A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Bowden előfeszítő csavar

Ebben a kategóriában a fékkarba vagy a bowdenházba épített, a bowden hosszát csavarral állító alkatrészek találhatók..
Rendezés:
Rendezés:

A bowdenrendszer elemei a bowdenhuzal, a bowdenház, a ház végére kerülő kupak, illetve a jelen termékkategóriában szereplő előfeszítést szabályzó csavar. A csavar állítása (megszorítása vagy lazítása) teszi lehetővé a bowdenfeszesség szabályzását, így állítva a fékpofák távolságát az abroncs oldalfalától, valamint a féktárcsától.

Az előfeszítő csavar valójában menetes üregescsavar, amelyen keresztül a bowden kivezetésre kerül. Ezen állítható a fékbowden feszessége. Ezt egészíti ki az előfeszítő csavar külső menetére hajtott a beállítást rögzítő ellencsavar. Előfeszítő csavarra kizárólag a mechanikus féktípusok esetén van szükség. Ide sorolható az országúti patkófék, illetve az általános és a terephasználatra rendszeresített V-fék, a kantifék, az U-fék, a dob- és rollerfék, illetve a tárcsafékrendszerek közül a mechanikus elven működő. Az utóbbi kivételével ezek a fékrendszerek a felnit (kerékabroncsot) fékezik.

A menetes megakasztó szemek többféle csavarátmérőt alkalmaznak, jellemző méret az M5, M7 és M10. Jellemzően akkor van szükség pót előfeszítés-állító csavarra, ha az megsérül, tönkremegy, esetleg szerelés közben elveszik. Emellett új kerékpár építéséhez kellhet, amennyiben a váz gyárilag nem rendelkezik ezzel az alkatrésszel. Vásárláskor mindenképpen ellenőrizzünk a funkciót és az menetátmérőt!

Mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a váltórendszerhez alkalmazott bowdenszál nem azonos a fékrendszerhez valóval: ez utóbbi vastagabb sodrony, a bowdenház pedig nemcsak nagyobb átmérővel rendelkezik, hanem eltérő szerkezeti kialakítást kap. Ennek megfelelően a fékrendszerhez való zárókupakok és az előfeszítő csavarok is nagyobb átmérővel rendelkeznek. Vásárláskor figyeljünk a helyes típus kiválasztására. Ebben a termékkategóriában nem kizárólag fékrendszerekhez való állítócsavarok szerepelnek!

A Bikepro webshop kínálatában a bowdenrendszer minden eleme megtalálható, így az itt szereplő előfeszítést szabályzó csavar is. Az iparban a legismertebb márkákkal dolgozunk, mint a Shimano, a Jagwire, a SRAM vagy az XLC. A csavarok különböző menetátmérőben és színben állnak rendelkezésre 80-3000Ft-os áron, de jellemzően 500Ft alatt.

Az alábbi szakcikkek segíthetnek a tájékozódásban és a vásárlásban:

Mire ügyelj a bowdenház kiválasztásakor?

Így válassz bowdenszálat!

Miben segít neked a minőségi, színes bowdenház kupakokról szóló szakcikkünk?

Árukereső.hu Árukereső.hu