A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Váltóbowden Ház Kupak

Ebben a kategóriában a 4 mm-es váltó bowdenházra végére kerülő speciális kupakok szerepelnek.
Rendezés:
Rendezés:

A kerékpár jelentős technikai fejlődésen ment keresztül az utóbbi 150 évben, de a fékezés és váltás működés elve csak utóbbi időben kezd átalakulni. Habár a manapság boltokba kerülő bicajokon már egyre gyakrabban látni korszerű hidraulikus fék- és elektronikus vezetéket, a legtöbb kerékpáron még mindig megtalálható a jó „öreg” bowden. A rendszer sikere az egyszerűségben és megbízhatóságban rejlik, nem utolsósorban eme mai szemmel primitív technológia egyben költséghatékony is.

A váltóbowden-rendszer többek közt áll a bowdenszálból (huzalból, sodronyból), a bowdenházból valamint a jelen termékkategóriában szereplő ház végére kerülő kupakból. A kupak esetében apró alkatrészről van szó, amelyik jelentős hatással van a váltásteljesítményre. Egyrész tömíti a nyílást, másrészt biztosítja a pontos felfekvést. Amennyiben a bowdenház a váltókarban, a váltóban vagy a váz vezetőszemében húzóerőerő hatására megmozdul, a váltás nem lesz megfelelően pontos. 1-2 tizedmilliméter eltérés a modern 12 hátsó fokozatú váltórendszerek esetében ég és föld különbséget jelent. Fogalmazhatunk úgy is, hogy a bowdenház-kupak nagyobb hatással van a váltás pontosságára, mint a váltókar vagy a váltómechanika!

A megfelelő kupak kiválasztásához meg kell különböztetni a váltórendszerhez alkalmazott bowdenházat és kupakot a fékrendszerhez valótól: ez utóbbi nemcsak nagyobb átmérővel rendelkezik, hanem eltérő szerkezeti kialakítást kap. A bowdenház végén lévő zárókupak is specifikus, azaz nem csereszabatos. Erre rendeléskor fokozottan figyelni kell! Amikor a bowdenhuzalt és a -házat cseréljük, érdemes egyben a ház végén lévő kupak helyett is tisztát, ép tömítéssel rendelkezőt beszerelni.

A Bikepro kerékpáros webáruház eme pici alkatrész terén is bőséges kínálatot biztosít. Az árakat tekintve a kupak és egyéb csatlakozó- vagy tömítő elem műanyag vagy alumínium kivitelben, többféle színben megvásárolható, jellemzően 20-300Ft-os darabáron. Figyeljünk a kompatibilitásra: a váltóbowdenház átmérője standard 4mm, a fékbowdenházra való kupak nem illik rá! Jó tudni, hogy a bowdenszál, bowdenház és a kiegészítő alkatrészek szettben is megvásárolhatók, jellemzően 2000-12000 Ft-os áron, ami kedvezőbb, mint a külön-külön történő rendelés esetén. A bowdenek fontosságáról a Bikepro webáruházban több szakcikk jelent meg:

Így válassz bowdenházat!

Mi a szerepe a bowdenház kupakoknak a fék és váltásteljesítményben?

Miben segít neked a jó fékbowdenszálról és váltóbowdenszálról készült szakkcikk?

Árukereső.hu Árukereső.hu