A mi webes sütijeink (cookie) diétásak, nem hizlalnak, gyorsítják és segítik a weboldal használatát, és lehetővé teszik, hogy személyre szabottabb szolgáltatást tudjunk nyújtani a számodra.Ha most inkább valami sósra vágynál, a saját böngésződben tudod kezelni őket, az alábbiak szerint. 

Markolat Markolatváltóhoz

Ebben a termékkategóriában az egyenes vagy enyhén hajlított kormánytípusra való, hosszt és kialakítást tekintve markolatváltóval összhangban lévő bilincses és bilincs nélküli markolatok kapnak helyet.
Rendezés:
Rendezés:

A markolatváltó egyenes kormányra szerelhető váltókar, amely a fogáspontként szolgáló markolat egy részét helyettesíti. Elforgatása mozgatja a váltómechanikát, miközben a tenyér egy része a fixen rögzített markolatszakaszt fogja. Ebből következik, hogy a markolatváltóhoz speciális, rövidebb markolat szükséges. Markolatváltóból kétféle méret létezik- rövid és hosszú – ennek megfelelően a „csonka” markolat is lehet egész rövid, kb. 60mm vagy kb. 2/3 hosszúságú. Ráadásul az agyváltós vagy kizárólag hátsó váltást alkalmazó kerékpárok esetében csak a jobb oldali markolat lesz a szokásosnál rövidebb. De mennyinek a kétharmadáról beszélünk, továbbá milyen az ideális markolatváltós markolat?

A hagyományos MTB/trekking/városi/túra kerékpárokhoz készült markolat valójában egy formatervezett 13-14cm hosszú kormányra húzható „gumicső”, ennek ellenére mind a kerékpárirányításban, mind a kénylem biztosításában óriási szerepet kap. A konvencionális körkeresztmetszetű gumi- és szivacsmarkolat mellett a piacon ma már a felhasználási célnak és egyéni anatómiának megfelelő típusok hada áll rendelkezésre. Az alapanyag, a vastagság, a formai kialakítás, a tapadás és a szubjektív karakterisztika terén ugyancsak nagy szórást tapasztalhatunk.

Mit kell tudni a markolatnak? Biztosítson csúszásmentes és kényelmes fogásfelületet, tegye lehetővé a váltó és a fékek zavartalan kezelését, valamint segítse elő a stabil fogást. Az első és legfontosabb, hogy a felhasználási területhez válasszuk ki a markolatot, emellett ott az egyéni preferencia. A markolatváltóhoz tervezett típus többféle kialakítást és alapanyagot kaphat, de mivel a markolatváltó szisztéma a tinédzserek és hölgyek körében a legnépszerűbb, gyakori az ergonómiás kialakítás és a szokványosnál kisebb átmérő.

A Bikepro kerékpáros webshop mintegy 500 különböző típust felölelő markolatkínálatában ugyanúgy szerepel a markolatváltóhoz tervezett kialakítás, mint a különböző felhasználásra optimalizált hagyományos. Rendelkezésre áll kizárólag jobb oldali rövid kiszerelés, vagy mindkét oldalon „csonka”, ezen belül a hosszabb vagy a rövidebb változat. Az alapanyag lehet speciális összetételű gumi, szilikon, bőr vagy akár parafa. Mindemellett kapható markolatváltóhoz optimalizált szarvval integrált modell is. Meglepően sok gyártó foglalkozik ezzel a szegmenssel: példaként említsük meg az angol Brooks márkát, amely immár 120 éve gyárt bőrmarkolatokat, emellett az ergonómiás markolatok specialistája, a német Ergon számos ilyen modellt tart palettáján. Hasonlóképpen az amerikai SRAM, a finn Herrmans és az XLC is szívén viseli a markolatváltót (pl. agyváltót) használók igényeit. A árak széles spektrumon mozognak, 400 forinttól 27.000-ig terjed a kínálat. 

A markolatokkal kapcsolatban több átfogó Bikepro szakcikk született::

Markolatokról

Ergonomíkus markolatokról és "szarvakról"

Árukereső.hu Árukereső.hu