A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Integrált Országúti Hajtómű

Ebben a termékkategóriában az integrált tengelyes országúti hajtóművek kapnak helyet, kettő vagy három lánckerékkel.
Rendezés:
Rendezés:

Az országúti kerékpárokhoz gyártott hajtómű lehet négyszög- vagy bordástengelyes csatlakozású, valamint integrálttengelyes rendszer, ahol a tengely az egyik kar részét képezi. Az integrált hajtómű általában 24 vagy 30mm átmérőjű tengellyel rendelkezik, ami azonos tömeg mellett lényegesen merevebb szerkezetet tesz lehetővé, mint a négyszög vagy bordástengelyes rendszer esetében. A legtöbb ma megvásárolható közép- és felsőkategóriás kerékpár már integrált hajtóművel kerül a boltokba.

Az Integrált hajtókarok alapanyaga gyakrabban alumínium, a magasabb árkategóriában a karbonkompozit kar is népszerű. Aluötvözet alapanyag esetében több gyártó (elsősorban a Shimano) a karszerkezetet gyakran üregesre alakítja, így fokozva merevséget alacsonyabb tömeg mellett. A hajtókar rendszerint 165mm hossztól 180mm-ig kapható: az előbbi alacsony termethez lehet megfelelő, a hosszabb kialakítás a langaléta kerékpárosoknak nyújt jobb biomechanikát. A leggyakoribb a 170, 172,5 és 175 mm karhossz.

Az országúti hajtóműre típustól függően 2 vagy 3 lánckerék rögzíthető. Gravel és cyclocross hajtóműveken előfordul egyetlen lánctányér is, amely ennek megfelelő Narrow-Wide fogkialakítást kap. A 3 lánctányér szélesebb áttételskálát tesz lehetővé, de mégis a kettő az elterjedtebb. A lánckerekek az igényesebb típusok esetében mind cserélhetők.

A lánctányér kiválasztásánál figyelni kell a furatkör szabványára, amelyből számos eltérőkapható. A régebbi gyártású országúti kerékpárokon 5-karos 130BCD, Campagnolo és egyes olasz hajtóműveken 135BCD, későbbi „kompakt” hajtóművek 5-karos 110BCD rendszerűek. A legújabb országúti és gravel hajtóművek aszimmetrikus kialakítású, 4-karos gyártó-specifikus lánctányért alkalmaznak. Az egy lánctányéros hajtásrendszerek esetében népszerű a furat nélküli ún. Direct Mount lánctányérrögzítés, amely ugyancsak gyártóspecifikus.

Az integrált hajtóműhöz való középcsapágy a hajtómű típusa és a váz középcsapágy-rendszere függvényében több tucat féle lehet. Például kapható 24-es tengelyű hajtómű, amelyik végig 24mm átmérőjű (pl. Shimano Hollowtech II), vagy SRAM GXP rendszerű, ahol az egyik tengelyvég 22mm-re szűkül. A menetes csatlakozásnál pedig nemcsak a házszélesség tér el (68/70/73mm), hanem az csapágyház-átmérő is, ilyenkor a menetszabvány olaszmenetes.

Lehet a 24mm-es változat közvetlen bepréseléses (BB86, BB90, BB92) vagy PressFit (PF90, PF92), a 30mm tengely pedig 68mm széles csapágyházhoz való (BB30), 68mm-es PressFit csapágyházzal kompatibilis (PF30), 86mm széles közvetlen préseléssel (BB386) vagy PressFit. És akkor még nem beszéltünk az aszimmetrikus típusról (BBRight), és az egyéb kuriózumokról! Vásárlás előtt kereséssel/méréssel határozzuk meg a kiszemelt vázban alkalmazott középcsapágy-szisztémát, illetve a vázban lévő vagy beszerelni kívánt hajtűműtípust!

A Bikepro kerékpáros webáruházban az országúti kerékpárokhoz tervezett integrált tengelyrögzítést alkalmazó hajtóművek elsősorban a nagy alkatrészgyártók kínálatából érkeznek, mint például a Shimano vagy a SRAM. Emellett említsünk meg néhány specialista márkát, mint a Suntour, a Sunrace, a Truvativ és az FSA. Az integrált országúti hajtómű a kereskedelemben általában egyetlen egységként kapható, azaz a hajtómű tartalmazza a lánckerekeket is. Az integrált hajtóművek ára jellemzően 25000 és 140000 Ft között alakul kialakítás, alapanyag és az alkalmazott technika függvényében. Emellett webshopunkban egyéb hajtómű- és középcsapágy-alkatrészek, mint például lánckerekek, lánckerékcsavarok, külön csapágyak, hajtómű rögzítőcsavarok, távtartók, hézagolók és adapterek is kaphatók. 

A webolunkon található alábbi kerékpáros szakcikkek segítenek a tájékozódásban és vásárlásban:

- Ilyenek a korszerű hajtóművek

- Középcsapágyak kompatibilitása

- Minden információ a láncokról

- Váltórendszerek kompatibilitása

- 1, 2 vagy 3 első lánckerék

Árukereső.hu Árukereső.hu