A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár bowdenház kupak és védő

Ebben a kategóriában a kerékpár-bowdenrendszer alkatrészei találhatók, bowdenház-kupakok és védők.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpár jelentős technikai fejlődésen ment keresztül az utóbbi 150 évben, de a fékezés és váltás működés elve csak utóbbi időben kezd átalakulni. Habár a manapság boltokba kerülő bicajokon már egyre gyakrabban látni korszerű hidraulikus fék- és elektronikus vezetéket, valamint elektronikus váltóvezérlést, a legtöbb kerékpáron még mindig megtalálható a jó „öreg” bowden. A rendszer sikere az egyszerűségben és megbízhatóságban rejlik, nem utolsósorban eme mai szemmel primitív technológia egyben költséghatékony is.

A bowden-rendszer többek közt áll a bowdenszálból (huzalból, sodronyból), a bowdenházból valamint a jelen termékkategóriában szereplő ház végére kerülő kupakból. A kupak esetében apró alkatrészről van szó, amelyik jelentős hatással van a váltásteljesítményre. Egyrész tömíti a nyílást, másrészt biztosítja a pontos felfekvést. Amennyiben a bowdenház a váltókarban, a váltóban vagy a váz vezetőszemében húzóerőerő hatására megmozdul, a váltás nem lesz megfelelően pontos. 1-2 tizedmilliméter eltérés a modern 12 hátsó fokozatú váltórendszerek esetében ég és föld különbséget jelent. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a bowdenház-kupak nagyobb hatással van a váltás pontosságára, mint a váltókar vagy a váltómechanika! Hasonlóképpen a fékhatás is lényegesen jobb, ha a kéz által kifejtett erő nem a bowdenház ide-oda mozgatására pazarlódik, hanem kizárólag a fékpofákra irányul.

A megfelelő kupak kiválasztásához meg kell különböztetni a váltórendszerhez alkalmazott bowdenházat és kupakot a fékrendszerhez valótól: ez utóbbi nemcsak nagyobb átmérővel rendelkezik, hanem eltérő szerkezeti kialakítást kap. A bowdenház végén lévő zárókupak is specifikus, azaz nem csereszabatos. Erre rendeléskor fokozottan figyelni kell! Amikor a bowdenhuzalt és a -házat cseréljük, érdemes egyben a ház végén lévő kupak helyett is tisztát, ép tömítéssel rendelkezőt beszerelni.

A Bikepro kerékpáros webáruház eme pici alkatrész terén is bőséges kínálatot biztosít. Az árakat tekintve a kupak és egyéb csatlakozó- vagy tömítő elem műanyag vagy alumínium kivitelben, mind váltó-, mind fékrendszerekhez többféle színben megvásárolható, jellemzően 20-300Ft-os darabáron. Figyeljünk a kompatibilitásra: a váltóbowdenház átmérője standard 4mm, fékbowdenhát való kupak nem illik rá! Végezetül a Bikepro kerékpáros webshop oldalán található alábbi szakcikkek segíthetnek a tájékozódásban és a vásárlásban.

Mire ügyelj a bowdenház kiválasztásakor?

Így válassz bowdenszálat!

Miben segít neked a minőségi, színes bowdenház kupakokról szóló szakcikkünk?

Árukereső.hu Árukereső.hu