A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Ahead treking és MTB kormányszár 65-130mm

Ahead kormányszár 65-130 mm hosszban, jellemzően MTB és trekking felhasználásra.
Rendezés:
Rendezés:

Minden modern kerékpáron a kormány bilincses rögzítéssel, azaz befogóval kapcsolódik a kormányszárhoz, más néven „stucnihoz”. A kormányszár másik vége régebben ékes rögzítéssel, ma bilincses „Ahead” rendszerrel csatlakozik a villanyakhoz. A jelen termékkategóriába az „Ahead” szereplő bilincses rögzítésű kormányszárak kapnak helyet.

A megfelelő kormányszár kiválasztásához ismerni kell a villanyak-szisztémát, azaz menetes kormánycsapágyhoz és ékes rögzítés vagy menet nélküli Ahead rendszer. A villanyak átmérője régebben 1” volt, ma már az 1 1/8” a legelterjedtebb, emellett egyes gyártók (pl. Giant, Canyon) kínálnak 1 1/4”-os, valamint a Cannondale előszeretettel használja az 1,5” méretet. Az előző kettő létezik régebbi menetes nyakkal, a többi Ahead rendszerű.

Emellett figyelembe kell venni a kormány befogóátmérőjét is. A kormánybefogó háromféle méret lehet: a régebben alkalmazott 25,4mm méretet mára többé-kevésbé leváltotta a 31,8mm Oversize standard, ezen felül 35mm-es Super Oversize, azaz „túlméretes” befogó is kapható estrém terhelésre. Papíron a kisebb átmérővel rendelkező befogó kevésbé stabil, de a gyakorlatban ez legfeljebb rendkívül nagy igénybevételnél, 620mm feletti kormányszélességnél és termetes kerékpárosnál érzékelhető. Az itt szereplő Ahead rendszerű kormányszárak bármely fenti szisztémához tartozhatnak, de a legtöbb 1 1/8” nyakhoz és 31,8mm befogóval készül.

A kormányszár további két fontos paramértere a hossz és a dőlésszög. A kormány magasságát a kormányszár emelésével, helyesebben a távtartók átcsoportosításával és/vagy megfordítással lehet változtatni. A kormány távolságát pedig a kormányszár eltérő hosszra történő cseréjével: itt a választék 40-140mm-ig terjed. Az „Ahead” kormányszár a villanyakkal rendszerint szöget zár be - az érték +40 és -25 fok között van - így megfordításával a kormány néhány cm-t emelhető vagy süllyeszthető. Vegyük figyelembe, hogy a kormányszár magassága és hossza egyben hatással van a felsőtest dőlésszögére, a kényelemre, a leadott teljesítményre, illetve a kerékpár irányítására.

A kormányszár mindkét végen csavaros rögzítést találunk: a kormánynál jellemzően 4 darab, a villanyaknál 2 imbusz csavar kap helyet. Ezek megszorítása pontos, a gyártó által meghatározott nyomatékot igényel. A kormányszárak általában hőkezelt alumíniumötvözetből készülnek. Az ötvözetek eltérő szakítószilárdsági mutatókkal rendelkeznek: a 7000-es sorozat a legerősebb, ezt követi a „kettes” számmal kezdődő, majd a 6000-es, amely az alacsonyabb árkategóriára jellemző. Az ötvözettípus jelentős különbséget eredményez a tömegadatban: 7075 „duralu” ötvözetből készülnek a legkönnyebb kormányszárak. Szerencsére a tartósság kérdését az ipar a megfelelő hőkezelésekkel megoldotta, mindemellett intenzív használat során a kormányszár idővel „kifáradhat”, bármely részén hajszálrepedés keletkezhet. A törés elkerülése érekében a kormányszár állapotát rendszeresen ellenőrizni kell!

A Bikepro kerékpáros webáruházban számos Ahead rendszerű kormányszár típus kapható. Ezek lényegében bármilyen típusú kerékpárra felszerelhető, amennyiben a villa- és a kormányrögzítés kompatibilis. Elsősorban ismert gyártók termékeit kínáljuk, mint például az Acor, az Answer, a Merida, a Csepel, a Funn, a PRO, a Truvativ, az Tioga az XLC valamint a Zoom márkákat. Az Ahead kormányszárak ára a minőség és a felhasznált alapanyag függvényében 2500 és 75.000 Ft között alakul. A „zászlóshajó” egy különleges karbonkompozit modell kifejezetten professzionális versenyhasználatra.

Árukereső.hu Árukereső.hu