A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

27,5 colos külső gumi, más néven 650B. 584-es perem mérettel

Ebben a termékkategóriában a 27,5 colos külső gumik találhatók, amely 650B néven is ismeretes. Ezek 584-es perem mérettel rendelkező köpenyek.
Rendezés:
Rendezés:

A 27,5” manapság rendkívül elterjedt MTB kerékméret, a 26” és 29” közötti űrt tölti be. 650b méretként is ismert, utalva az egykori francia gumiméretre, amit egy évtizeddel ezelőtt MTB használatra átvettek. A 27,5” rengeteg új MTB kerékpáron megtalálható, a kisebb vázméretek rendszerint MTB XC/maraton/trail felhasználási területen 27,5” kerékmérettel készülnek. Ezen felül bizonyos szakágakban minden vázméret esetében elterjedt: ilyen az MTB enduro és a trail. De például DH és fatbike kerékpárokon is egyre terjed. és már városi és túrakerékpárokon is fel-felbukkan, ahol elsősorban a kis vázmérettel rendelkező, jellemzően hölgyek számára kínált modelleken találjuk. Országúti kerékpárokon hasonlóképp a kisebb vázméretek esetében alkalmazzák előszeretettel. Itt érdemes megjegyezni, hogy triatlonkerékpárokon régebben a 650c méret volt elterjedt, ami nem kompatibilis a mai 650b mérettel.

Szerencsére 27,5” gumiméretből kizárólag egy van forgalomban, ami megkönnyíti a kiválasztást, de a szélesség és a mintázat a felhasználás függvényében nagyban különbözhet. A tévedések elkerülése végett a méretválasztásnál a kerékpáron lévő elhasználódott/nem megfelelő gumin szereplő ETRTO számot kell legyezni. Ez két paramétert jelöl: az egyik gumiköpeny szélessége, másik az abroncs peremátmérője.

Például a gumi oldalfalon szereplő 27,5x1.95 mellett rendszerint megtalálható az ETRTO szerinti méret (50-584), ez utóbbi a fenti két paraméterre utal milliméterben számolva. Tehát a 27,5”-os (650b) szabvány külső gumi univerzális ETRTO száma 584, mint ahogy a kategóriamegjelölésben is szerepel. Az alkalmazható gumiköpeny-szélesség már nem ilyen egzakt egyezés: ezt elsődlegesen az abroncsperemek közt mért belső szélessége határozza meg. Az ajánlott érték 50-80% közötti, tehát a példában szereplő 50mm gumiszélesség 25-35mm felniszélességet igényel.

Általánosságban elmondható, hogy a gumiabroncs gumiból, általában textil erősítővázból és acélból vagy Kevlar/Aramid sodronyból áll. Lehet benne belső gumi (más néven tömlő), de fokozatosan terjed a tömlő nélküli tubeless rendszer, amelynél a tömítést a gumiabroncs és a tömítő folyadék végzi. A gumiköpeny mintázata MTB kerékpárok esetében nagymértékben meghatározza a menettulajdonságot, a tapadást, a fékezhetőséget és a kanyarvételt. Szilárd burkolatra szánt gumiköpenyek esetében a mintázat nem annyira fontos, a tapadást nem növeli, még nedves időjárásban sem.

A Bikepro kerékpáros webshop honlapján az ETRTO számok és a gumi egyéb fontos paraméterei minden termékleírásban szerepelnek.

Árukereső.hu Árukereső.hu