A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Dirt Jump Váz

Ebben a termékkategóriában az MTB Dirt Jump váztípus található, épített ugratókon bemutetott trükkökhöz.
Rendezés:
Rendezés:

A dirt jump kerékpár elsősorban ugró gyakorlatokhoz használt típus, jellemzője az erős acélváz alacsony átlépéssel, illetve az erős 24 vagy 26 colos kerék az ugratások és trükkök megkönnyítéséhez. A dirt váz geometriája a stabil, kiszámítható irányítást célozza meg, lévén az elugrásokhoz sebesség is szükséges, az érkezések is gyors tempóval történnek. A vázméretben nincs széles választék, elsősorban serdülők és a kisebb termetű felnőttek testméretéhez optimalizált. A dirt bringa rendszerint komplett kerékpárként kapható, de egyedi bicajok összeállításához vázként is elérhető.

A dirt jump az MTB kerékpárok egyik népszerű szegmense, viszont itt a nagy tempó, a megtett távolság vagy éppen a változatos terepakadályok leküzdése helyett földből épített ugratókon lehet gyakorolni az ugrástechnikát. Az elnevezés gyűjtő kategória, lévén a dirt kerékpárok pontos specifikációja nehezen körülhatárolható. A BMX és az MTB szakágban szokványos kerékméret és vázkialakítás egyaránt illethető a „dirt kerékpár” elnevezéssel, hisz’ a bicaj rendelkezhet 20 colos kerékkel – persze akkor nem MTB hanem BMX típus), de jellemzőbb a 24/26” kerékméret.

Minden dirt gép közös jellemzője az alacsony vázmagasság és a rövid felsőcső, ezzel fokozva a masszív a felépítést és az ugrásokhoz elengedhetetlen kis méretet. A vázkialakítás és –geometria is ezt a koncepciót követi. Az ugratás utáni leérkezéskor a bicaj nagy erőhatásoknak van kitéve, egy-egy elhibázott gyakorlat során pedig még nagyobb terhelést kap a szerkezet. Az ilyen megpróbáltatásokat egy dirt váznak „zokszó nélkül” el kell viselni. Pont ezért a gyártók a vázakat Cro-Mo acélból vagy nagy falvsatagsággal rendelkező hőkezelt ötvözött alumínium csövekből készítik, a szokásosnál lényegesen nagyobb terhelésre, az óhatatlan esésekre tervezve. A tanulási folyamatban az elhibázott manőverek gyakoriak, így a gyártók arra tervezik a gépeket, hogy ezt is elviseljék.

A 20”, 24” vagy 26” kerékméret közötti választás mindenekelőtt egyéni preferencia kérdése. A keréken feszülő gumiköpeny döngölt agyagos talajra optimalizált, jól tapadó, közepesen ballonos típus. A kisebb kerékméret a technikás, gyors trükköket támogatja, így ezek elsajátítása és megvalósítása könnyebb feladat. Ezzel szemben a nagyobb kerékméret előnye a nagy sebességet igénylő hatalmas ugratások során, illetve a hosszan kitartható trükköknél jelentkezik.

Mivel a dirt kerékpáron egyetlen áttétel is elegendő - ezzel elkerülve a gyakori esések során előforduló váltósérülést – a váz rendszerint csúszópapucsos hátsó kerékrögzítést kínál. Így a szokásosnál vastagabb és erősebb lánc megbízhatóan megfeszíthető. Hasonlóképpen szempontok miatt nem használnak hátsó felfüggesztést sem: ennek hiányát a kerékpáros megfelelő technikával kompenzálja, a megrongálódás vagy meghibásodás lehetősége ezzel jelentősen csökkenthető. Végezetül a kerék is erősebb, egyben nehezebb, mint a többi BMX vagy MTB kerékpáron, így fokozva a strapabíróságot és tartósságot. A dirt szakágban egyébként kevés hátránya van a váz és a kerék túlépítésének, a jobb gyorsíthatóság nem elsődleges szempont.

A Bikepro webshop is foglalkozik dirt jump kerékpárokkal, elsősorban a hazai kerékpáriparban jól ismert Mali, Neuzer és Csepel márkák közül választhatunk. Vázak ritkábban kaphatók, hiszen az olcsó alkatrészeknek köszönhetően csekély a különbség árban a komplett gépekkel szemben. Néhány tartalék alkatrész pedig akkor is jól jön, ha jelenleg csak a vázra van szükség. A kerékpáron található egyébként egyszerű alkatrészeket, például erős, strapabíró kereket, kormányok, hajtóművek, minőségi gumikülsők, láncok vagy akár stílusos nyergek ugyancsak elérhetők webáruházunk kínálatában.

Árukereső.hu Árukereső.hu