A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Ivószatyor, ivótasak

Ebben a kategóriában a kerékpározáshoz használatos hidratációs hátizsákok kapnak helyet, amelyben víz (folyadék, energiaital) tárolható.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpáros hátizsák a több-kevesebb felszerelés vagy csomag szállításának közkedvelt módja. A bicajos hátizsák a kerékpáros sportolás és napi túrázás területén különösen előnyös, ilyen felhasználás során a hátizsák funkcionalitása jelentősen fokozható egy ivótasak (más néven ivószatyor, ivótartály vagy a feltaláló után „Camelbak”) behelyezésével. Miért emeljük ki ezt a két területet? Edzésekhez, teljesítménytúrákon vagy versenyeken mindössze néhány kelléket hordozzuk magunkkal, és ezek nem jelentenek túlzott terhet: a kényelmet és élmény a sportcélra kifejlesztett hátizsákok alig befolyásolják. Mindazonáltal a megfelelő hátizsák kiválasztása nem egyszerű.

Az utóbbi 20 évben a döntés egy további tényezővel bonyolódott: ez a hidratáció. Országúti kerékpározásnál a vázra rögzített kulacs használatának nincs akadálya, ellenben terepen történő kerékpározás esetén ez nem mindig praktikus megoldás. Például az össztelós MTB kerékpárok legfeljebb egy kulacs elhelyezését teszik lehetővé, sok esetben még az is beáldozásra kerül a kerékfelfüggesztés oltárán. Másodsorban a kulacs szája terepen szennyeződik, a „csutor” használata távolról sem higiénikus. További gond, hogy terepen a bicaj irányításához rendszerint mindkét kézre szükség van, tehát a kulacs után nyúlkálás nem éppen biztonságos. A felsorolt akadályok hívták életre a hátizsákba elhelyezett ivótartályt.

Az orvosi infúziókhoz hasonlító tasakra csatlakoztatott műanyag cső mára fejlett sporthidratációs rendszerré nőtte ki magát. Az ivótartállyal ellátott hátizsákokban rendszerint 2-3 liter folyadék áll rendelkezésre, használata, megtöltése és tisztítása pofonegyszerű és praktikus. Szerkezetét nézve a tasakos hidratációs rendszer egy flexibilis műanyag tartályból, egy összekötőcsőből és a fejrészen elhelyezett zárszelepből áll. Az utóbbi összeharapva megnyílik, ezzel a folyadék a tartályból kiszívható.

Az ivótasak a hátizsákban kialakított vízhatlan, kivezető nyílással ellátott rekeszbe kerül, a cső ehhez alulról csatlakozik, majd a hátizsák tetején kerül kivezetésre. A „csutor” kapoccsal – korszerű rendszerek esetén mágnessel - rögzül a vállpántra, ahonnan egy mozdulattal a szájba illeszthető. Tartályból 1-3 literes kapható, a 2 liter jelenti az arany középutat a tömeg és a néhány órás bicajozáshoz szükséges folyadékmennyiség között. Az említett cső lehet hőszigetelt, így fagyokban vagy kánikulában is kellemes hőmérsékletű lehet a tárolt folyadék.

Manapság a montisok jelentős hányada használ ilyen típusú hidratációs lehetőséget, rendszerint egy kisebb méretű sportkerékpározásra tervezett hátizsákba integrálva. Általánosságban elmondható, hogy a sporthátizsákok kisebb része érkezik eleve „ivószatyorral”, de opcionálisan megvásárolható hidratációs rendszerrel rendszerint kiegészíthető. Hasonló szisztéma kapható övtáskákhoz, természetesen eltérő tasakformával és hosszabb csatlakozó csővel.

A Bikepro webshop többféle méretű, kialakítású ivótasakos kerékpáros hidratációs rendszert kínál. A gyártók közt szerepel a szegmens specialistáját, a német Deuter, de a kerékpáros kiegészítőkre szakosodott Bikefun és XLC ugyancsak kínál kiváló ár/érték arányt felmutató hátizsába helyezhető ivórendszert. Az ár tekintetében a legtöbb erre előkészített hátizsákhoz passzoló 2 literes Bikefun ivótasak teljes felszereléssel szűk 4000 Ft-ba kerül, ami a plusz funkcionalitás tekintetében szerintünk mindenképpen jutányos.

Árukereső.hu Árukereső.hu