A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Integrált DH kormányszár, közvetlen villaváll rögzítési lehetőséggel.

Integrált DH kormányszár, közvetlen villaváll rögzítési lehetőséggel.
Rendezés:
Rendezés:

Sikk manapság a DH, Freeride és Enduro gépeken az integrált kormányszár. A villavállra integrált megoldással a hagyományos kormányszár sem tömeg, sem merevség tekintetében nem veheti fel a versenyt. Miért van szükség erre a szisztémára? Először is a kormány szélességek évről évre hosszabbak. Néhány szezonnal ezelőtt még a 680-as kormány volt a standard az extrém MTB kerékpársportban, majd jött a 700-as, a 720-as, ma pdig a 800mm szélesség sem számít túlzottnak. Sokan felismerik, hogy nem jó ötlet a széles kormány: egyre nő a sebesség, „zúzósabbak” a pályák, durvábbak a trükkök, így valós igény mutatkozik a szélesebb kormányokra.

A gond, hogy a kormányszélesség növekedésével a rugalmasság is nő. Úgy 720mm fölött egy könnyű DH kormány már érezhetően hajladozik, a 31,8 mm-es a kormánybefogó nem képes stabilan tartani két ilyen távoli, rendesen megterhelt pontot. A másik probléma a befogó szélessége, ami 50mm-nél is keskenyebb lehet. Ezzel szemben a duplanyakas DH villák felső vállára közvetlenül felcsavarozható integrált stucnikkal a befogó szélesség jelentősen megnövelhető, akár 80 mm-re, ami már fokozottan stabilabb kormány/stucni kapcsolatot eredményez. Ez jó hatással van az irányításra is.

Az egyre szélesedő kormányok egy másik fejlesztést is eredményeztek, nevezetsen a hagyományos 31,8mm befogó átmérő 35mm-re „hízott”. Az extrém MTB kerékpározáshoz már egyre több kerékpáron látni „Super Oversize” 35mm méretet, amely egyértelműen stabilabb szerkezetet eredményez. Ez az extrém MTB szakágakban - különösképpen a rendkívül széles kormánykialakítás mellett – fontos tényező. Így mára az amúgy is szerkezetileg jobb integrált kormányszár is megkapta a 35-ös szabványt, ami tényleg megold minden kormányrugalmassággal kapcsolatos gondot.

Még egy érdekessége az integrált megoldásnak, hogy rendszerint hosszállítást tesz lehetővé, így a „kinyúlás” a kerékpár vázgeometriájához vagy akár az adott pályához, felhasználáshoz illeszthető. Jegyezzük meg, hogy az integrált DH kormányszár nem szerelhető fel akármilyen teleszkópvillára, hanem csakis duplavállasra, a rögzítés pedig azon belül is gyártóspecifikus (pl. Rock Shox Boxxer rögzítés). Ahhoz képest, hogy milyen merevek és erősek, a kiváló alumínium-ötvözeteknek és a CNC-megmunkálásnak köszönhetően az integrált stucnik egyáltalán nem nehezek. Persze ez az árban is megmutatkozik…

A Bikepro kerékpáros webáruházban az integrált (DH / Freeride / Enduro) kormányszár kizárólag a specialista gyártóktól érhető el. Ezt a terméktípust nem is lenne érdemes „nevenincs” márkákra bízni. Találkozhatunk Answer, Funn és XLC felirattal, valamint a patinás márkákhoz járó 20.000-30.000Ft-os árcédulával!

Árukereső.hu Árukereső.hu