A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Kormányszár

Rendezés:

Funkcióját tekintve a kormányszár köti össze a kerékpárvázat a kormánnyal. Az ideális kormányszár megbízhatóan és stabilan tartja a kormányt, ergonómiai szempontból (testalkat, karhossz) a megfelelő hosszúsággal és dőlésszöggel rendelkezik. A kormánnyal karöltve elsődleges szerepet kap a kerékpár irányításában, így nemcsak a kényelmet befolyásolja, hanem a biztos fogást tesz lehetővé.

A kormányszár anyaga rendszerint alumínium, az olcsó (áruházi) kerékpárokon acél, különleges egyedi bicajokon karbonkompozit vagy titán is lehet. A kormánybefogó átmérője régebbi egyenes kormányok esetén 25,4 mm, korábban kapható országúti és időfutam-kormányoknál pedig 26,0 mm. Manapság a legtöbb kormányt imbuszcsavarral lehet a kormányszárhoz rögzíteni. Az utóbbi 15 évben egy új szabvány terjedt el minden kormánybefogó esetében, ami 31,8 mm átmérővel rendelkezik, ennek megfelelően manapság a legtöbb kormányalkatrész befogó szempontból csereszabatos.

A legújabb ipari szabvány a 35mm-es befogóátmérő, de ezt még csak néhány extrém MTB és országúti kormány „tudja”. Az átmérő növelésével fokozódik a kormányegység stabilitása, de egy bizonyos szint felett ez már nemigen érzékelhető. A legeslegújabb trend a kormányt és a kormányszárat egyesítő is integrált típus megjelenése. Döntően országúti típusra jellemző, mindazonáltal integrált MTB és időfutam kormányt is találunk a piacon. Ezekben a bowden elvezetése is belül történik a letisztult megjelenés és a teljes integráció jegyében.

Downhill (DH) felhasználásra készült kerékpárok esetében villavállra integrált kormányszár is előfordul. A kormányszár manapság jellemzően nem kerékpárpár-specifikus, nincs már külön MTB és országúti típus. Legfeljebb extrém MTB felhasználásra kínál számos gyártó erősebb és nehezebb konstrukciót. Érdemes még megjegyezni, hogy az MTB szegmensben az újabb progresszív vázgeometriához igazodva a kormányszár rendszerint rövidebb, mint korábban. Ez a trend az országúti kerékpárokon nem figyelhető meg, de gravel felhasználásra tervezett „koskormányos” kerékpárok estén a kormányszár a szokásosnál kissé rövidebb.

Érdemes tudni, hogy a hosszabb kormányszár előre dőlt, míg a rövidebb felegyenesedett testtartást eredményez. Következésképpen a megfelelő kormány kiválasztásával befolyásolni tudjuk a testhelyzetet, a súlypontot és a kerékpárirányítás tulajdonságait.

Lássuk akkor a kormányszár másik végét, amely a vázhoz csatlakozik! A villanyakba (-ra) rögzül: régebben diós vagy ékes rögzítést kapott, amely a villanyak belsejébe illeszkedett, manapság sokkal elterjedtebb az A-head típus, mely a villanyakra kívülről, bilincses megoldással kapcsolódik. Ez esetben a villanyakon nincs menet, és az A-head rendszer többnyire imbuszcsavaros rögzítést alkalmaz. Mind a kormány, mind a kormányszár fokozottan terhelt alkatrész, törése komoly bukáshoz, sérüléshez vezethet.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni állapotukat, a csavarok megszorítási nyomatékát minden esetben figyelembe venni! A kormányszár szöge rendszerint fix, +40 és -17 fok közötti értékkel. A hosszhoz hasonlóan laposabban álló kormányszár előre dőlt, míg a felfele mutató felegyenesedett testtartást eredményez. Magasságát a rögzítési pont megválasztásával bizonyos határok közt tudjuk változtatni. Létezik továbbá állítható szögű kormányszár, amelynél nemcsak a magasság, hanem a dőlésszög is állítható. Ez utóbbi rendszerint túra-, trekking-, fitneszkerékpárokon fordul elő. Ennek alternatívája a kormányszár-adapter és villanyakmagasító, melynek segítségével ugyancsak széles határok közt befolyásolható a kormánypozíció.

A Bikepro kerékpáros webáruházban a legtöbb felsorolt kormányszár-típus és -kiegészítő kapható, többféle hosszban, dőlésszöggel, különböző kerékpártípusokhoz és felhasználáshoz. A gyártók tekintetében a fő márkák a következők: Acor, Altrix, Answer, Bikefun, Csepel, Funn, Kalloy, Ritchey, Spyral, Specialized, Tioga, Trinity, Truvativ, XLC, Zoogie és Zoom. A kormányszárak ára webshopunkban a technikai színvonal, az alapanyag és a felhasználás függvényében 1200-32000 Ft között alakul.