A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kerékpár belső, kerékpár tömlő

Ebben a termékkategóriában a belső gumik, más néven "tömlők" kapnak helyet, minden kerékmérethez és külső gumi szélességhez. "No air, no fun!"
Rendezés:
Rendezés:

A belső gumi (más néven tömlő vagy egyszerűen belső) a gumiköpenyen (más néven gumiabroncs vagy gumikülső) belül található, biztosítja a légmentes zárást és a nyomás szintem tartását a légnyomással működő gumiköpenyek esetében. Gumiból készül, régebben természetes gumiból (latex), ma döntően műgumiból (butyl), de kerékpárokhoz a mai napig kapható latex belső. Emellett kísérletek folynak a polietilénalapú belsők gyártására.

Majd minden gumigyártó kínál saját márkájú belsőt a gumiköpenyek mellé, a legismertebb márkák a Continental, a Schwalbe, a Maxxis, a CST és a Vittoria. Ezek – és további gyártók termékei – megvásárolhatók a Bikepro webshopban. A belsők ára a minőség, az alapanyag és a tömeg függvényében változhat, jellemzően 1500-5000 Ft-ig terjed. A könnyebb drágább lesz, kevésbé defektálló, de a kerék esetében a megtakarított tömeg még fontosabb, mint a kerékpár egyéb részein. Talán sokan nem tudják, hogy a belsők idővel elöregednek, porózussá válnak, de ha tartják is a nyomást, az „öreg” belsők megbízhatósága kérdéses.

A modern kerékpárokon két szeleptípust alkalmaznak: a szingószelep általában országúti kerékpárokon, illetve felsőbb kategóriás mountain bike-okon található, előnye, hogy a nagy belső nyomással is könnyedén megbirkózik, ritkán hibásodik meg vagy ereszt. Az autószelep a gépjárműveken is alkalmazott szeleptípus, amelybe könnyebb levegőt nyomni, illetve minden benzinkútnál megtalálható a hozzá való pumpa. Ez utóbbi szeleptípus általános használatra szánt kerékpárokon, mountain bike-okon fordul elő a leggyakrabban. Szingószepből hosszabb és rövidebb szárú típus kapható, ezzel alkalmazkodva a magasabb vagy alacsonyabb felniprofilhoz. A hosszabb szelepszár minden felnihez illik, legfeljebb az alacsonyabbakon túlságosan kiáll. A pumpák döntő többsége mindkét szeleprendszerhez alkalmazható. Egyes pumpákon a szelepilleszkedés megfordítható, másoknál ezzel sem kell bíbelődni. Szingószelep esetén a levegő leeresztéséhez először a szelep tetején található apró csavart hajtsuk ki, majd a szárral együtt nyomjuk le. Az autószelep belsejében pedig egy tüskét találunk, amelyet hegyes eszközzel megnyomva a szelep kinyílik.

Érdemes a „nevenincs” áruházi belsők helyett jól ismert márkák termékeit beszerezni, mivel az árkülönbség elenyésző a defekt okozta kellemetlenségek tükrében. A belső nélküli tubeless rendszerek fokozatos terjedésével a belső ma már nem elengedhetetlen a kerékpárkerekeknél – elsősorban az MTB bicajok esetében. A tubeless rendszereknél a tömítést a gumiabroncs és a tömítő folyadék végzi. Tubeless rendszerű köpeny használható belsővel, ellenben a belsőst nem ajánlatos belső nélkülire átalakítani. Még egy tévhitet oszlassunk el: ma is kaphatók ú.n. szingók, ezek országúti kerékpárok speciális kerekeire ragasztással szerelhetők fel - bármilyen kerékre nem - és van bennük belső, ami nem javítható. Használatuk csakis versenyzésre ajánlott.

Ha már defektről volt szó, a köpeny szerkezetébe integrált defektvédő réteg mellett a defekt megelőzését szolgálja a defektgátlóval feltöltött belső. Ilyenből is számos típus kapható a Bikepro kerékpáros webáruházban. Sajnos a defektvédő technológia növeli a belső tömegét. Vásárlás során mindenképpen figyeljünk a kerékméretre. Ezek meghatározott átmérő szabványt követnek, a gumiköpenyen szereplő ETRTO szám mutatja mind a szélességet, mind az átmérőt. Például az ETRTO 57-584 egy 57mm széles 27,5” colos kerékmérethez való gumiköpenyt jelöl, amelybe a gyártó ajánlása szerinti belső illik. Vásárlás érdemes lejegyezni az ETRTO méretet. A belsőn is rendszerint szerepel az ETRTO méret vagy a közönséges kerékátmérő (16”/20”/24”/26”/27,5”/29”/700C), illetve az ajánlott köpenyszélesség. A Bikepro webshop honlapján ezen információk minden leírásban megtalálhatók. Emellett az alábbi kerékpáros szakcikkek segíthetnek a megfelelő típus kiválasztásában.

 

Belső gumi választási segédlet

Így előzd meg a defektet!

Külső gumiméret kisokos

Gumiméretek, és egyéb fontos tulajdonságok a külsőgumival kapcsolatban

Mivel pumpáljuk fel?

Árukereső.hu Árukereső.hu