a pedált érdemes rendszeresen karbantartani, kitisztíta(t)ni, átzsíroz(tat)ni, állapottól függően időnként cserélni. A helyzetet súlyosbítja, hogy az új kerékpárokra felszerelt pedál technikai színvonala silány, mihamarabb cserére szorul. A Bikepro webshopban a pedálok széles választéka áll rendelkezésre. A hagyományos platformpedálokból (más néven taposó pedál) kapható műanyag vagy fém pedáltesttel rendelkező, mindkettőből létezik minőségi modell, a hangsúly a csapágyazáson van, annak technikai és minőségi kivitelezésén. (Weboldalunk „Platform pedál” menüpontja mindkét típust felöleli.) A műanyag pedálok fő előnyei az alacsonyabb tömeg és a homogénebb felület. Webshopunkban a műanyag pedálok ára 700-13000 Ft, a felső szegmens köszönő viszonyban sincs azzal, ami kerékpárunkkal egykoron érkezett. Az alumínium- vagy magnézium-ötvözetből készült platform pedálok ellenállóbbak, többlet tapadást biztosító szegecseket is fogadnak vagy a megfelelő tapadást érdekében a gyártó felületén gumi betéteket helyez el. Emellett mind a műanyag, mind a fém pedáltesteken gyakorta alkalmaznak acél vagy alu keretet a kopás csökkentése és a jobb tartás érdekében, városi használatban ez válhat be.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a fémtestes platformpedálok 1000 és 36000 Ft között kaphatók, a városi használatra szánt modellek a 2000-6000 Ft-os ársávban maradnak. A jól ismert alkatrészgyártók közül a Shimano kínál platformpedálokat, emellett néhány specialista márka foglakozik pedálgyártással, mint a Wellgo, az XLC, az Acor, a Crank Brothers, a hazai márkák közül pedig a Spyral és az Bikefun erős ebben a szegmensben.

Mint ahogy a bevezetőben írtuk, a patentpedálok biztos lábtartást és pozícionálást tesznek lehetővé szegecsek, gumírozás vagy klipsz és szíj használata nélkül. A szisztéma velejárója, hogy speciális kerékpáros cipőt igényelnek, melynek talpára stopli kerül. MTB és városi használatra az ú.n. SPD-rendszer terjedt el, itt a stopli a talpmintázaton belül található, tehát a cipőben gyalogolni is lehet. Emellett két- vagy akár négyoldalas belépést tesz lehetővé nagyban megkönnyítve a belépést. Országúti használatra szánt rendszerekből több létezik, szerencsére a felfogatás mind a hagyományos 3-furatos Look szisztémát követi. Mindenképpen a pedálgyártó által kínált stoplit kell használni, de ez bármely kurrens kerékpáros cipőre felszerelhető.

Az országúti patentpedálos cipőnek nincs járófelülete, jellemzően a sarkán és orrán található gumírozás, esetleg magán a stoplin, így gyalogos közlekedésre nem igazán alkalmas. Továbbá a legtöbb országúti rendszer egyoldalas belépést kínál. A Bikepro webshopban MTB patentpedálok stoplival együtt 10000-53000 Ft-os áron kaphatók, az országúti változat ugyanonnan indul, és 80000 Ft-ot kóstál egy abszolút csúcsmodell. A márkák tekintetében a fent felsoroltak mellé vegyük hozzá a rendszer feltalálóját, a Look márkát, SPD vonalon pedig a Ritchey-t és Funn-t. Sokak számára lehet érdekes alternatíva a hibrid pedálmegoldás, amely a platformpedált ötvözi az SPD dokkoló mechanikával. Ennek egyik változata a pedálkereten belül elhelyezett dokkolómechanika, így a pedál „bekattintás” nélkül is stabilan hajtható.

A másik esetében a pedál egyik oldala belépő mechanikát kínál, a másik hagyományos platform kialakítású. Ez utóbbi mindennapos közlekedéshez lehet ideális választás. A Bikepro pedálkínálata itt még nem ér véget, hisz’ majd minden patentpedál rendszerhez tartunk pótstoplit (ez kopóalkatrész!), hagyományos klipszes pedált, klipszet és szíjat, BMX-rendszerű pedált és számos pedálalkatrészt, például tartalékszegecset.

Árukereső.hu Árukereső.hu