A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Lánckeréksor leszedő, és menetes racsni leszedő szerszámok

Ebben a kategóriában lánckeréksor- és racsnileszedő szerszámok kapnak helyet. Kazettás és menetes sorokhoz, akár bmx racsnihoz is találunk megfelelő szerszámot..
Rendezés:
Rendezés:

Ha a kerékpár hátsó kereke hagyományos (menetes rögzítésű) szabadonfutós rendszerű, azt speciális, a kazettaleszedővel általában nem kompatibilis  szerszámmal lehet kilazítani, majd letekerni. A modern kazettás hátsó agy esetében nem kellenek gorillakezek a lánckerekek leszereléséhez, a csapágyazás a vázsaruhoz közel kerül, illetve a gyártók szabadon alkalmazhatnak új, fejlett váltáskönnyítő kialakítást az új lánckerekek esetében. Itt az agytest tartalmazza a szabadonfutó mechanikát, ezt a gyártók rendszerint a kazetta alá vagy mögé rejtik. A kazettatest valójában egy bordázott henger, amelyre a lánckerekeket egyesével vagy összekapcsolt egységként húzzuk fel. A rögzítés egy zárógyűrűvel történik, amely a hajtástól független, így leszerelése sem igényel túl nagy erőfeszítést, ellenben speciális szerszámokatt igen, kazettaleszedőt és láncostort ami a jelen termékkategóriában megtalálható.


A racsni leszedő szerszám esetében egy sokfogú csőkulcsról beszélünk, ami a racsni előre kiképzett foglalatába csúszik bele, és így könnyen letekerhetővé válik. Gyakran nagy erő kell a racsni letekeréséhez, hiszen gondoljunk bele, minden pedálfordulattal egyre jobban és jobban ráhúzzuk azt a tengelyre. Előfordul, hogy kulccsal nem tudjuk meglazítani. Ilyenkor a szerszámot fogjuk be egy satuba, és arra húzzuk rá a kereket. Ilyenkor már elég nagy a nyomaték, hogy le tudjuk tekerni.

 

A kazettás rendszerűsorok leszereléshez aló szerszám esetében a Campagnolo lánckeréksor kizárólag a gyártó saját kerékagyaival kompatibilis. A Shimano rendszere az elterjedtebb, számos gyártó készít ezzel kompatibilis sort, illetve kerékagyat. A zárógyűrűn a legtöbb esetben feliratot is találunk: például „Lock” és egy nyíl szerepel rajta. A zárógyűrű leszereléséhez - mint már említettük - speciális szerszám és láncostor szükséges. A szerszámot egy megfelelő méretű villáskulccsal tudod elfordítani.

 

A leszereléshez helyezzük be a speciális leszerelő szerszámot a zárógyűrű belsején lévő fogazatba, majd a szerszámot a visszahelyezett gyorszárral vagy a tengelyanyával rögzítsük, így nem fog lecsúszni, nem tesz kárt sem az alkatrészben. Láncostorral rögzítsük a lánckeréksor egyik nagyobb lánckerekét, majd a szerszámhoz pontosan illeszkedő villáskulccsal (esetleg állítható méretűvel) fordítsuk el a szerszámot az óra járásával ellentétes irányba, miközben a láncostort ezzel ellenkező irányba forgatjuk. Amikor a szerszám megindul, oldjuk ki a gyorszárat. Nagyobb erőt lehet kifejteni, ha felállunk, és a kerék fölé hajolsunk. A szerszám első fordulata során kattogó hangot ad: ez teljesen normális jelenség. A felszereléshez nem szükséges láncostor.

 

Az itt szereplő szárszám pontos alkalmazásához, valamint a kerékpárszerelés minden fortélyának megismeréséhez érdemes feliratkozni az ingyenes "Csináld magad! - Szerviz tippek képekkel, lépésről lépésre" oktató sorozatunkra! 30-részes cikksorozatban mindent megtanítunk, ami a kerékpár otthoni szereléséhez szükséges. A javítás- és karbantartás-műveletek 95%-a szerepel benne, köztük számos műhelypraktika és hasznos "sufnitunig" tipp. Közben az összes kerékpáros szerszám használata is bemutatásra kerül, valamint eláruljuk, melyik az igazán jó eszköz, és melyiket érdemes kerülni. Mindezt könnyen emészthető formában, hatalmas illusztrációs képekkel és képaláírással.  A teljes cikksorozat reszponziv, azaz mobilon, és tableten is élvezettel fogyasztható. Nem kell mást tenni, mint ide kattintani!

Árukereső.hu Árukereső.hu