A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Nyomatékkulcs

Ebben a kategóriában a nyomatékkulcsok találhatók, amelyekkel az túlhúzásra érzékeny csavarkötések is biztonságosan megszoríthatók. A pontos nyomatékkal történő megszorítás a kormányzás terén, különösképpen a karbonkompozit alkatrészeknél elengedhetetlen. Több gyártó garanciális feltételként köti ki a nyomatékkulcs használatát!
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpáron minden csavarnak (kötőelemnek) ajánlott megszorítási nyomatéka van, amivel azt meg kell húzni. Ezeket a gyártó állapítja meg, és a honlapokon elérhető. Ha bármely alkatrész a kerékpáron karbonból van, legyen az akár a váz, a kormányszár, kormány vagy a nyeregcső, akkor a megadott értékek szigorúan betartandó, és ennek biztosításához nyomatékkulcs használata szükséges.

 

A nyomaték a kötőelemre kifejtett forgatóerőt jelenti. Lényegében az az erő, amellyel a menetes csavart megszorítjuk. Többféle mértékegységben szerepel az ajánlott nyomatékértéke: tengerentúlon ft-lbs (láb-font), in-lbs (col-font) a jelölés, a metrikus rendszerben pedig Nm. Az alkatrészeken lévő csavarok megszorítását sok esetben az alkatrészen fel is tüntetik. Ennek hiányában a használati útmutató ad támpontot. Ha semmilyen adat nem áll rendelkezésre, az adott alkatrésztípusra a függelékben szereplő értéket ajánlott alkalmazni.

 

Általánosságban elmondható, hogy minél nagyobb a csavarméret, annál nagyobb nyomaték alkalmazható. A nyomatékmérést egy kalibrált mechanika végzi, amit használat előtt be kell állítani, azaz „nullázni”. Különböző nyomatéktartományhoz eltérő mechanika szükséges (pl. 5-20, illetve 10-60 Nm értékintervallumban alkalmazható nyomatékkulcs használatos). Léteznek előre meghatározott értéken működő – nem állítható nyomatékkulcsok is. Ezek nem kalibrálhatók, így nem biztosítanak olyan pontosságot, mint az állítható típusok. A nyomatékértéket befolyásolja a menet kenése és állapota.

 

Túl alacsony nyomatékérték alkalmazása a csavar kilazulásához, a túl magas pedig menetszakadáshoz vezethet. Még a leggyakorlottabb szerelő sem képes „érzésre” pontos nyomatékot biztosítani. Hozzávetőlegesen a szerszámnyél hosszából és a kifejtett erőből következtetni lehet az alkalmazott nyomatékra, de ez nem helyettesítheti a nyomatékmérő pontosságát – főleg a modern, könnyű karbon alkatrészek esetében. A túlzott csavarnyomaték itt az alkatrész sérülését, törését eredményezheti, amely életveszélyes helyzetet idézhet elő. A nem elégséges nyomaték pedig nem biztosít elegendő tapadást a sima felületen, az alkatrész elmozdulhat, ami ugyancsak veszélyes helyzetet eredményezhet.

 

Az itt szereplő szárszám pontos alkalmazásához, valamint a kerékpárszerelés minden fortélyának megismeréséhez érdemes feliratkozni az ingyenes "Csináld magad! - Szerviz tippek képekkel, lépésről lépésre" oktató sorozatunkra! 30-részes cikksorozatban mindent megtanítunk, ami a kerékpár otthoni szereléséhez szükséges. A javítás- és karbantartás-műveletek 95%-a szerepel benne, köztük számos műhelypraktika és hasznos "sufnitunig" tipp. Közben az összes kerékpáros szerszám használata is bemutatásra kerül, valamint eláruljuk, melyik az igazán jó eszköz, és melyiket érdemes kerülni. Mindezt könnyen emészthető formában, hatalmas illusztrációs képekkel és képaláírással.  A teljes cikksorozat reszponziv, azaz mobilon, és tableten is élvezettel fogyasztható. Nem kell mást tenni, mint ide kattintani!

Árukereső.hu Árukereső.hu