A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpáros dzseki

Ebben a kategóriában a kerékpáros ruházat egy igen hasznos eleme, az ősztől tavaszig viselhető bicajos dzseki kap helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A hűvös időjárásban a kerékpáron fontos a réteges öltözködés, ebben a bicajos dzseki jelenti a külső réteget. Ennek elsődleges szerepe az időjárási hatásaival szembeni védelem, a dzsekinek dacolnia kell az esővel, a széllel és az alacsony hőmérséklettel. A mai modern kerékpáros „kabátok” esetében alkalmazott alapanyagok döntően többrétegű, köztes membránnal rendelkező laminált textikek, fejlett technikai szövetek. Ezek szakszerű illesztése, szabása egy külön tudomány, mivel ellenálló képességük kizárólag így aknázható ki.

A kerékpáros dzsekik számára az ideális alapanyag az, amely az időjárás viszontagságainak ellenáll, emellett a testen képződő nedvességet kifele képes elvezetni. Így a védelem mellett lehetővé teszi a test megfelelő szellőzését is. Minél intenzívebb a testmozgás, annál nehezebb a fenti kritériumoknak maradéktalanul megfelelni, bár innovatív megoldásokkal vagy akár egyszerű szellőzőnyílások alkalmazásával ez is megvalósítható. Végezetül a külső réteg esetében alkalmazott alapanyagoknak a mozgás szabadságát is biztosítani kell, amely rendkívül nagy kihívást jelent a tervezők számára!

A kerékpáros dzsekik számára alkalmas technikai alapanyagokat több ruhaipari cég szállítja: ilyen a „lélegző” technológiáról ismert Gore-Tex® szövet. Emellett jól ismert márkanév az Isowind® és a Windstopper®. Ezek mind víz- és szélálló, mindazonáltal szellőzést biztosító technológiák, kerékpáros használathoz bármelyik beválhat.

A mai bicajos dzseki kínálat már köszönő viszonyban sincs az egykori „sport kabátokkal”, többféle típust ölel fel, mint például vékony, mikroszálas szél- és esődzsekiket, a manapság népszerű „softshell” típusokat, a bolyhos „thermo” és a „windstopper” változatokat. Léteznek továbbá egyszerre többféle alapanyagot alkalmazó csúcsmodelleket, ennek megfelelő árszinten. A funkcionalitás terén is nagy a választék: szerepel lecsatolható ujjas, szellőző nyílásokkal ellátott vagy akár kétrétegű, külön záródással rendelkező. Sok esetben hasznos változat a mezek rugalmasságát és illeszkedését biztosító dzsekik fokozott szélállósággal és vízlepergető funkcióval.

A viszonylag enyhe szeles, csapadákos őszi időjárásra a vékony, könnyű technikai mikroszálas alapanyagú dzsekik válhatnak be, ezek a mezzsebben vagy a táskában várhatják az időjárás rosszra fordulását. Alatta viselhetünk hosszú ujjas bélelt mezt, esetleg további alsó réteget. Ez a réteges felállás megfelelő védelmet biztosít. De nem szükséges a vékony dzsekit folyamatosan le-fel venni, hisz’ a legtöbb prémium modellen nyitható szellőzők találhatók. A szél- vagy esődzseki testhezálló illeszkedést céloznak meg, így a szélben nem lobognak, a gallérnál és a csuklónál is megfelelő védelmet nyújtanak. Ezt a tervezők elasztikus panelek beillesztésével és elasztikus, szilikonnyomattal ellátott záródással biztosíthatják.

A vastagabb, hőszigeteléssel rendelkező „thermo”, a „softshell” dzsekik esetében a többé-kevésbé testhez álló szabás mellett lényeges a nyílások, cipzárak szigetelésére: csak így biztosítható a megfelelő védelem az időjárás viszontagságaival szemben. Emellett fontos a dzseki láthatósága, amely történhet figyelemfelkeltő színekkel, kontraszttal, illetve a fényvisszaverő varratok és nyomatok alkalmazásával.

A Bikepro webshop kerékpáros dzseki kínálata szezonális, a kínálatban többek közt szerepel a jól csengő Northwave és Shimano márka több nemzetközileg elismert bicajos dzsekije. Ezek a technikai tartalom miatt nem olcsók, a belépő szint a vékony széldzsekik esetében 10000 Ft, de egy prémium membránosthermo”, a „softshell” dzsekiért akár 80000 forintot is elkérnek.

A hideg időjárásban történő kerékpározással kapcsolatban Bikepro szakcikk is napvilágot látott, amely itt olvasható. Az átmeneti évszakhoz való öltözködésről pedig ebben a szakcikkben írtunk.

Árukereső.hu Árukereső.hu