A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Időfutam Kerékpár

Az időfutam kerékpár az országúti kerékpárok speciális változata, melynél minden a maximális sebességnek, és az aerodinamikának van alárendelve. A kerékpárnak minden alkatrésze lapos, vékony és aerodinamikai szempontból optimalizált. A kerékpárvásárlásról, valamint a használt piacról történő beszerzés problémáiról Bikepro szakcikk is született, amely itt olvasható.

Országúti időfutam (gyakori még a „time trial” és a „TT” elnevezés), illetve a triatlon kerékpár az országúti kerékpár lehetőlegalacsonyabb légellenállásra kifejlesztett változata. Ez igaz mind a vázkialakításra, mint a kerékpáron elfoglalt testhelyzetre. Mivel a légellenállás emészti fel a legtöbb befektetett energiát, és ez a sebesség növelésével exponenciálisan fokozódik, célszerű olyan testhelyzetet biztosítani a kerékpáros számára, amely ezt minimalizálja. Ezt teszi lehetővé a könyöktámasszal rendelkező kormány, így a karok és a lapos felsőtest egy „buborékot” képez.

A fent vázolt koncepciót teszi teljessl az aerodinamikus vázforma, a magas felniprofillal rendelkező kerekek, illetve az aerodinamikára kihegyezett kormány, nyeregcső és egyéb alkatrészek. A TT kerékpárt elsődlegesen országúti időfutam-versenyeken használják, ebből amatőrök számára is rendeznek számos megmérettetést. A szakág leginkább Nagy Britanniában népszerű, tradicionális standard távokkal, amelyek során a versenyzők nemcsak egymás, hanem korábbi időeredményükkel is versenybe szállhatnak.

Az időfutam kerékpárhoz hasonló típust használnak a hosszú távú triatlon versenyeken. A kerékpáros számban minden indulónak szigorúan egyedül kell haladnia, a versenyzők nem alkothatnak bolyt, amivel a légellenállás valamelyest csökkenthető lenne. A triatlon az egyik legnehezebb sport, amit ember valaha megálmodott: három kemény számot egymás után teljesítő triatlonisták az úszás és a futás között kerékpáron bizonyítják erőnlétüket – legyen szó akár sprintversenyről, akár maratoni Ironman távról. A kerékpáros szakasz döntően az energiával való gazdálkodásról szól, így készülve a futás erőpróbájára. Minden watt és kalória számít, és a légellenállás csökkentésével ebből rengeteg megspórolható.

Az időfutam és triatlon bringa tehát elsődlegesen alacsony légellenállásra tervezett speciális típus, amelyet a gyártók szélcsatornában és számítógépes szimulációkkal terveznek, finomítanak. Manapság a váz és a villa egyaránt monocoque karbonkompozit felépítést kap, igen ritka a lapított alumíniumcsövekből hegesztett kialakítás. Ettől még a karbon esetében is csövekről beszélünk, főleg az időfutamra készült változat esetében, hisz’ a versenyeken feltétel, hogy a váz ne alkosson egyetlen homogén egységet, azaz „szárnyat”. A csőprofilok repülő- és űriparhoz hasonlóan a NACA szabványt követik. Az aerodinamikus kerékpárok esetében a tömeg minimalizálása nem elsődleges szempont, lévén a pályák ritkán tartalmaznak nagy szintkülönbséget. Ellenben a stabilitás és a hajtás hatékonysága az aerodinamika után a siker fő eleme.

A bringákon található technikai megoldások minden tekintetben naprakészek, például a teljes vázon belüli kábelelvezetés mellett elektromos váltórendszerrel (pl. Di2) kompatibilisek. Az aero nyeregszár és a kormányegység rendszerint vázspecifikus, és többféle beállítási lehetőségeket kínál. Az országúti időfutam és a triatlon kerékpár mindennapi közlekedésre kevéssé alkalmas, a csekély kényelem és nehézkes irányítás miatt még országúti edzésekre sem ajánlott. Legjobb a versenyek között kevéssé frekventált utakon használni. Habár a legtöbb neves gyártó rendelkezik TT/TRI modellel, hazánkban ritkán lehet komplett kerékpárként megvásárolni. A Bikepro webshop kínálatában néha felbukkan egy-egy valamely ismert kerékpármárkáktól, de számítsunk rá, az űrtechnológiának ára van: az ilyen bringák ritkán kapható 6 számjegyű összegért! 

Netalán továbbra is bizonytalanok lennénk a megfelelő kerékpár kiválasztásában, érdemes elolvasni a Bikepro kerékpáros webáruház Hogyan vásárolj jó kerékpárt?E-book, amely a webshop honlapjáról ingyenesen letölthető. A 70 oldalon foglaljuk össze a kerékpárvásárlás fontos szempontjait, körbejárva, milyen is a „jó kerékpár”. Ha valóban megfelelő, minőségi kerékpárt keresünk, a „HVJK” nélkülözhetetlen eszköz. Emellett térjünk ki legújabb szolgáltatásunkra, a „Személyre szabott kerékpár ajánlásra”. A több évtizedes szakértelmere is tapasztalatra építve csomagunkban egy 29 kérdésből álló kérdőíven vezetjük végig a potenciális kerékpárvásárlót, amelyet a beküldés után szakértő kollégánk értékel ki. Ezt követően e-mail-ben személyre szabott tanácsadást és ajánlatot küldünk. A szolgáltatás ára 9990 Ft, amennyiben nálunk történik a kerékpár beszerzése, szolgáltatás ára 100%-ban beszámításra kerül a vételárba. A kerékpár megvásárlása után a tanácsadásban résztvevők automatikusan bekerülnek VIP csoportunkba, ahol számos kedvezmény és extra bónusz szolgáltatás érhető el. További információ a szolgáltatásról További információ a szolgáltatásról itt található.

Árukereső.hu Árukereső.hu